Find mere om:
Guide: Ram plet, når du skifter dæk på.. | bil.guide.dk

Guide: Ram plet, når du skifter dæk på bilen

Dæk skal have minimal rullemodstand og sikre lavt forbrug, men samtidig være sikre.

Dæk er mere end nogensinde en vigtig brik, hvis du skal sigte efter et så lavt brændstofforbrug som muligt og på den måde spare penge. I takt med at nye biler optimeres til i teorien at køre måske 25-30 km per liter, spiller dækkenes rullemodstand også ind. Det kan dog være vanskeligt at navigere i junglen, især fordi det kan være svært at gennemskue dækkenes mærkning og vurdere, om de er merprisen værd. Der kan nemlig være meget store prisforskelle på dæk.

Trafikstyrelsen peger på hjemmesiden daeklabel.dk som et godt sted at få overblik. Her indtaster du din bils registreringsnummer og vælger, om det skal være sommer- eller vinterdæk, samt dækkenes dimensioner. Herefter kan du sortere dæk efter rullemodstand, vådgreb og støj. Vi har testet siden, og den giver et rimeligt overblik.

Søren Holten, som er chefinstruktør på FDM Sjællandsringen og ekspert i ecodriving, henviser dog til, at det er en forholdsvis overordnet gennemgang, og at det kun er tre ud af flere vigtige egenskaber for dæk, som er angivet. Han mener, at siden kun kan bruges som orienterende.

»Dækfabrikkerne vil selvfølgelig gerne sælge dæk. Men et dæks egenskaber er avanceret sammensat og handler både om køreegenskaber, sikkerhed og forbrug. Her skal man se på de uafhængige test fra for eksempel FDM for at få det rigtige billede«, siger Søren Holten.

Skift gear korrekt, og spar 4.000 kr.

Trafikstyrelsen og brancheorganisationen Dækbranchens Fællesråd, som står bag siden, skriver da også på hjemmesiden, at dækmærkningen ikke tager højde for vinterdæks egenskaber på is og i sne, for eksempel bremsning og igangsætning, og at et vinterdæk godt kan have gode karakterer på mærkningen uden at være specielt godt på sne og is.

Her henvises i stedet til FDM, tidsskriftet Auto, Motor & Sport eller Rådet for Sikker Trafiks bremselængdetest, hvis man vil have det fulde overblik.

Guide: Detaljerne kan være guld værd

15-04-2016: Læs det med småt, før du skriver under på leasingkontrakten. Selv om det er blevet lettere at gennemskue, er der faldgruber. Læs artikel

Guide: Skift gear korrekt, og spar 4.000 kr.

10-12-2014: Alle nye biler skal nu have indikator for korrekt tidspunkt for gearskifte. Rigtig brug kan gøre bilen mere økonomisk. Læs artikel

Guide: Vinterdæk skal have et let overtryk

15-10-2014: Når det er koldt, falder dæktrykket, derfor skal der være overtryk i vinterdæk. Læs artikel

Guide: Rigtigt dæktryk sparer brændstofpenge

13-09-2014: Mange har forkert dæktryk og kan spare op mod 1.000 kr. årligt ved at holde øje. Læs artikel

Guide: Her er sommerens bedste dæk

27-03-2014: Hold dig fra discountdækkene, lyder rådet fra bilistklubben FDM. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...