Find mere om:
Test: Helårsdækkene dumper på is | bil.guide.dk

Test: Helårsdækkene dumper på is

Gå efter de kendte mærker, når du vælger vinterdæk. Se hvilke dæk, der klarer sig bedst.

De seneste to vintre i Danmark har overbevist mange bilister om, at vinterdæk er en god investering, når det handler om at komme sikkert gennem vinterens trafik.

Men der er stadig forskel på de enkelte dæks kvaliteter. Det viser en test af vinterdæk, som de europæiske bilklubber har gennemført i samarbejde med det tyske Stiftung Warentest. Blandt klubberne er Forenede Danske Motorejere, FDM, og den tyske ADAC.

Helårsdæk giver falsk tryghed

Testen afslører samtidig, at man ikke skal forlade sig på de såkaldte helårsdæk, hvis man har brug for at køre hver dag i vinterperioden.

5 af 6 helårsdæk dumper nemlig i testen, og de kan således give bilister en falsk tryghed i vinterføret. I den danske udgave af testen er der dog kun medtaget fem helårsdæk, fordi det ene - Rigdon All Season - ikke forhandles i Danmark.

”Mange dæk bliver solgt som helårsdæk, selv om de i virkeligheden er komplet uegnet til at køre i vinterføre. Som vores test viser, dumper 4 af 5 på underlag som sne og is. Derfor kan udtrykket helårsdæk også være misvisende, da mange tror, de får et dæk, der så at sige er både sommer- og vinterdæk i et, men i virkeligheden er hverken eller,” siger Søren W. Rasmussen, der er bilteknisk redaktør på FDM's medlemsblad, Motor.

Derfor anbefaler FDM, at bilister skifter til vinterdæk, der har de nødvendige egenskaber på både sne, is og våde veje.

To størrelser testet

De europæiske bilklubber har testet i alt 36 dæk fordelt på to størrelser. Det er 14 tommer dæk, som passer til en bil som VW Polo, og 15 tommer dæk til de noget større biler i den såkaldte Golf-klasse.

Dækkenes egenskaber er blevet testet på både våde og tørre veje og på sne og is. Også rullemodstand og bremseevner er blevet vurderet. Snetesten er gennemført i Alperne, mens egenskaberne på is bl.a. er blevet testet i en skøjtehal!

I lighed med bilklubbernes tidligere test gælder også denne gang, at det er de store og kendte dækmærker, der klarer sig bedst. Bilklubberne råder derfor også bilisterne til ikke kun at vælge dæk efter prisen. Dækkene fra nogle af de mindre producenter egner sig nemlig mindre godt til de våde danske vinterveje.

Til gengæld er der grund til at undersøge prisen flere steder, når man har besluttet sig for, hvilke vinterdæk man vil have til bilen. Priserne kan nemlig svinge ganske meget fra forhandler til forhandler.

Uoverskueligt marked

”Markedet for vinterdæk er stort og for mange uoverskueligt, og man mister nemt overblikket. Derfor er det en god idé at dykke ned i vores test for at finde det dæk, der passer bedst til ens behov. Et godt vinterdæk i Danmark skal dog primært klare sig godt på våd vej, men også kunne stå fast i vinterføre,” siger Søren W. Rasmussen.

Af de 30 vinterdæk har kun 9 fået karakteren "særligt anbefalelsesværdigt", 18 dæk er blevet bedømt som "tilfredsstillende", 2 blev bedømt som værende "tilstrækkelige", men 1 dæk blev betegnet som "mangelfuldt".

Se grafik med test af 14 tommer dæk hos ADAC

Se grafik med test af 15 tommer dæk hos ADAC

Se grafik med test af helårsdæk hos ADAC

I størrelsen 15 tommer dæk klarer følgende seks dæk sig bedst: Continental ContiWinterContact TS830, Semperit Speed-Grip2, Goodyear UltraGrip8, Dunlop SP Winter Sport 4D, Michelin Alpin A4 og Pirelli Winter 190 Snowcontrol Serie 3. Men der er forskelle på, hvordan dækkene klarer sig i de enkelte discipliner.

Hos de mindre 14 tommer dæk er vinderne: Continental ContiWinterContact TS800, Michelin Alpin A4 og Dunlop SP Winter Response.

Læs også: Din nye bil skal også rustbeskyttes

Test: Snekæder skal være af stål

12-01-2012: Snekæder hører til, hvis man drager på vinterferie i egen bil. Dækspray er spild af penge. Læs artikel

Test: Her er de bedste sommerdæk

24-02-2011: Hold dig fra de billigste dæk, lyder det fra FDM. Kinesisk dæk eksploderede under testen. Læs artikel

Test: Stortest: Her er de bedste vinterdæk

04-10-2010: FDM og ADAC har testet 28 vinterdæk i størrelserne 15" og 17". To dæk kåres som vindere. Læs artikel

Nyhed: Hver femte kører stadig på vinterdæk

09-06-2010: Vinterdæk om sommeren giver ringere vejgreb og længere bremselængde på grund af blødt gummi. Læs artikel

Test: Her er de bedste og de værste

22-12-2009: Kun 11 ud af 34 testede vinterdæk udmærker sig rigtig positivt i ny test. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...