Find mere om:
Sådan tjekker du bilens skavanker | bil.guide.dk

Sådan tjekker du bilens skavanker

På nettet findes masser af muligheder for at undersøge bilens tilstand før et brugtbilkøb.

Et besnærende tilbud på en brugt bil kan blive en dyr affære, hvis bilen har skjulte skavanker, restgæld, højere kilometertal end ventet, er en helt anden model end beskrevet, eller slet ikke er så nysynet som lovet.

Imidlertid bliver der fortsat flere muligheder for at kigge en mulig drømmebil i kortene, allerede når den spottes i en annonce.

Stelnummeret er det bedste, men du kommer langt med et registreringsnummer. Således har Trafikstyrelsen for nyligt sendt en ny hjemmeside og app til smartphones i luften, hvor du ud fra et af de to numre får en bils synshistorik.

Mens salgssitet, Autouncle.dk, har tilføjet en funktion, hvor et opslag på en bestemt bilmodel samtidig giver oplysninger om fejlstatistikken fra synskæden, Applus, som giver et generelt billede og peger på evt. svage punkter.

Det er oplysninger, som supplerer sider som Bilbogen på tinglysning.dk, hvor bilen kan tjekkes for restgæld og kørgrønt.dk, hvor bilens motorstørrelse kan undersøges.

Mens tinglysningen kræver et stelnummer, har Autouncle dog en gratis funktion, hvor registreringsnummeret kan oversættes, og der vurderes, om km-tallet er realistisk. Pant-oplysning findes også hos Bilbasen, men her koster det 90 kr. hvis nummerpladen skal oversættes.

Mange muligheder

Hos Autouncle har folkene bag bearbejdet tallene for 500.000 bilsyn i alt og kombineret dem med en markedsvurdering.

Her vil man så kunne se, hvilke fejl, som er typiske på forskellige bilmodeller, siger Johan Frederik Schjødt, der er medstifter af Autouncle. Tallene er renset for ting, som ellers ville blive filtreret fra ved et værkstedstjek, og sitet går ind og udspecificerer mere enkelte dele frem for hele kategorier.

Noget, som branchefolk, avisen har snakket med, godt mener, kan give mening, hvis det udspecificeres detaljeret nok.

»Vi går ind og laver statistik på en række undergrupper. På den måde kan vi se, om der er en systematik i, om for eksempel bærekuglerne går i stykker på en bestemt model,« siger Johan Frederik Schjødt, der dog understreger, at anbefalingerne først og fremmest skal bruges om pejlemærker.

En bil, der fremhæves med få synsfejl er den forrige generation af VW Passat. Det er en populær brugtbil, som dog også har haft problemer med elektronikken og de 140 hk diesel motorer med pumpedyse. De oplysninger vil aldrig blive opdaget i forbindelse med et syn og skal også tages med i betragtning.

Hvis man vil vide mere om en models svagheder, kan der søges oplysninger i tyske ADACs Pannenreport om udrykninger til vejhjælp, tyske TÜV’ s meget detaljerede synsafrapporteringer, eller den engelske reliability index.

Leasingselskaberne har også detaljerede logbøger på alle biler. Men de er dog lukket land for private, lige som branche-databasen, Bilinfo, eller importører og forhandleres elektroniske sygejournaler på bilerne, hvor alle reparationer på en bil beskrives.

En oplagt sted at søge oplysninger er den fyldige Brugtbil Guiden 2011, der udgives af forlaget Benjamin eller hos FDM, der i hvert nummer af medlemsbladet, Motor, laver meget omfattende test af brugte biler. På Bilbasen findes også en guide. Sitet har tidligere haft en række brugttest, der nu er afløst af rubrikken ”tidligere ejere siger” med data fra 100.000 nuværende og tidligere bilejere.

I udlandet er man gået et skridt videre. Her kan lignende sider som Trafikstyrelsens også give besked om næste tandremsskift eller service. Noget som er rart at kende til i en købssituation.

LÆS OGSÅ: Hver femte bil dumper ved første syn

Her kan du finde biloplysninger

  • Synshistorik: trafikstyrelsen.dk/synsrapport
  • Restgæld: tingbogen.dk – via stelnummer, autouncle.dk/bilbasen.dk – via registreringsnummer.
  • Modeloplysninger: autobremsen.dk, refako.dk, kørgrønt.dk
  • Generel information: Brugtbilguiden 2012
  • Internationale undersøgelser: reliabilityindex.com, ADAC Pannenstatistik, TÜV’s synsrapporter.

Hver år offentliggør tyske ADAC deres oversigt over, hvilke biler, som skal have hjælp flest og færrest gange. Den såkaldte Pannenstatistik kan være et glimrende redskab til at finde den brugte bil, som er mest driftssikker.
Se ADAC's Pannenstatistik her.

Guide: Klassiske bilmærker kører flest kilometer

09-05-2016: Leder du efter en bil, der kan køre længe? Så bør du måske skele til bestemte mærker. Men tjek, hvad tidligere ejere har investeret i bilen. Læs artikel

Nyhed: FDM dumper 6 af 10 slutsedler

19-03-2015: Fejl i slutsedler kan skyldes alt fra travlhed og sjusk til forhandleres bevidste forsøg på at fraskrive sig ansvar. Læs artikel

Nyhed: Ny app skal gøre bilhandel tryggere

02-09-2014: Ny app fra FDM kan bruges til at få lavet slutseddel samt tjekke historik og restgæld. Læs artikel

Nyhed: Honda Civic blev Årets Brugtbil

11-04-2014: Valget faldt på en køreglad bil med et markant design. Læs artikel

Guide: Dette gør bilen usælgelig

06-08-2013: En lang række ting spiller ind, hvis du ikke kan få solgt den gamle vogn. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...