Find mere om:
Guide: Undgå kø og lange distancer på kør.. | bil.guide.dk

Guide: Undgå kø og lange distancer på kør selv-ferien

De lavere benzinpriser og fleksibiliteten gør, at kør selv-ferie stadig er populært. Her får du gode råd til din kør selv-ferie.

Mange danskere vælger fortsat at køre selv, når de skal på sommerferie. Inden man pakker bilen og drøner sydpå – eller nordpå for nogens vedkommende – er der dog en række gode tips og tricks, som man med fordel kan få styr på.

Bilferier er især populære blandt børnefamilier. Man skal dog huske, at med små børn kan man ikke køre så langt, som hvis man kun var voksne.

B971923124Z.1_20150312165000_000+GE7JQLIC.2-0.jpg

»Selv om far godt mener, at han kan køre 10 timer i træk, synes ungerne ikke, at det er særlig sjovt. Det er bedre at lægge stop ind undervejs og tage mange små pauser. Så bliver turen meget sjovere for alle. Vi anbefaler, at man tager en bold med, så man kan få rørt sig i fem minutter i pauserne, så kan de fleste børn klare at sidde ned en time bagefter, og man får køretid, uden at de råber og skriger,« siger Lars Lyhne Jensen, der er marketingchef i Dansk Bilferie.

Køretur på børnenes præmisser

Når man har børn, og især hvis de er mindre, er det vigtigt, at køreturen bliver på deres præmisser. Det betyder som sagt flere stop og muligvis en overnatning undervejs.

»Man kan f.eks. tage en overnatning omkring Paris, så kan man bruge en dag i Disneyland på vejen sydpå. Vi anbefaler folk at vælge et hotel med en lille pool på vejen – det er mange gange rigeligt til, at børnene får en god oplevelse,« siger Lars Lyhne Jensen.

Det kan være en god idé at booke hotelværelset på forhånd, hvis man tager en overnatning på vejen. Det er nemlig ikke sikkert, at der er ledige værelser i højsæsonen.

Inden man overhovedet kommer så langt og kører sydpå, skal man dog huske at få pakket bilen rigtigt.

»De tunge ting skal ligge længst fremme i bagagerummet i bilen, og de lette tilbage og øverst i bilen. De ting, man skal bruge undervejs – f.eks. mad og tøj til overnatningen undervejs skal ligge øverst. Sørg også for at have vådservietter, plasticposer og så videre med i bilen,« siger Lars Lyhne Jensen.

Tjek ruten

Hvis man skal sydpå, er det også svært at komme uden om Tyskland. Her kan det godt betale sig at kigge nærmere på, hvornår der forventes at være kø på den tyske Autobahn, som motorvejene hedder. På den måde kan man køre uden om de værste myldretider og kødannelser.

Mange danskere kører hjemmefra på lørdage i begyndelsen af juli –men ifølge Lars Lyhne Jensen kan man slippe for meget kø, hvis man vælger en anden dag til sin afrejse.

Kø og myldretid er dog ikke det eneste, man skal have styr på inden afrejse. Lande som Tyskland og Frankrig stiller også krav til sikkerhedsudstyret i bilen.

B971923124Z.1_20150312165000_000+GDSJQIPF.1-0.jpg

»Man skal være opmærksom på, at man skal have en gul sikkerhedsvest i bilen, når man kører gennem bl.a. Tyskland, og særlige miljømærker på bilen, hvis man skal køre i centrum af nogle byer. I Frankrig skal man formelt set have en godkendt alkoholtester i bilen,« siger Lars Lyhne Jensen fra Dansk Bilferie.

Og hvis man skal til Østrig, skal man huske at købe en vignet, som er en afgift, man betaler for at køre på motorvejene. De kan købes på tankstationer ved grænsen eller hos FDM, inden du tager hjemmefra.

Mange vælger stadig kør selv-ferie

Det er især fleksibiliteten og friheden, der følger med en kør selv-ferie, der er med til at gøre det populært.

