Find mere om:
Vi leaser biler som aldrig før | bil.guide.dk

Vi leaser biler som aldrig før

Leasing vinder hastigt frem. Dobbelt så mange har i år privatleaset familiens bil sammenlignet med sidste år. Også erhvervsleasing er stigende – dog knap så meget. Men hvad er leasing? Hvor er fordelene – og fælderne? Hvilke biler bliver leasing-hits til næste år? Hvad er de store trends? Få svar på spørgsmålene i vores tema om leasing – både til private og til virksomheder.

Den typiske firmabil: En sort Skoda på diesel

Hvilken bil står øverst på firmabilkørernes ønskeliste? Brugerne vil først og fremmest ramme en god kombination af meget plads, meget udstyr og lav pris – præcis som en Skoda stationcar med dieselmotor, Bluetooth og træk. Blandt privatleasere er det noget anderledes.

Hvilke biler hitter? Og hvilke biler kikser i leasingverdenen lige nu? Vi taler med en af de personer, der har fingeren mest på leasingpulsen, nemlig Thomas Lindgren Mortensen, adm. dir. i Alm. Brand Leasing.

Thomas Lindgren Mortensen, hvad betyder mest for kørere af erhvervsleasede biler – altså firmabiler?

»Brugere – eller kørere, som du siger, går først og fremmest efter, hvad det koster i beskatning at have firmabil. Og dernæst: I hvilken bil får jeg mest for mine penge – det vil sige mest plads og mest udstyr.«

B971792896Z.1_20141126171933_000+GGQHCS2I.1-0.jpg

Mest plads for pengene – hvilke biler er det?

»Her i efteråret har det først og fremmest været Skoda Octavia, der har tiltrukket sig en del opmærksomhed, blandt andet fordi den især som stationcar virkelig kombinerer en o.k. beskatning med god plads, som mange brugere ønsker det – Octavia har da også været den mest firmaleasede bil hos os i år. Men vi ser også, at mindre biler som Volkswagen Golf og Audi A3 vinder frem – præcis som den nye Renault Clio, der har mast sig ind på vores top-10 over de mest firmaleasede biler. De mindre biler viser, at meget bil for pengene virkelig spiller ind, når danskerne skal vælge firmabil.«

B971792896Z.1_20141126171933_000+G69HCU92.1-0.jpg

Hvilket udstyr går brugerne især efter?

»Trenden er tydelig,« forklarer Lindgren Mortensen. »Brugerne vil først og fremmest have Bluetooth og fartpilot samt alufælge. Plus et træk, det er også vigtigt. I næste niveau af ønsker er først og fremmest integreret navigation som erstatning for den gamle Garmin i frontruden.«

Firmaleasing: Økonomichefens sikre valg

Og hvordan med bilernes farver?

»Som altid: sort, hvid og forskellige nuancer af grå. Plus krom – det vælger jeg faktisk også altid. Og en ting mere: Brændstoffet skal fortsat være diesel. 96 pct. af alle firmaleasede biler hos Alm. Brand Leasing er dieselbiler, blandt andet fordi firmabilbrugere typisk kører meget, og fordi flere kilometer på literen har en positiv effekt på de samlede omkostninger.

Private går efter en familiebil

I perioden fra januar til oktober er der i år privatleaset op mod dobbelt så mange biler som samme periode sidste år – 9.200 mod 5.100. Så det er en klar tendens.

B971792896Z.1_20141126171933_000+G69HCU9H.1-0.jpg

Hvorfor stiger antallet af privatleasinger så markant?

»For det første oplever vi, at der nu er en generelt positiv holdning blandt danskerne til privatleasing,« forklarer Thomas Lindgren Mortensen. »Og dernæst er to af de store spillere gået ind på leasingmarkedet, nemlig Peugeot og Volkswagen, ligesom Opel og Fiat også fylder meget.«

B971792896Z.1_20141126171933_000+G69HCU9O.1-0.jpg

Hvilke type biler foretrækker brugerne at privatlease?

»Vi ser en klar, ny tendens, nemlig at det først og fremmest er udprægede familiebiler, der vælges – nogle eksempler er Opel Astra, Peugeot 308 og Volkswagen Polo. Tidligere var det først og fremmest nichebiler som Fiat 500, der toppede privatleasing. Men nu er det i højere grad familiebiler, der leases.«

Privatleasing: Få en bil på dankortet

Thomas Lindgren Mortensen gætter på, at der i år vil blive privatleaset i alt cirka 11.000 biler, og at der næste år fortsat vil være en stigende tendens – men næppe med samme stejle stigningsgrad, som han formulerer det.

Leasing for begyndere

 • I stedet for at købe bilen, leaser man den af et leasing- eller bilfirma.
 • Der betales et førstegangsbeløb – på mange måder svarende til udbetaling. Dernæst koster det et fast beløb pr. måned at lease bilen.
 • Leasingperioden er typisk 36 måneder, men der er også andre perioder.
 • Når leasingperioden er slut, returnerer man bilen til leasing- eller bilfirmaet, og aftalen er slut.

44722989.jpg

Fordele og ulemper ved privatleasing

 • De største fordele er, at førstegangsydelsen ved leasing er langt mindre end en udbetaling ved køb. Dernæst koster det et fast beløb pr. måned. Ligesom der ikke er nogen gensalgsrisiko – altså risiko for, at bilen ikke er så meget værd som brugt som først antaget.
 • Det største minus ved at lease er, at man kan få et ændret kørselsbehov i leasingperioden – typisk hvis man flytter eller får nyt job.
 • Dette gør ikke nødvendigvis leasing til en dårlig idé, men hvis kørselsbehovet ændrer sig, er det vigtigt at få en ny kontrakt med leasingselskabet.
 • NB: Sørg for at lease hos et selskab, der anvender FDM’s leasingkontrakt inkl. FDM’s afleveringsrapport.

Flexleasing: Hvis drømmen er en Ferrari

Fordele og ulemper ved erhvervsleasing

 • Erhvervsleasing har sine fordele og ulemper både for firmaet, der leaser bilen, og for brugeren, der får stillet bilen til rådighed som en firmabil.

Leasing set med brugerens øjne

 • Fordel nummer et set med brugerens øjne er, at leasing kan være en økonomisk genvej til en veludstyret familiebil.
 • Men brugeren skal dog være opmærksom på, at det kan være en dyr løsning, hvis man kører få private kilometer. I dette tilfælde kan kørsel i privatbil med kilometer-godtgørelse være en billigere løsning for brugeren.

Leasing set med firmaets øjne

 • Fordele og ulemper for firmaet, der leaser bilen til sin medarbejder, er de samme som for privatleasing.

Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder her.

Guide: Leasing giver økonomisk sikkerhed

27-11-2011: Det giver mulighed for at køre i en lidt dyrere bil, viser listerne over de mest leasede biler i Danmark. Læs artikel

Nyhed: Hybridbilerne indtager firmaklassen

25-02-2016: Nye plug-in hybridmodeller som VW Passat GTE og BMW 320E følger Mercedes 350e. Læs artikel

Nyhed: Firmabilisterne vil have automatgear

30-12-2015: Stadig flere af de professionelle bilister vil have automatisk gearskifte i den nye firmabil. Læs artikel

Nyhed: Billigere biler til firmafolket

01-12-2015: De lavere afgifter smitter af på firmabilerne, der typisk falder 20.000 kr. i beskatning. Læs artikel

Guide: Seks leasing-hittere i 2015

08-12-2014: Hvilke biler bliver populære at lease til næste år? Vi sammenholder leasing-tallene dette år med rækken af nye biler og finder vores bud. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...