Find mere om:
Test: Bestsellere falder igennem på.. | bil.guide.dk

Test: Bestsellere falder igennem på piskesmældstest

Citroen C5, Ford Kuga og Suzuki Splash dumper i piskesmældstest. 20 ud 25 testede bilmodeller sæder bør forbedres, mener FDM.

Overraskende. Sådan tegner billedet sig for den første store test fra Euro NCAP af forsæderne i en række nye bilmodeller. Her er sædernes evne til at modvirke de invaliderende piskesmældsskader undersøgt, og en række af markedets bestsellere falder igennem.

Således får modeller som Citroen Berlingo, Citroen C5, Ford Kuga, Hyundai i10, cabrioleten Peugeot 308 CC og Suzuki Splash betegnelsen ”Dårligt”, som er grænsende til at være farlig. I den anden ende tæt på topscore finder vi biler som Volvo XC60, Alfa Romeo Mito, VW Golf VI og Audi A4 med Volvoen som topscorer.

Det er den uafhængige testorganisation, Euro NCAP, som har undersøgt 25 af de biler, som i år er blevet testet af Euro NCAP og tildelt stjerner på skalaen 0-5.

Det vil få stor effekt

Piskesmældstest er noget helt nyt i Euro NCAPregi. Mens resultaterne fra i år står alene, vil de fra årsskiftet indgå som et element i den samlede bedømmelse, når der gives stjerner. Det vil altså blive sværere at opnå de eftertragtede fem af slagsen.

Leif Nielsen, som er redaktør hos FDM og dansk repræsentant i Euro NCAP, er overrasket over resultatet. Især det faktum, at kun fem af de 25 testede får betegnelsen ”god”, mens resten altså ligger ”på det jævne” eller er decideret dårlige.

- Det viser, at vi har fat i noget af det rigtige. Og det viser, hvad bilfabrikkerne kan vente sig, når de nye skærpede tests går i gang i det nye år, siger Leif Nielsen, som ikke er i tvivl om, at de nye krav vil have en effekt, simpelthen fordi bilsæder er forholdsvis billige at forbedre.

Topscoreren Volvo XC60 vinder blandt andet på en konstruktion, hvor nakkestøtten er integreret i sædet.

Koster point

Af de testede sæder reklamerer flere med antiwhiplash-funktion uden nødvendigvis at være i toppen, mens andre faktisk klarer sig bedre end forventet.

Interessant er det dog, at ringe piskesmældsbeskyttelse fremover koster fire point i Euro NCAP-testen. Var testen indført i dag, ville biler som Citroén C5, Peugeot 308 CC og Ford Kuga ikke have opnået de fem stjerner, de smykker sig med i dag, men kun fire. Det ville også afspejle sig i prisen, fordi fradraget på op til 3600 kroner for den ekstra stjerne ville forsvinde.

Piskesmælds-test Score

Bedømmelse

( af 4 mulige point)

Volvo XC60 - 3,54 - God

Alfa Romeo Mito – 3,35 - God

Volkswagen Golf VI – 3,31 - God

Audi A4 – 3,15 - God

Opel Insignia – 3,06 - God

Renault Koleos – 2,94 – På det jævne

Lancia Delta – 2,62 – På det jævne

BMW X3 – 2,44 – på det jævne

Renault Kangoo 2 – 2,38 – på det jævne

Renault Mégane – 2,38 - på det jævne

Honda Accord – 2,26 - på det jævne

Skoda Superb – 2,22 - på det jævne

Ford Fiesta – 2,21 - på det jævne

Hyundai i30 – 2,21 - på det jævne

Seat Ibiza- 1,96 - på det jævne

Mercedes Benz ML-klasse – 1,82 - på det jævne

Dacia Sandero – 1,58 - på det jævne

Daihatsu Cuore- 1,10 - Dårlig

Citroën Berlingo- 1,04 Dårlig

Hyundai i10 – 0,94 - Dårlig

Citroën C5- 0,57 - Dårlig

Ford Kuga – 0,44 - Dårlig

Daihatsu Terios- 0,00 - Dårlig

Peugeot 308 CC – 0,00 - Dårlig

Suzuki Splash – 0,00 - Dårlig

Nyhed: Euro NCAP svinger pisken

27-11-2008: 80 pct. af bilsæderne bør forbedres for at modvirke piskesmældsulykker, vurderer crashtest-organisationen Euro NCAP Læs artikel

Test: Stor test: 13 firmabiler til lyst og last

08-05-2014: Nye firmabiler er rullende kontorer og alt, hvad en moderne forretningsmand m/k kan forlange. Benhård konkurrence giver lav beskatning og ekstra højt udstyrsniveau i de nye modeller. Christian Schacht, redaktør på JP Aarhus Motor, har testet biler siden 1997 og gennemgår her 13 aktuelle businessmodeller i den klassiske størrelse. Læs artikel

Nyhed: 40 års biludvikling på parade

20-10-2009: Jubilæum: Årets Bil i Danmark er nu blevet kåret i 40 år. Hædringen viser bilernes teknologiske udvikling og er et spejl af samfundet. Læs artikel

Nyhed: Bilsalg: El-biler med i statistikken

17-11-2009: Salget af elbiler er langsomt og med prøvende skridt ved at vise sig i de månedlige salgsopgørelser fra De Danske Bilimportører. Af den seneste tælling fra oktober viser det sig, at elbilerne sidder på 0,1 pct. af markedet. Læs artikel

Test: Sikkerhed med forbehold

21-10-2009: Otte ud af 12 testede nye bilmodeller fik maksimale fem stjerner i crashtest. FDM kritiserer Ford, som sparer på sikkerheden i den lille Ka. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...