»Det er klart en fordel, at man selv bestemmer tempoet. Selv om man når hurtigere frem med fly, foretrækker især mange børnefamilier at køre selv, fordi de her ikke skal følge en bestemt tidsplan. Det er en god afveksling fra en flyferie. Nogle gange vælger folk vinger, andre gange vælger de fire hjul,« siger Jan Lockhart, der er adm. direktør i FDM travel.

En af ulemperne ved kør selv-ferier er dog, at det typisk tager over 10 timer at komme frem til destinationen – det tager f.eks. 14-16 timer at køre til det nordlige Italien, som er et af de helt populære feriemål.

»Der er ofte længere, end man tror. Specielt hvis man ovenikøbet har børn. Man kan opleve, at der er en pæn del vej endnu, og der er allerede utålmodighed på bagsædet. Det kan nok få nogle til at overveje, om de skulle have taget flyet,« siger Jan Lockhart.

Fleksibilitet på stedet

Når man til gengæld er fremme, har man sin bil med og de muligheder, der hører dertil:

»Når man har bilen med på ferie, bør man udnytte de muligheder ved at se på ting i området. Mange gange har man tendens til at blive på feriestedet og får ikke udforsket området. Børnene synes ikke nødvendigvis, at det er lige så fedt at forlade swimmingpoolen og de andre børn som forældrene. Derfor kan man med fordel lave en aftale med børnene på forhånd om, at man f.eks. tager to halve dage væk på tur,« lyder rådet fra Lars Lyhne Jensen fra Dansk Bilferie.

Vejafgift i Tyskland?

  • Der har været snak om at indføre en tysk vejafgift for udlændinge – den såkaldte ”maut”, men det er endnu ikke fast besluttet, blandt andet fordi der har været store protester. Den er ikke gennemført endnu, og det vides ikke, hvornår den bliver ført ud i livet.
  • »Afgiften ligger ikke ligefor og får nok ikke konsekvenser for den kommende sommerferie. Men en eller anden sommerferie kommer det til at få betydning for,« siger Jan Lockhart, der er adm. direktør i FDM travel.

Populære destinationer

  • Italien – Især den nordlige del af støvlelandet er populært blandt danskerne, der ofte kører til Garda-søen, Adriaterhavskysten og Toscana.
  • Frankrig – Især Sydfrankrig, men også områder omkring Paris er populære.
  • Kroatien – Her er det især den nordlige del, der ligger inden for kør selv-rækkevidde.
  • Tyskland – enten som en overnatning undervejs eller som slutdestination.

Det skal du Være opmærksom på

  • Tyskland: Man skal have en gul sikkerhedsvest i bilen og have miljømærker, hvis man skal køre i nogle byer. Man kan også med fordel prøve at undgå myldretiden ved knudepunkter i Tyskland.
  • Frankrig: Det er lovpligtigt at have en godkendt alkoholtester i bilen.
  • Østrig: For at køre i Østrig skal man købe en vignet, som er en vejafgift. Mærkaten kan købes enten på tankstationer ved grænsen til Østrig eller hos FDM. For en personbil koster en 10-dages mærkat 65 kr., og to måneder koster 186 kr.

Guide: Skift gear korrekt, og spar 4.000 kr.

10-12-2014: Alle nye biler skal nu have indikator for korrekt tidspunkt for gearskifte. Rigtig brug kan gøre bilen mere økonomisk. Læs artikel

Nyhed: Bilkøbere splittede som aldrig før

22-11-2012: Bilister over 60 år køber store biler – unge tager mikrobilerne Læs artikel

Guide: Lad ikke bilen få varmen i tomgang

03-11-2011: Det skader både motor og miljø, og så kan det koste en bøde. Brug isskraberen til ruderne. Læs artikel

Guide: Sådan sparer du 20 pct. brændstof

04-07-2011: KørGrønt-kurser skal lære danskerne at spare penge på benzin. Se tre gode råd her. Læs artikel

Nyhed: Mia. at spare på ændret kørestil

08-12-2010: En mere økonomisk kørestil kunne spare europæiske bilister for 37 mia. liter olie. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...