Find mere om:
Guide: Skift gear korrekt, og spar 4.000 kr. | bil.guide.dk

Guide: Skift gear korrekt, og spar 4.000 kr.

Alle nye biler skal nu have indikator for korrekt tidspunkt for gearskifte. Rigtig brug kan gøre bilen mere økonomisk.

Det er ganske simpelt, de rigtige vrik med håndleddet i det daglige og du kan hurtigt spare 3.000-4.000 kr. om året.

Vi taler om at ramme det rigtige gear. Noget, som er blevet aktuelt for mange, efter alle nye biler fra 1. november skal være udstyret med gearskifteindikator og dæktrykskontrol. Her kan rigtig brug af gearstangen give en besparelse på 20 pct., mens der er yderligere 2-3 pct. at hente ved at have det rigtige dæktryk. Det betyder, at du ud over de 3.000-4.000 kr. kan hente yderligere 1.000 kr. ved at have det korrekte dæktryk.

»Det er klart motiverende at kunne spare mange penge på brændstofkontoen, og potentialet er stort,« siger Søren Holten, chefinstruktør på FDM Sjællandsringen og ekspert i ecodriving.

Kom op i gear

Gearskifteindikatoren har længe været standard i mange modeller. Men der er stadig alt for få, som bruger vejledningen fra indikatoren. Det er typisk en lille pil, måske i kombination med et tal for gearet. Nogle har slet ikke opdaget indikatoren, de er ikke opmærksomme på den eller kan ikke forstå, at de hurtigt skal op i et højere gear.

B971806178Z.1_20141210092131_000+GK8HI23H.2-0.jpg

»Mange tror, at de skal køre i et lavere gear. Men det handler faktisk om at komme op i et højt gear så hurtigt som muligt,« siger han. Hvis du er i tvivl, så følg omdrejningstælleren. For dieselbiler er det ideelle tal maks. 2.000 omdr./min., mens det er 3.000 omdr./min. for benzinbiler uden turbo og lidt lavere med turbolader.

Du kan godt springe et gear over og f.eks. skifte fra andet til fjerde gear eller fra tredje til femte gear. Ved den ideelle acceleration kommer du op i den ønskede hastighed forholdsvis hurtigt. Accelererer du med gaspedalen trykket ca. halvt ned, og inden motoren når op over den nederste halvdel af omdrejningsområdet, skifter du til næste gear. Teknikken kan også bruges for dem, der ikke har en gearskifteindikator. Det er ideelt, hvis du kan ligge i femte gear ved 50-80 km/t. i stedet for tredje gear. Det rigtige omdrejningstal giver en rolig kørestil. Rigtigt dæktryk sparer brændstofpenge

Søren Holten mener, at det er muligt at komme i nærheden af de forbrugstal, der er opgivet som bilens idealværdier, men det kræver den rigtige brug af gearene. Jo nyere en bil er, jo sværere er det dog også at nå idealtallene.

Ved at afpasse hastigheden frem mod et vejkryds eller rundkørsler kan man ofte rulle igennem i tredje gear uden at skulle bremse ned, det klares ofte ved motorbremsning.

Ram plet, når du skifter dæk på bilen

I få tilfælde kan det være en fordel at lade bilen rulle i frigear ned ad en bakke. For det meste er det bedre at motorbremse, da brændstoftilførslen afbrydes ved motornedbremsning og ikke frigear. Mens bilens hastighed ved bykørsel mest bruges på at flytte bilen, er det på lande- og motorvej luftmodstanden, der koster brændstof. Her er der virkelig noget at hente. Når du hæver farten fra 110 km/t. til 130 km/t., øges brændstofforbruget med 20 pct. Især mikrobiler med trecylindrede motorer lider ved motorvejsfart. Undersøgelser viser også, at for mange kører med for lavt dæktryk. Vær opmærksom om vinteren, hvor dæktrykket falder med kulden.

»Et korrekt dæktryk giver ikke kun en bedre brændstof-økonomi, men forbedrer også sikkerheden,« siger Søren Holten.

Spar brændstof

Seks gode råd

  • Kør i højest mulige gear – undgå sejtræk
  • Accelerer kvikt – ved den ideelle acceleration kommer du op på den ønskede hastighed hurtigt
  • Vær forudseende, og få en glidende kørsel
  • Tilpas, og overvej hastigheden
  • Kør med korrekt dæktryk, og spar på energien – tænk på unødig brug af aircondition, blæser, elbagrude mv.
  • Tøm bagagerum, og afmonter tagbagagebærer/tagboks. Undgå tomgang, mens du venter - hvis din bil ikke har stop/start

Kilde: FDM/Trafikstyrelsen

Guide: Fart, cykelholdere, og vægt koster dyre dråber

18-07-2016: Ferieoppakning og tung speederfod hæver forbruget. Du kan spare meget brændstof med få enkle tips. Læs artikel

Guide: Ram plet, når du skifter dæk på bilen

10-12-2014: Dæk skal have minimal rullemodstand og sikre lavt forbrug, men samtidig være sikre. Læs artikel

Guide: Vinterdæk skal have et let overtryk

15-10-2014: Når det er koldt, falder dæktrykket, derfor skal der være overtryk i vinterdæk. Læs artikel

Guide: Sådan sparer du 20 pct. brændstof

04-07-2011: KørGrønt-kurser skal lære danskerne at spare penge på benzin. Se tre gode råd her. Læs artikel

Nyhed: Lille Smart er skabsdranker

21-10-2010: Smart-ejer er godt træt af sin bil. Den skulle køre 30 km/l, men kan ikke drives over 20. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...