Find mere om:
Denne elbil har ingen svage sider | bil.guide.dk

Denne elbil har ingen svage sider

Toyota Mirai med brændselscelle kan køre over dobbelt så langt på en tankfuld brint end elbiler kan på en ladning strøm.

Mirai. Ordet betyder fremtid på japansk. Men Mirai er også navnet på den helt store bilnyhed i 2015 – Toyota Mirai er verdens første brintbil i normal produktion og normal handel. Og som et særlig ekstra – Mirai kommer til salg her i Danmark den kommende sommer. Pris: antagelig 600.000 kr.

B971814402Z.1_20141217170525_000+G4VHU8ED.2-0.jpg

Brintbil. Ja, man kan også kalde Mirai for en elbil. For rent faktisk drives Mirai af en elmotor præcis som traditionelle elbiler som for eksempel Nissan Leaf og BMW i3. Men mens Leaf, i3 og de andre elbiler får deres energi fra et batteri, får Mirai energien fra en brændselscelle.

Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder og fakta her

Tankes på fem minutter

Der er to afgørende forskelle på en elmotor med strøm fra et batteri og elmotor med strøm fra en brændselscelle.

B971814402Z.1_20141217170525_000+G4VHU8EN.2-0.jpg

Den første er, at den traditionelle elbil typisk kører op til 200 km på en opladning, mens Mirai kører op til 500 km på det, der svarer til en opladning, nemlig en tankfuld brint. Den anden er, at det i bedste fald tager omkring 20 minutter at lade et batteri 80 pct. op fra en hurtiglader og flere timer at lade helt op, mens det tager tre til fem minutter at fylde Mirais brinttank. Alle den traditionelle elbils fordele – f. eks. ingen CO2-udledning – har brintbilen også.

Peger alt så i brintbilens retning? Nej, den står med én afgørende udfordring: At den skal tankes fra et særligt brintanlæg – og lige nu er der kun tre sådanne brinttanke i Danmark, mens yderligere to står foran åbning. Men her er der hjælp på vej fra Energistyrelsen.

Prisgæt: 600.000 kr.

Toyota Mirai er altså på vej i almindeligt salg; faktisk kan man den dag i dag allerede bestille en Mirai på hjemmemarkedet i Japan. Derovre er prisen 7 mio. yen svarende til cirka 360.000 kr.

At det kan lade sig gøre at sætte en elbil med brændselscelle i almindelig handel, skyldes først og fremmest, at det er lykkedes Toyota at nedbringe produktionsomkostningerne på selve brændselscellen. For få år siden kostede en brændselscelle cirka 20 gange mere, end den gør i dag.

Toyota bygger mere sikkerhed ind i bilerne

Den danske pris for Toyota Mirai er endnu ikke fastlagt, men i Tyskland har Toyota offentliggjort en europæisk pris på 66.000 euro uden moms og eventuelle tilskud – svarende til ca. 500.000 kr. I Danmark vil der ikke være registreringsafgift på bilen, da den er en elbil, så umiddelbart skulle bilen herhjemme kunne sælges til i runde tal 600.000 kr.

10 mio. kr. til brintstationer

  • Regeringen går ind for grønne biler, inklusive brintbiler. Derfor uddeler Energistyrelsen nu yderligere 31 mio. kr. til forskellige projekter, der skal styrke udbredelsen af de mere miljøvenlige biler.
  • For brintbilernes og dermed også for Toyota Mirais vedkommende drejer det sig især om støtte til at opbygge et landsdækkende net af brinttankstationer.
  • I alt 10 mio. af de 31 mio. kr. skal bruges til udbygning af netværket af brintstationer i Danmark.

Test af Toyota Mirai

27-10-2015: Egentlig en elbil, men en elbil på en helt ny måde. Den nye Toyota Mirai har nemlig sit eget kraftværk med om bord, og derfor er rækkevidden overraskende lang. Dernæst ingen, altså virkelig ingen CO2-udledning. Læs artikel

Nyhed: Så ruller Toyotas fremtidsbil ud i Danmark

29-09-2015: Danmark har allerede et landsdækkende net af tankstationer, hvor man kan tanke brint. Nu triller den første brintbil fra Toyota Læs artikel

Nyhed: Din bil får snart nyt styresystem

28-12-2015: Premiere: De færreste tænker over styresystemet i telefonen. Det vil også gælde biler, for der er ikke ret meget forskel på, om din bil drives af benzin, diesel, el eller brint. Læs artikel

Nyhed: Bilfabrikker i brintdyst

09-12-2014: Miljø: Danmark er et af de første lande, der får Toyotas nye brintbil, Mirai. VW viser brint-prototypen Golf HyMotion. Læs artikel

Nyhed: Brintbiler gør klar til Danmark

27-10-2012: Hyundai, Honda, Toyota og Nissan lader op til at rulle brintbiler ud over Kongeriget, mens 10-15 brintstationer er på vej. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...