Find mere om:
Livsfarlig autostol dumper i test | bil.guide.dk

Livsfarlig autostol dumper i test

Autostole bliver generelt bedre, men pas på ved handel på nettet, advarer FDM.

Se dig for, før du køber en autostol til familiens yngste - og se dig især for, hvis du har tænkt dig at handle på nettet.

Advarslen kommer fra bilistorganisationen Forenede Danske Motorejere, FDM, der i samarbejde med de europæiske bilklubber og forbrugerorganisationer har testet autostole. I år testes der for første gang også for farlige stoffer i stolene. Læs mere hos FDM.

Testens positive resultat er, at autostolene generelt bliver bedre og bedre, men der er stadig stole, der dumper på sikkerheden, eller som indeholder farlige stoffer. I den nyeste test dumper én stol på sikkerhed, mens to stole frarådes på grund af skadelige stoffer. FDM har i denne omgang testet 10 nye stole, men man i foråret testede 30 stole.

Én stol er livsfarlig

Den ene stol, der dumper på sikkerheden, er Prenatal Orion Fix, som i frontaltesten rev sig løs af sædet, med det resultat, at testdukken røg frem og ramte forsædet. Se resultaterne for de 40 autostole, som FDM har testet i år.

”Belastningen af testdukken ved frontaltesten er så stor, at havde et barn siddet i autostolen, ville det risikere svære hovedskader som kraniebrud og hjerneskader. FDM kan kun fraråde køb af denne stol, som af samme grund får dumpekarakter,” siger FDMs repræsentant i det europæiske samarbejde Søren W. Rasmussen. Han er også motorteknisk redaktør på FDM's medlemsblad, Motor.

Han understreger dog, at den livsfarlige stol i øjeblikket ikke forhandles i Danmark.

"Men da mange i dag køber autostole på nettet, er der ingen sikkerhed for, at stolen ikke kan ende i en dansk bil. Inden man vælger autostol, er det derfor en god idé at sætte sig ind i de forskellige stole og test. For som testen her viser, kan en autostol umiddelbart give et godt indtryk af, at både sikkerhed og kvalitet er i orden, men yde en alt for dårlig beskyttelse, hvis uheldet er ude. Og sikkerheden skal man ikke gå på kompromis med,” siger Søren W. Rasmussen.

FDM har også erfaring med, at en del autostole bliver købt i udlandet.

Høj sikkerhed hos de bedste

Søren W. Rasmussen glæder sig dog over, at der gennem de 11 år, FDM har testet autostole, er konstateret en løbende forbedring af både sikkerhed og kvalitet. Samtidig er sikkerheden generelt høj blandt markedets stole.

Som noget nyt fra i år testes autostole nu også for skadelige stoffer som flammehæmmere, ftalater og andre hormonforstyrrende stoffer.

Mens flere af autostolene i forårets test viste sig at indeholde for høje koncentrationer af skadelige stoffer, blev det denne gang kun fundet i to stole begge fra producenten Bebe. Her viste fundet af ftalater i stolenes betræk at overskride de tilladte grænseværdier i forhold til det såkaldte Øko-Tex Standard.

Af samme årsag fraråder FDM at købe disse.

Du kan også læse om testen af autostole hos Forbrugerrådets blad Tænk. Tænk har løbende testet autostole og ligger nu inde med data om 94 autostole. På hjemmesiden kan du købe adgang til testen for 70 kr.

Læs også: Autostole dumper i test

Nyhed: Billige autostole er farlige og fyldt med skadelige stoffer

23-10-2014: FDM har testet 11 discount-autostole, som kan købes på nettet og som spotvarer i supermarkederne. Læs artikel

Nyhed: Ny type autostole er mere sikre

11-06-2016: Skrappere krav og ny standard løfter overliggeren for børnesikkerheden i autostole. Læs artikel

Guide: FDM: Pas på farlige autostole

27-05-2015: Der sælges fortsat dårlige og giftige autostole i Danmark. Læs artikel

Guide: Sådan sikrer du dit barn i bilen

25-10-2012: Der er stor forskel på barnestole, men prisen er ikke afgørende, viser en test fra FDM. Læs artikel

Nyhed: Færre børn kommer til skade i biler

24-05-2012: Det skyldes bl.a. brugen af autostole, men der er stadig forskel på, hvor gode stolene er. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...