Find mere om:
Nyhed: FDM dumper 6 af 10 slutsedler | bil.guide.dk

Nyhed: FDM dumper 6 af 10 slutsedler

Fejl i slutsedler kan skyldes alt fra travlhed og sjusk til forhandleres bevidste forsøg på at fraskrive sig ansvar.

Hvornår bliver den nye bil leveret? Hvor mange nøgler følger der med den brugte bil, og er der givet oplysninger om eventuelle skader?

Der er alt for mange fejl i slutsedlerne, når danskerne køber ny eller brugt bil. Det fastslår bilistorganisationen FDM efter en gennemgang af godt 1.200 af medlemmernes slutsedler i 2014.

»Fejlene i slutsedlerne dækker alt fra sjuskefejl på grund af travlhed over mangler, urimelige vilkår og direkte ulovlige vilkår, hvor en forhandler forsøger at skrive sig ud af kundens reklamationsret,« fortæller Per Alkestrup, der er leder af FDMs juridiske afdeling.

Bilejere snyder sig selv for det bedste tilbud 

»På samme måde som man ved en bolighandel tager forbehold for advokatens godkendelse bør man ved bilhandel tage forbehold for FDM's godkendelse. Efter huskøbet er bilkøbet ofte den største post på familiebudgettet,« tilføjer Per Alkestrup.

FDM gennemgik i fjor 1.222 medlemmers slutsedler, og i 60 pct. af tilfældene frarådede FDM helt eller delvist bilkøbet, med mindre at slutsedlerne blev ændret på væsentlige punkter.

»Hovedparten af fejlene findes meget naturligt i slutsedlerne for brugte biler. Men selv i slutsedler på nye biler kan der mangle en leveringsdato, og hvornår kan kunden så klage over, at han eller hun ikke har fået bilen? Med farvekoderne på bilen bør man kunne få en præcis leveringsdato,« siger Per Alkestrup.

Bilbranchen skriger på dygtige unge 

Han understreger, at en del af fejlene kan skyldes travlhed.

»Der kan være tale om sjusk, fordi det er gået for stærkt, og vi oplever ikke så sjældent, at forhandlerne faktisk er glade for, at vi har påpeget fejlene,« tilføjer Per Alkestrup.

Han henviser til, at medlemmer af organisationen AutoBranchen Danmark i slutsedler har taget forbehold for prisstigninger på op til 10 pct., hvis importørerne hævede priserne.

Hos AutoBranchen Danmark bekræfter advokat Lars Ellegaard, at der er et sådant forbehold, men at organisationen også er klar til at tale med FDM om muligheden for indføre en standardslutseddel.

»Omkring forbeholdet for prisstigninger rejser der sig jo det spørgsmål, hvem der skal betale, hvis fabrikken hæver prisen på bilen. Her kan forbruger og forhandler have hvert sit synspunkt. Men vi er indstillet på at tale med FDM om muligheden for at indføre en standardslutseddel. Om vi så kan blive enige, ved jeg jo ikke. Men vi tager gerne diskussionerne,« forklarer Lars Ellegaard.

Han erkender, at der er for mange fejl i slutsedlerne.

»Jeg kan også ryste på hovedet af nogle af de små tåbelige fejl, der kan forekomme i slutsedlerne. Andre gange mener vi så, at FDM hænger sig lidt for meget i bagateller. Men både forbrugerne og bilbranchen vil have gavn af en standardslutseddel, hvis der kan opnås enighed om det,« siger Lars Ellegaard.

Snyder du dig selv med benzinkortet? 

Men han lægger heller ikke skjul på, at nogle slutsedler bærer præg af, at bilforhandleren bevidst forsøger at skrive sig ud af et ansvar for mulige fejl på bilen.

»Hvis det er tilfældet, råder vi medlemmerne til ikke at købe bilen. Det kan være, at forhandleren skriver, at "bilen sælges for kunde" eller "sælges uden reklamationsret",« forklarer Per Alkestrup.

FDM har også set eksempler på, at forhandlere har forsøgt at tage en række generelle forbehold.

»Det går ikke. Der kan være et specifik forbehold om, at noget skal repareres. Men hvis en forhandler forsøger sig med en række generelle forbehold, bør bilkøberen nok finde en anden forhandler,« forklarer Per Alkestrup.

Skal du købe ny eller næsten ny bil? 

Blandt de typiske fejl og mangler i slutsedlerne på brugte biler, er manglende angivelser af service- og karrosserieftersyn og manglende oplysninger om eventuelle skader.

»Oplysninger om overholdelse af service, udskiftning af tandrem og tidligere skader på bilen kan måske virke som bagateller. Men de kan  have afgørende betydning, hvis der efterfølgende opstår uenighed om købet. Derfor er det vigtigt, at man som køber ikke stiller sig tilfreds med sælgers mundtlige garanti, men sørger for at få det på skrift,« siger Per Alkestrup.

»Vi gennemgår slutsedlerne på 19-20 punkter, og i gennemsnit har vi haft næsten 5 bemærkninger per slutseddel. Det har ikke ændret sig de seneste år, og der er stadig alt for mange fejl. Set fra et forbrugersynspunkt er det ikke godt nok, og det bør bilbranchen tage alvorligt. En slutseddel er jo selve købsaftalen, og den skal selvfølgelig være i orden,« understreger Per Alkestrup.

Han henviser til, at en slutseddel er bindende. Når der er skrevet under, kan man ikke fortryde handlen, som det er tilfældet med nethandel.

»Derfor anbefaler vi vore medlemmer, at slutsedlen underskrives med et forbehold for FDM's godkendelse. Derefter bør medlemmerne umiddelbart efter sende slutsedlen til FDM. Vi kan normalt inden for 24 timer give et svar på, om købsaftalen kan godkendes eller ej,« siger Per Alkestrup.

Guide: Klassiske bilmærker kører flest kilometer

09-05-2016: Leder du efter en bil, der kan køre længe? Så bør du måske skele til bestemte mærker. Men tjek, hvad tidligere ejere har investeret i bilen. Læs artikel

Nyhed: Ny app skal gøre bilhandel tryggere

02-09-2014: Ny app fra FDM kan bruges til at få lavet slutseddel samt tjekke historik og restgæld. Læs artikel

Guide: Det bør du tjekke på bilens slutseddel

31-08-2012: Mange bilkøbere er stadig udsat for fejl, mangler og problemer på slutsedlen, fortæller FDM. Læs artikel

Guide: Vælg den rigtige brugte bil

25-03-2011: Det er sjældent den første bil, der er den bedste, lyder advarslen fra FDM. Læs artikel

Nyhed: FDM fører principsag om bilers alder

15-12-2010: Bilkøbere fik kun delvist medhold. Forhandlere har ikke pligt til at oplyse produktionsår. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...