Find mere om:
Så meget taber du på din brugte bil | bil.guide.dk

Så meget taber du på din brugte bil

Analyse viser blandt andet, at Renaults rabatkampagne gør Megane til et meget bedre køb.

Der er ikke noget som rabat, der kan forvandle et køb til et godt køb.

Det gælder ikke mindst, når det drejer sig om køb af en ny bil, der er en stor investering i de fleste familier.

Her viser et dugfrisk eksempel, at rabatter opnået ved køb, har stor betydning for de samlede udgifter til bilens drift.

Rabat begrænser værditab

Renault har i Danmark netop indledt en rabatkampagne, der betyder besparelser på 22.000-35.000 kr. på forskellige modeller. Og netop prisnedsættelsen på 35.000 kr. for en Renault Megane er i den grad med til at begrænse et forholdsvis stort værditab på den model. Det viser beregninger, som bilvurderingstjenesten Bilpriser.dk har lavet for FPN. Se her beregningen fra Bilpriser.dk.

Her er værditabet beregnet ud fra køb af en bil til fuld pris og efterfølgende salg til en forhandler, når bilen efter tre år har kørt 60.000 kilometer. Det er også forudsat, at bilerne ved salget er i god stand, og at der er blevet udført fuld service på dem. Yderligere er leveringsomkostningerne regnet med i værditabet.

Rabat på de fleste biler

Bilpriser.dk skønner, at 9 af 10 nyere biler i dag sælges med en eller anden form for rabat, og i så fald ændres regnestykket meget. Som køber får man skubbet en del af værditabet over på sælgeren, og samtidig sparer man på renteudgifterne, når billånet ikke skal være så stort. Samtidig skal man være opmærksom på, at rabatmulighederne vokser jo større - og dyrere - bil, man køber. På små biler med lille avance har forhandleren ikke den samme mulighed for at slå af på prisen.

"Vore kilder i branchen vurderer, at omkring 20 pct. af bilerne sælges som demobiler, der typisk har kørt nogle få tusinde kilometer. 35-40 pct. sælges med rabat, mens 30-35 pct. sælges til leasingselskaber, som selvfølgelig også får rabat. Det betyder, at kun cirka hver 10. bil sælges til listeprisen," fortæller Finn Arne Hansen, der er informationsmedarbejder hos Bilpriser.dk.

Kik ikke kun på procenterne

Han understreger dog, at man som bilkøber ikke kun skal fokusere på værditabet i pct.

"Hvis man køber en billigere bil, gør det ikke så meget, at værditabet måske er højere i pct. Det gør stadig mindre ondt at tabe 50 pct. på en bil til 100.000 kr. end at tabe 42,5 pct. på en bil til 200.000 kr.," siger Finn Arne Hansen.

Opgjort i kr. er tabet på de to biler henholdsvis 50.000 og 85.000 kr.

Renault ryger til tops

Betydningen af rabat understreges af prisen på Renault Megane. Prisnedsættelsen med 35.000 kr. har betydet, at bilen i mellemgruppen er rykket fra en bundplacering med stort værditab op til en andenplads efter Audi A3. Det er ifølge Bilpriser.dk en usædvanlig præstation af en Renault.

I den lille klasse er en bil som Suzuki Alto blevet sat ned med 5.000 kr., men det har kun haft meget begrænset effekt på værditabet.

Vinderne i småbilklassen er VW Polo, Peugeot 107 og Opel Agila. I den lille mellemklassen har Audi A3, Renault Megane og BMW 116 de mindste værditab, men vinderne i den store mellemklasse er VW Passat, Audi A4 og BMW 320.

Svært at gennemskue

"Det er blevet meget svært at være forbruger, fordi de store rabatter ændrer forudsætningerne for bilregnskabet i stor grad. Nogle biler kan fås med rabat og andre ikke, og en rabat på 10.000, 20.000 eller mere har stor betydning for regnskabet. Desuden har de daglige driftsudgifter stor betydning, men de er holdt uden for disse beregninger over værditabet," lyder det fra Niels Grøftehauge, der er chefanalytiker hos Bilpriser.dk.

Som eksempel nævner han VW's Passat-model, der er blevet billigere.

"Tidligere var indstigningsmodellen forsynet med en bovlam 105 hk motor. Nu fås bilen med en 1,4 liters turbomotor med 122 hk, og så er det en helt anden bil," siger Niels Grøftehauge.

Han opfordrer derfor bilkøberne til grundigt at undersøge markedet for at få svar på, hvilke modeller der kan købes med en klækkelig rabat.

Hos Bilpriser.dk kan du selv beregne, hvor meget din bil har tabt i værdi. Her finder du også analyser af totaludgifterne i forskellige bilklasser.

TV: Sådan får du mest for din brugte bil

Læs også: Bilkøb: Får styr på alle udgifterne

Test af brugtbil - Renault Megane

25-05-2016: Renault Megane giver meget værdi for pengene og er billig i drift. Læs artikel

Nyhed: Renault lægger pres på Better Place

16-03-2012: Elbilen Renault Zoe kan ikke bruge de højt profilerede skiftestationer hos Better Place. Læs artikel

Nyhed: Renaults elbiler klar fra årsskiftet

31-10-2011: Samtidig lover Better Place 20 batteriskiftestationer klar i løbet af april. Læs artikel

Nyhed: Her kan du opleve elbilens univers

31-03-2011: Better Place og Renault er klar med Europas første oplevelsescenter for elbiler i København. Læs artikel

Nyhed: Kør elbil for 1.500 kr. per måned

03-03-2011: Elbilselskab er på vej med batteri-løsning, der skal sparke gang i dansk elbil-revolution. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...