Find mere om:
Biludgifterne holder sig i ro i 2010 | bil.guide.dk

Biludgifterne holder sig i ro i 2010

Priserne per kilometer kommer til at ligge på mellem 3 og 5 kr. afhængigt af bilmodel.

Trods store skatteomlægninger kan en bilejer regne med stort set det samme udgiftsniveau i år som sidste år. Det viser FDM's blad Motors årlige beregning.

Motor har regnet sig frem til, at det vil koste godt tre kroner at køre en kilometer i en ny bil til 150.000 kroner, mens kilometer-prisen runder en femmer for en ny bil til 350.000 kroner.

Dermed holder de løbende afgifter for bilejere sig på omtrent samme niveau i 2010 som i 2009. Også benzinudgifterne har holdt sig på et nogenlunde konstant niveau, og det betyder, at der kun er marginale ændringer i de samlede driftsudgifter for danske bilejere.

»Bilejerne bliver ikke udsat for de store prisstigninger i 2010. Som det ser ud nu, bliver brændstofpriserne nogenlunde som sidste år. Skattestoppet gør, at ejerafgiften er konstant, så her får bilejerne lidt hjælp fra regeringen,« fortæller Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør på bladet Motor.

Dyrere dæk og forsikring

Når det overhovedet bliver dyrere at holde bil i 2010, skyldes det, at udgifterne til dæk og vedligeholdelse i Motors beregninger er opskrevet med tre procent. En generel prisstigning fra forsikringsselskaberne på lige godt fire procent er også indregnet. De ændringer medfører en samlet stigning i bilbudgettets samlede udgifter på lige omkring én procent.

Pendlere, som benytter bilen til og fra arbejde, skal dog ikke regne med at blive kompenseret for stigningen gennem kørselsfradraget. Skatterådet har fastholdt satserne fra 2009, og det er også tilfældet for dem, der udnytter muligheden for at få skattefri kørselsgodtgørelse for erhvervsmæssig kørsel i egen bil.

FDM's beregninger omfatter alle poster på bilbudgettet. De faste udgifter såsom forsikring, vejhjælp samt ejerafgift, der skal betales, uanset om man benytter bilen eller ej. De variable udgifter er derimod direkte forbundet med antallet af kørte kilometer og omfatter benzin, dæk og udgifter til vedligeholdelse.

De skjulte udgifter

Kapitalomkostningerne er dem, som ikke direkte skal betales, men som man kan gøre op, når bilen sælges igen. Heri er medregnet værditabet og den manglende rentegevinst, når man har mange penge placeret i en bil i stedet for på en bankkonto.

»Kapitalomkostningerne får man aldrig en regning på, men det er en udgift på størrelse med de variable udgifter. Det er en omkostning, man som bilejer kommer til at betale i al ubemærkethed. Skal man lånefinansiere bilen, kommer det oveni, men det har vi valgt at se bort fra i vores model,« siger Søren W. Rasmussen.

Motors bilbudget tager udgangspunkt i beregninger baseret på gennemsnitstal, der vurderes at afspejle typiske forhold for en række udvalgte prisgrupper. Det er muligt at beregne omkostningerne på en konkret bilmodel. På www.fdm.dk findes en elektronisk udgave af bilbudgettet, hvor man kan indtaste relevante oplysninger for en konkret bil og få et økonomisk overblik.

Læs også: Se dig for, før du hopper i en delebil

Pris pr. km i ny bil

Eksempel: Ny bil til ca. 350.000 kr. ved 20.000 km årligt (ved 10,8 km/l).

Brændstof, dæk, vedligehold i alt: 33.075 kr.

Forsikring, ejerafgift, FDM, vask, parkering m.v. I alt: 20.660 kr.

Værditab og rentebyrde i alt: 52.125 kr.

Samlede udgifter: 105.860 kr.

Pris pr. km: 5,29 kr.

Pris pr. km i brugt bil

Eksempel: Brugt bil til 150.000 kr. ved 20.000 km årligt

(ved 12,5 km/l).

Brændstof, dæk, vedligehold i alt: 34.688 kr. Forsikring, ejerafgift, FDM, vask, parkering m.v. I alt: 18.080

Værditab og rentebyrde i alt:

23.000 kr.

Samlede udgifter: 75.768 kr.

Pris pr. km: 3,79 kr.

Guide: Skriftlige aftaler fjerner tvivlen

03-10-2014: Få en skriftlig aftale før reparationen, lyder rådet fra FDM. Læs artikel

Guide: Varevognsejere overser sparefinte

14-07-2016: Mange danskere aner ikke, at de kan veje deres gulpladebil ned og spare op til 7.000 kr. årligt i afgift. Læs artikel

Guide: Samtale forebygger bilstridigheder

05-06-2016: Mange reparationstvister handler om teknik. Men en del stridigheder opstår ved uklarhed om, hvad der skal laves ved bilen. Så få en klar aftale. Læs artikel

Nyhed: Køremaskine er årets bedste brugte bil

03-06-2016: Årets Brugtbil 2016 er BMW 3-serie årgang 2008-2012, som beskrives som en næsten fejlfri køremaskine til meget rimelige priser. Læs artikel

Guide: Tag mærkeværkstedet! Eller?

01-05-2016: Hvem skal nu servicere bilen? Et af de dyre mærkeværksteder? Eller et af de frie værksteder – ”de giver jo også garanti og er meget billigere!” Eller er de? At vælge det rette værksted kan være en drilagtig opgave – men ét peger på mærkeværkstedet; at man kan få mest for sin brugte bil. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...