Find mere om:
Pas på de usynlige tyve | bil.guide.dk

Pas på de usynlige tyve

Tyvene kan blokere din fjernbetjening og helt ubemærket komme ind i bilerne ad elektronisk vej.

Det er ikke altid nok at trykke låseknappen på bilens fjernbetjening. Tyvene benytter sig nemlig også af elektronik, der giver adgang til bilen og ikke efterlader spor af indbrud.

Det gælder ”jammere”, hvor tyven med en sender forstyrrer signalet, når du med fjernbetjeningen burde låse bilen – den anden er en såkaldt ”rapper”, der virker ved biler, der har nøglefri start, hvor bilen låses op af sig selv, når ejeren tager i døren. Her kopieres koden med et lille kort.

Hvis jammeren er i aktion, vil bilen ikke give signal på, at den er låst, og lygterne vil ikke kvittere.

»Tyvene sidder for eksempel klar på parkeringspladser og jammer signalet, når man tror, at man låser sin bil. Så kan de derefter gå hen og stjæle værdierne i bilen. Det er et trick, der breder sig. Så tag i håndtaget, og tjek, at bilen er låst,« siger Tommy H. Hansen, konsulent i Forsikring og Pension.

»Indboforsikringen dækker kun, når dørene er låst, og der er synlige tegn på, at bilen er brudt op. Selv om man ikke forventer, at der sidder en tyv med en jammer, så har man selv ansvar for at sikre sig, at bilen er låst,« siger han.

Giv tyven en lang næse

Hvis det derimod er bilen, der bliver stjålet, dækker kaskoforsikringen som udgangspunkt biltyveriet. Dog kun hvis bilejeren ikke har været grov uagtsom.

Nogle tyve kan dog også komme ind i bilen ved at dirke den op med værktøj, så de undgår at smadre ruder. Den mest sikre facon er at låse sin bil på den gammeldags måde, ved at stikke nøglen i hullet. Det kan jammeren ikke forhindre. Den bedste måde at undgå at miste værdier på er at undgå, at de ligger i bilen.

Færre tyverier fra biler – men udbyttet er større

Et stort selskab som Tryg oplever dog forholdsvis få anmeldelser omkring tyveri med jammere.

»Det kan være svært at løfte bevisbyrden, når der ikke er opbrud på bilen, og mange er måske i tvivl, om de overhovedet har låst bilen,« siger pressetalsmand Tanja Frederiksen.

FDM mener, der er flere sider af sagen.

»Forsikringsselskaberne må anerkende, at der ikke altid er fysiske tegn på skader ved tyverierne, og anerkende anmeldelsen, hvis der ikke er noget, som taler imod det. Men bilfabrikkerne bør også være bedre til at forebygge den slags tyverier, og så må bilejerne konstatere, at bilerne ikke skal bruges til opbevaringssted,« siger Per Alkestrup, jurist hos FDM.

Guide: Pas på: Her dækker kaskoen ikke

12-02-2016: Det kan være vanskeligt at finde rundt i alle forsikringsbestemmelserne. Her er guiden, der skaber overblik over ti ting, som man selv hænger på, hvis uheldet er ude. Læs artikel

Guide: Giv tyven en lang næse

15-08-2015: Med enkle råd kan du snyde den tyv, som har kig på din bil. Læs artikel

Guide: Færre tyverier fra biler – men udbyttet er større

15-08-2015: Antallet af tyverier fra biler er faldende. Værdien af udbyttet er dog større, oplever stort forsikringsselskab. Læs artikel

Nyhed: Disse biler gør det sværest for tyven

15-06-2011: Citroën C5 er bedst til at holde tyven ude, viser en svensk undersøgelse af 120 modeller. Læs artikel

Guide: Sådan undgår du indbrud i feriebilen

02-07-2010: FDM: Fjern gps'en, åbn handskerummet og tag dækkenet af bagagerummet i stationcars. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...