Find mere om:
Find de bedste sommerdæk til bilen | bil.guide.dk

Find de bedste sommerdæk til bilen

Der er stor forskel på dæk, når nye og forholdsvis ukendte sammenlignes med de etablerede mærkevarer. Især når egenskaberne på våd vej vægtes højt.

Med risikoen for 200 dage med mere eller mindre våde veje sættes der i stadig højere grad fokus på dækkenes regnvejrsegenskaber. Især den seneste dæktest fra ADAC/FDM viser, hvor stærkt man vægter egenskaberne på våd vej - hele 40 pct. Til sammenligning vægtes støjegenskaber med 10 pct. og slidstyrke med 20%.

Som noget nyt og uundgåeligt er miljøegenskaberne også kommet frem i lyset. Her måler man indholdet af PAH (Poly Aromatiske Hydrocarbonater) eller tjærestoffer. Højt indhold af PAH resulterer i skadelige partikler i luften, efterhånden som dækket slides, og jo mere PAH i dækket, des lavere karakter - selv om de øvrige egenskaber er i orden. Det er dog gode egenskaber på de våde veje, der giver de mange point. For eksempel har Fulda, der aldrig tidligere har siddet tronen, på grund af fremragende egenskaber på våd vej indtaget en sikker førsteplads.

Rullemodstanden har ændret navn til brændstofforbrug, idet en højere rullemodstand medfører et højere forbrug. Et godt eksempel er Goodyears nye OptiGrip, der er testvinder i 205/55x16 klassen. Fremragende vådegenskaber, ringe rullemodstand, men kun middel miljøkarakter.

I dæktesten har man valgt de to mest populære størrelser: 205/55x15 og 185/60x14, der dækker familiebiler i de mest solgte modeller fra Fiat Punto/VW Polo til VW Golf/Peugeot 308 - og mange flere i samme størrelse.

Der er ikke taget hensyn til priser, da dækpriser er noget af det mest ugennemskuelige i den automotive verden.

Hvorfor man i testen af sommerdæk har medtaget et Wanti M+S (mudder og sne-dæk) står lidt uklart. Men da dækket alligevel er så ringe, at det ikke er værd at huske, kan det være ligegyldigt.

Flere af de bortdømte dæk er ikke almindelige i Danmark, men risikoen for at finde dem i "et godt tilbud" er betydelig.

Så man bør se sig godt for, hvis man løber ind i sådan et.

Se hvilke dæk, der klarer sig bedst

Guide: Skræddersyede dæk passer bare bedre

17-03-2016: Pirelli er pioner inden for at udvikle dæk specifikt til de forskellige bilmodeller. Sådanne skræddersyede dæk koster lidt ekstra – men så passer bil og dæk også optimalt sammen, viser vores test. Læs artikel

Test: Snekæder skal være af stål

12-01-2012: Snekæder hører til, hvis man drager på vinterferie i egen bil. Dækspray er spild af penge. Læs artikel

Test: Helårsdækkene dumper på is

23-09-2011: Gå efter de kendte mærker, når du vælger vinterdæk. Se hvilke dæk, der klarer sig bedst. Læs artikel

Test: Her er de bedste sommerdæk

24-02-2011: Hold dig fra de billigste dæk, lyder det fra FDM. Kinesisk dæk eksploderede under testen. Læs artikel

Test: Stortest: Her er de bedste vinterdæk

04-10-2010: FDM og ADAC har testet 28 vinterdæk i størrelserne 15" og 17". To dæk kåres som vindere. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...