Find mere om:
Slip for buler med et bakkamera | bil.guide.dk

Slip for buler med et bakkamera

Buler i campingvognen koster mange penge at rette ud. Et kamera hjælper med at holde øje med bagenden. Og teknikken fås i mange udgaver og endda trådløst.

Jo større campingvognen er, jo mere besværlig er den at holde øje med, når man bakker. Løsningen har i mange år været en person, som guider, når man bakker, men man kan også have god gavn af et kamera.

De fleste moderne biler kan fra fabrikkens side leveres med en kamera-løsning. De bedste systemer er de såkaldte 360-graders-løsninger, hvor et lille vidvinkelkamera i hvert sidespejl samt på andre strategiske steder sørger for, at man på en skærm kan se hele vejen rundt om bilen, som om man sad i en helikopter over køretøjet.

Billedet skabes ved, at en computer sammenstykker billeder fra de forskellige kameraer rundt omkring på bilen. Hvis man er på nippet til at bestille en ny bil, bør man bestille udstyret, selv om man ikke kan bruge det til at se helt bag campingvognen.

Eftermontering er mulig

Udvalget af traditionelle bakkameraer er stort. Man kan få alt fra den enkle løsning, hvor der monteres et lille, simpelt kamera samt en lille monitor på instrumentbordet. Mens større systemer har større skærme med høj opløsning, kameraer med vidvinkel og telelinse samt motoriseret linsebeskyttelse.

Blandt leverandørerne er Waeco, der i øvrigt er storleverandør af udstyr til campingvogne, når det gælder køling, elektronik og komfort-udstyr. Waeco har lige lanceret en ny serie af nydesignede monitorer i 5" og 7" med henholdsvis 3 og 4 kamera-indgange.

Til disse monitorer kan man vælge mellem seks forskellige farvekameraer. Som noget nyt har Waeco lanceret en Moniceiver som skærm i bakkamerasystemet. Det er en autoradio med 6,2" touch display samt med bl.a. indbygget dvd/cd/mp3/wma-afspiller, bakkamera-indgang, videoudgang til eksterne skærme og Bluetooth håndfri til mobilen.

B971960459Z.1_20150423163512_000+GLNKOP6I.1-0.jpg

En del af Waecos systemer bygger på Blaupunkts multimedie-navigationssystem med 6,2’’ display, der også kan udbygges med dab-radio m.m. Vil man ofre flere penge, er der også en version med 6,8’’ display, der er den samme størrelse skærm, som mange biler benytter til deres fabriksmonterede systemer. Denne monitor har Android styresystem med bl.a. wifi-indgang.

Alle Waecos systemer kan opgraderes med trådløst sende-/modtager-modul i digital kvalitet med en rækkevidde op til 120 m.

En komplet Waeco-løsning med skærm på instrumentbordet koster fra ca. 4.200 kr., men skal man have en luksusløsning med navigation og alle muligheder, begynder prisen ved ca. 8.500 kr. Waeco har leveret kamera-løsninger de sidste 25 år til lastbiler, campingvogne og autocampere.

Betal overvægten hjemmefra og spar penge

»Når der står Waeco på et produkt, skal det være 100 pct. i orden og gennemtestet under alle tænkelige forhold – også med hensyn til vind, vejr og temperaturer. Derfor udvikler vi løbende produkterne, så funktionalitet og kvalitet lever op til kravene fra markedet,« siger Steen Grünewald, produktspecialist hos Dometic Danmark.

Trådløst er blevet bedre

Ulempen ved de fleste kamera-løsninger er, at der skal trækkes ledninger til både signal og strøm, derfor har man i mange år også kunnet få løsninger, der var mere eller mindre trådløse. Den slags systemer har dog være fyldt med børnesygdomme, præcis som de første handsfree-systemer var til mobiltelefonen for godt 10 år siden.

Nu skulle teknikken dog være afprøvet gennem så mange år, at flere og flere udbydere melder sig på markedet med trådløse systemer til brug sammen med blandt andet campingvogne. Men læser man diverse blogs rundt om i verden, er de trådløse systemer stadig ikke helt fri for problemer med, at billedet bliver påvirket af udefrakommende forstyrrelser.

Axion er en ny udbyder af trådløst opsyn til campingvognen.

»Det er nemt at montere, netop fordi der ikke skal bruges ledninger. Skærmen inde i bilen modtager billederne fra kameraet via et digitalt signal og er let at placere, f.eks. på instrumentbrættet,« siger Jeppe Hansen, SEC A/S, der importerer produktet.

Skab dit eget wifi-netværk på farten

Skærmbilledet er skarpt, fordi kameraet sender signalet krypteret, så det ikke påvirkes af interferens, skriver man om produktet.

Skærmen får strøm fra cigartænderstikket og kan placeres i en holder, der ligesom en ærtepose er let at sætte oven på instrumentbrættet.

Fordelen ved en løs monitor er, at den blot kan tages med og bruges i den bil, man vælger, skal trække campingvognen. SEC A/S oplyser, at der er flere udgaver af det nye trådløse system. Billigste version koster ca. 4.000 kr., mens en fuld trådløs opsætning, hvor alle dele er drevet af et batteri koster fra ca. 5.000 kr.

Nyhed: Snart bakker bilen med campingvognen af sig selv

11-01-2015: Moderne biler kan selv parkere. Nu overføres teknikken til bilens anhængertræk, og dermed kan du slippe for selv at bakke med campingvognen. Læs artikel

Test af Hymer Feeling 230

01-01-2012: Hymer Feeling 230 er på en og samme tid det hele og ingenting på krogen. Læs artikel

Test af Caravelair Antares

18-12-2011: Caravelair har 50 års erfaringer, men er ikke et alment kendt mærke på det danske marked. Læs artikel

Test af Knaus Jubilæumsvogn

06-11-2011: Knaus fejrer 50 års jubilæum med en storsælger, der er spækket med udstyr og sænket i pris. Læs artikel

Test af Wilk Vida 490 KM

26-08-2011: En campingvogn er ikke bare en campingvogn. En campingvogn fra Wilk er et stykke håndværk, hvor den tyske grundighed kommer til udtryk, uden at det går ud over hyggen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...