Find mere om:
Guide: Læg en plan for din bilferie | bil.guide.dk

Guide: Læg en plan for din bilferie

En lang bilferie kræver både mental oprustning af passagererne og en grundig gennemgang af bilen. Det meste handler dog om almindelig omtanke.

Det er billigt at flyve, og det er ikke dyrt at leje en bil på feriedestinationen. Mange har derfor vendt den traditionsrige bilferie ryggen, men der er dog stadig folk, der holder fast i netop den ferieform, som giver en følelse af frihed. Det dér med, at man bare sætter sig ud i sin bil på et selvvalgt tidspunkt og kører til Rom.

Men det kræver lidt forberedelse hjemmefra, ikke mindst omkring bilen - på trods af, at moderne biler er meget lidt pasningskrævende.

En lang ferietur er en meget større belastning af bilen end de daglige ture til og fra arbejde, og man kan spare sig selv for meget bøvl ved at gå bilen grundigt igennem.

Service i god tid

Kølervæske, batterivæske, servo-olie og motorolie skal forefindes i tilstrækkelige mængder.

Motorolie og filter bør skiftes mindst en gang årligt.

Kontroller og skift eventuelt bremsevæsken. Bremserne kommer ud for en hård belastning både ved solokørsel og med campingvogn, ikke mindst i bakket terræn.

Generelt kan det anbefales at få bilen tjekket på et værksted inden turen. Serviceeftersynet bør være afsluttet et par uger før afrejsen, så der er tid til rettelser.

Kontroller også, at alle remme er tilpas stramme og uden skader, og kontroller, om det er tid for et serviceeftersyn jævnfør instruktionsbogen.

Husk fodtøjet - og olien

Fodtøjet er et meget vigtigt punkt. Dybden i dækmønstret bør ikke være under tre mm og må aldrig komme under 1,6 mm. Kontroller dæktrykket, både bilens og campingvognens, hvis den er med på krogen. Køreegenskaberne afhænger i høj grad af, at dæktrykket er korrekt - frem for alt må det ikke være for lavt.

Efterkontroller dæktrykket med læs. De fleste punkteringer skyldes for lavt dæktryk. Kørsel med fuldt læsset bil betyder, at der skal mere luft i ringene end normalt. Hvis bilen ”sejler”, skyldes det oftest for lavt dæktryk. Husk, at dæktrykket stiger og vil være ca. 0,3 bar højere efter en tid på landevejen og 0,5 bar højere på motorvej.

Derudover kan det være klogt at medbringe en ekstra ventilatorrem og kølerslange samt en liter motorolie. Selv om bilen ikke bruger olie til daglig, kan der tegne sig et helt nyt mønster, når bilen presses i længere tid.

Efter den første lange strækning på motorvejen synker oliestanden ofte på grund af fordampningen af kondens i olien, så check derfor oliestanden ved det første tankstop - nede ved Hüttener Berge eller deromkring.

Pakkeløsninger

Pakning af bilen er meget vigtig. Sørg for at penge, pas og papirer altid er ved hånden, og at man ikke skal stå og rode i lang tid efter toiletsager, mad, drikkevarer og skiftetøj.

Overlæs er strengt forbudt, både i bil og campingvogn. Er man i tvivl, er det en god idé at få vejet bil og evt. campingvogn på en autoriseret vognvægt.

Vægt af fører, passager, bagage etc. må ikke overskride bilens tilladte lasteevne. Den fremgår af registreringsattesten og er forskellen mellem bilens egenvægt og totalvægt.

Se i instruktionsbogen, hvor meget der må læsses på taget. Nogle biler har et maksimum på 50 kg, og en tagboks vejer ofte 30 kg i sig selv. En tung tagboks påvirker bilens stabilitet og kan i værste fald få den til at vælte. Kontroller, at den sidder ordentligt fast.

Tung bagage skal ligge så langt fremme og så lavt som muligt i bagagerummet. Spænd bagsædeselerne, uanset om der er passagerer bagtil. I nødstilfælde vil selerne holde på ryglænet.

Undgå løse ting i bilen som f.eks. legetøj, kamera m.v. Ved et sammenstød kan de komme flyvende i en dræbende fart. Benyt evt. en autobag med lommer, som spændes fast på ryglænet af forsædet.

Husk aldrig at efterlade værdigenstande - pas penge, credit cards, kamera, mobiltelefon, smykker etc. i bilen. Og slet ikke synligt fremme.

Allerede mistet modet? Lad være med det. Man kommer langt med almindelig omtanke. Flere nyttige råd er at finde på www.trafikken.dk.

Feriegude 1: Er vi der snaaart...?

Feriegude 2: Målrettet læsestof

Ferieguide 3: Når det hele står stille i bilkøen

Guide: Bilister skifter for sent til sommerdæk

19-04-2012: Det kan være farligt, fordi bilen bremser dårligere, advarer Rådet for Større Dæksikkerhed. Læs artikel

Guide: Husk at spænde dine hjul efter

17-04-2012: Skiftet fra vinterdæk til sommerdæk bliver for nogle bilister en ubehagelig oplevelse. Læs artikel

Guide: Lille dæk kan vælte stort læs

08-07-2011: Campingvognens dæk er det svage punkt på mange af de vogntog, der triller ud i sommerlandet. Læs artikel

Nyhed: Disse biler bryder oftest ned

13-05-2011: Stor tysk undersøgelse fra ADAC afslører de hyppigste årsager til, at vejhjælpen rykker ud. Læs artikel

Guide: Pas på campingvognens gamle dæk

06-07-2009: Det kan være farligt ikke at efterse campingvognen grundigt, inden man rejser på ferie. Se tips til en sikker campingferie her. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...