Find mere om:
Her er sommerens bedste dæk | bil.guide.dk

Her er sommerens bedste dæk

Hold dig fra discountdækkene, lyder rådet fra bilistklubben FDM.

Billige mikrobiler med god brændstoføkonomi er det store hit blandt danske bilister.

Men når det drejer sig om dækkene, bør man som bilist ikke kun tænke på det lave brændstofforbrug. Selv når det gælder sommerdækkene bør man på grund af det danske klima vægte dækkenes egenskaber på våd vej højt.

Sådan lyder rådet fra den danske bilistklub FDM, der sammen med de europæiske bilistklubber endnu en gang har testet en række dæk blandt det store udvalg. Desuden har den tyske forbrugerorganisation Stiftung Warentest efterprøvet resultatet. Læs mere om testen hos FDM.

33 dæk testet

De europæiske bilistklubber har denne gang testet 33 dæk, og endnu en gang er der stor forskel på kvaliteten. De bedste dæk kommer fra de såkaldte premiummærker, mens kvaliteten blandt discountdækkene er så ringe, at FDM generelt fraråder de danske bilister at vælge discountdækkene.

Undersøgelsen viser også, at det kan være svært både at få et dæk med lav rullemodstand - og dermed bedre brændstoføkonomi - og et solidt greb i våd asfalt. I hvert fald hvis man forlanger topkarakter i begge discipliner.

Traditionen tro omfatter testen af sommerdæk to dækstørrelser - 14 og 15 tommer. De mindste passer bl.a. til mikrobiler som Volkswagen up! og Kia Picanto, mens de større dæk passer til kompakte biler i mellemklassen. Det er biler som Volkswagen Golf og Kia Ceed.

Se testen af 14 tommer dæk hos FDM.

Se testen af 15 tommer dæk hos FDM.

Dækkene kan ikke alt

Mikrobilerne tegner sig alene for cirka 60 pct. af nybilsalget til de private bilkøbere, og derfor mener FDM, at årets test er særlig interessant for de mange danskere, der ejer en mikrobil.

"Dækproducenterne har de senere år haft fokus på at mindske dækkenes rullemodstand og dermed forbedre brændstoføkonomien.

Men testen viser, at det kan være svært at forbedre et dæk på ét område, uden at det går ud over andre egenskaber. Populært sagt er det svært at gøre dækkene lige gode til det hele. Derfor må man som bilist gøre op med sig selv, hvad man lægger mest vægt på," forklarer Søren W. Rasmussen, der er bilteknisk redaktør på FDM's medlemsblad Motor.

Samtidig opfordrer han til, at man som bilist bruger lidt tid på at finde de gode tilbud.

"Priserne på dæk svinger meget, og hvis man undersøger markedet, kan man sagtens spare 1.000 kr. på fire dæk," siger Søren W. Rasmussen.

Se på kørselsbehovet

Han medgiver, at det kan være svært for bilisterne at finde runde i dækmarkedet.

"Derfor kan det være en god idé at dykke ned i dæktesten. Valget af dæk afhænger i høj grad af valget af bil og kørselsbehov. Har man en 8-10 år gammel bil og et mindre kørselsbehov, kan man spare lidt på dækudgifterne ved at vælge et billigere dæk fra midtergruppen.

Men har man en ny bil og et stort kørselsbehov, bør man gå efter testens bedste dæk. Selv om det er de dyreste dæk, vil det være det rigtige valg," siger Søren W. Rasmussen.

Til gengæld fraråder han de billigste dæk.

"De falder især igennem, når det gælder egenskaber på våd vej. Derfor fraråder FDM bilisterne at købe disse dæk," tilføjer han.

Her er vinderne

De bedste dæk i størrelsen 14-tommer er Continental ContiEcoContact 5, Hankook Kinerby Eco K425, Pirelli Cinturato P1 Verde, Bridgestone Ecopia EP150, Falken Sincera SN832 Ecorun og Nokian Line. De har alle fået 4 stjerner.

Testens bedste dæk findes i størrelsen 15-tommer.

Det er dækket Goodyear Efficient Grip Performance, der som det eneste dæk får topkarakteren 5 stjerner og denne bedømmelse fra FDM:

"Et rigtig godt dæk med gode egenskaber i alle sikkerhedsrelaterede discipliner. Bedste dæk på våd vej. Testvinder."   

Desuden er der 4 stjerner til følgende dæk: Dunlop Sport BluResponse, Hankook Kinergy Eco K425, Fulda EcoControl HP, Nokian Line, Pirelli Cinturato P1 Verde og Vredestein Sportrac 5.

Glem disse dæk

Til gengæld er der kun 1 stjerne til dækket Federal Formoza FD2, der får denne bedømmelse af FDM:

"Egenskaberne på våd vej er ringe, og det trækker kraftigt ned i den samlede vurdering. Glem dette dæk!"   

I størrelsen 14-tommer er der tre dæk med kun 1 stjerne. Der er Debica Passio 2, Kormoran Impulser b2 og Kleber Dynaxer HP3.

Hvad med Michelin?

Hvis nogen skulle savne Michelin blandt de bedste dæk, er der også en forklaring på det.

"Michelin har de senere år satser på dæk med rigtig god slidstyrke og lav rullemodstand, så dækkede sparer brændstof. Når det gælder de egenskaber, ligger Michelin-dækkene helt i top. Men det har så kostet lidt for egenskaberne på våd vej," forklarer Søren W. Rasmussen.

Skift til sommerdæk nu

Og så er det i øvrigt ved at være tid til at få vinterdækkene byttet ud med sommerdæk. I takt med at temperaturen stiger, vil sliddet på vinterdækkene også stige.

"Når nattefrosten er væk, og dagtemperaturerne kommer over 10 grader, er der mange fordele ved at køre på sommerdæk. Jo varmere det bliver, jo bedre kører sommerdæk i forhold til vinterdæk. Det gælder både bremselængde og svinghastighed," lyder det fra Kenneth Saust, der er formand for Dækimportørforeningen.

"Hvis man fortsætter med at køre på vinterdæk henover sommeren, risikerer man, at de er slidt ned, når man får brug for dem næste vinter," tilføjer Kenneth Saust.

Guide: Detaljerne kan være guld værd

15-04-2016: Læs det med småt, før du skriver under på leasingkontrakten. Selv om det er blevet lettere at gennemskue, er der faldgruber. Læs artikel

Guide: Ram plet, når du skifter dæk på bilen

10-12-2014: Dæk skal have minimal rullemodstand og sikre lavt forbrug, men samtidig være sikre. Læs artikel

Guide: Tre bilråd bringer dig gennem vinteren

03-11-2010: Få vinterdæk på. Hav mindst tre mm. mønsterdybde. Og tjek dæktrykket ved hver anden optankning. Læs artikel

Guide: Fart, cykelholdere, og vægt koster dyre dråber

18-07-2016: Ferieoppakning og tung speederfod hæver forbruget. Du kan spare meget brændstof med få enkle tips. Læs artikel

Guide: Samtale forebygger bilstridigheder

05-06-2016: Mange reparationstvister handler om teknik. Men en del stridigheder opstår ved uklarhed om, hvad der skal laves ved bilen. Så få en klar aftale. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...