Find mere om:
Nyhed: Bedre mærkning af sikkerhedsudstyr | bil.guide.dk

Nyhed: Bedre mærkning af sikkerhedsudstyr

Nye modeller skal nu i visse tilfælde mærkes med to karakterer for sikkerhed.

Bilkøbere får nu et bedre overblik over nye bilers sikkerhed. Det sker, efter at Euro NCAP fra i år i mange tilfælde vil uddele to karakterer for sikkerhed. Her går den ene på en ny bils egenskaber i basisversionen uden en sikkerhedspakke, og den anden på bilen med pakken monteret. Hvis bilen har alt sikkerhedsudstyret fra starten, får den kun en karakter.

De nye regler ses i praksis ved testen af den helt nye Suzuki Baleno-model, der sammen med Toyota Prius er de første modeller, som testes efter de nye 2016-regler.

B972278379Z.1_20160502141144_000+G3HSS221.2-0.jpg

Den får nemlig middelmådige tre stjerner ud af fem for basisversionen og fire stjerner med sikkerhedspakken. Toyota Prius får derimod de maksimale fem stjerner i første hug. Reglerne skal give mere overblik i et marked, hvor mange bilfabrikker har en billig basismodel, mens der bygges på med sikkerhedsudstyr i dyrere versioner.

FDM positive

Søren W. Rasmussen, tekniske redaktør på FDMs’ blad, Motor, og dansk repræsentant i Euro NCAP, er positiv over for de nye regler.

»Det er en rigtig god løsning. På den måde kan bilkøberne hurtigt få et overblik over, hvad der er af sikkerhedsudstyr i de enkelte modeller,« siger han.

Søren W. Rasmussen vurderer, at de nye regler vil få bilfabrikkerne til at gøre udstyrspakkerne mere overskuelige. Således at der ud over basisversionen med det grundlæggende sikkerhedsudstyr vil være en ens sikkerhedspakke i alle de øvrige versioner, der er uafhængig af for eksempel motorstørrelse, som det ses hos nogle mærker i dag, men hvor fabrikkerne sikrer, at pakken betyder, modellen får det maksimale antal på fem Euro NCAP-stjerner. Kunder kan så evt. tilkøbe endnu mere sikkerhedsudstyr.

»Det er positivt, fordi man så ikke nødvendigvis behøver at købe en større motor for at få en sikkerhedspakke. Det er også godt for miljøet,« siger han.

Søren W. Rasmussen så gerne, at sikkerhedspakken var standard på alle modeller. Han tror dog, at nogle importører vil gøre pakken til standardudstyr på alle modeller herhjemme. Men han efterlyser, at der afgiftsmæssigt kommer et fradrag for de nye systemer, som kan fremme udviklingen.

To af de store bilnyheder, der kom i fjor, nemlig Renault Megane og Opel Astra, og begge fik fem stjerner efter 2015-reglerne, har en opdeling som Suzuki Baleno, hvor bl.a. automatisk nødbremse først er med fra niveauet over basismodellen.

B972278379Z.1_20160502141144_000+G3HSS222.2-0.jpg

»Suzuki Baleno er et eksempel på, hvordan den nye test bringer flere stjerner i spil, og illustrerer, hvorfor man ikke bør spare på sikkerheden. Grundudgaven hiver kun lige tre Euro NCAP-stjerner hjem i kategorien sikkerhedsudstyr, og nærlæser man resultaterne i børnesikkerhed, er der også områder her, som producenten bør forbedre. Det er ikke godt nok i 2016 og kan gøres bedre,« siger Søren W. Rasmussen.

Fra den danske Suzuki-importør lyder budskabet på, at det hovedsageligt vil være de bedste, firestjernede, versioner, som kommer på markedet. De har bl.a. automatisk nødbremse og aktiv fartpilot, der selv kan bremse ned - også ved motorvejsfart.

Beskeden merpris

»Det er kun den billigste model, der ikke har sikkerhedspakken som standard. Det har alle de andre, og vi forventer, at 90 pct. af salget vil ligge på disse. Også fordi prisforskellen med og uden sikkerhedspakke bliver meget beskeden,« siger John Mogensen, der er pressechef hos Suzuki Bilimport Danmark.

B972278379Z.1_20160502141144_000+G3HSS223.2-0.jpg

Priserne er ikke klar endnu. Modsat Baleno er alt sikkerhedsudstyr standard i Prius, som derfor kun har ét testresultat. Den henter de maksimale fem stjerner.

»Der er stor ros til Toyota Prius for det samlede resultat og til Toyota for at gøre de forskellige sikkerhedssystemer til standard. Dermed skal forbrugerne ikke tage stilling til tilkøb af sikkerhed, og sådan bør det også være. Med resultatet understreger Toyota Prius også, at hybridteknologien ikke udgør nogen sikkerhedsrisiko,« siger Søren W. Rasmussen.

Sikkerhed

Nye krav i 2016

Euro-NCAP, som sikkerhedstester biler, har skærpet kravene fra 2016 for at kunne give de maksimale fem stjerner.

Her belønnes biler med automatisk nødbremse, der selv bremser for forhindringer, især hvis den kan reagere på fodgængere. Der er også kommet en bedre test af sikkerheden for børn i barnestole.

Tidligere måtte bilfabrikken stille op med topmodellen til test, hvor der blev fratrukket point, hvis sikkerhedsudstyret ikke kunne fås på alle modeller i Europa. Nu skal fabrikken levere en grundmodel og selv betale for at få testet en topmodel med sikkerhedspakke.

Desuden gives der ikke længere ekstra point for biler, der har ESC-antiskrid, da det er standard på alle biler i dag.

Test af 308 1,6 e-HDi

02-02-2014: Peugeots nye 308’er maser sig ind i golfklassen med raffineret udseende, fancy kabine og o.k. priser. Men bilens måske største aktiv kan man ikke umiddelbart se. Det opdager man i den grad, så snart man kører: de sjove køreegenskaber. Læs artikel

Test af Volvo V40

28-02-2012: Fodgænger-airbag er en af nyskabelserne hos Volvo V40 - en konkurrent til Audi A3 og BMW 1. Læs artikel

Nyhed: Elbil bestod crash-faget

18-01-2011: En række elbiler bliver i 2011 kollisionstestet. Den første har været igennem testen. Læs artikel

Nyhed: Flere biler består skrap piskesmældstest

11-06-2010: Ny britisk test viser, at nyere biler yder langt bedre beskyttelse end for fem år siden. Læs artikel

Nyhed: FDM: Køb kun bil med sideairbags

12-03-2010: Ny crashtest illustrerer vigtigheden af gardinairbags. FDM advarer mod at købe biler uden. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...