Find mere om:
Nyhed: Bilfabrikker i brintdyst | bil.guide.dk

Nyhed: Bilfabrikker i brintdyst

Miljø: Danmark er et af de første lande, der får Toyotas nye brintbil, Mirai. VW viser brint-prototypen Golf HyMotion.

Navnet er Mirai, som på japansk betyder fremtid. Og til næste år lander køretøjet, som er Toyotas første serieproducerede brintbil herhjemme.

Den er en af spydspidserne i en offensiv for det kolde, flydende brændstof, hvor en brændselscelle driver en elmotor, og Danmark er foregangsland med en lang række brinttankstationer.

B971796549Z.1_20141201130332_000+G9PHEAHP.2-0.jpg

Toyota er dog ikke alene, flere andre bilfabrikker er på vej, og VW har netop vist prototypen for en brintdrevet Golf Variant HyMotion, der ligesom Mirai har en rækkevidde på 500 km.

Golfen yder 136 hk, og Mirai, der er en limousine på Avensis-størrelse, har 154 hk.

Mens der ikke er officielle planer om at producere Folkevognen, der udspringer af et testprojekt i Californien, bliver Mirai altså virkelighed til næste sommer, hvor Danmark sammen med Tyskland og England er med på den eksklusive liste af lande, hvor brintbilen introduceres først.

Det skyldes, at Danmark er firstmover på området. Bilfabrikkerne Hyundai, Honda, Toyota og Nissan har lavet en hensigtserklæring med selskabet H2 Logic, som skal gøre Danmark til foregangsland inden for brintbiler.

Biler og netværk

Det er biler, hvor en brændselscelle driver en elmotor, så de i princippet kører som en elbil og kun udleder vanddamp. Planen er, at H2 Logic i løbet af 2015 skal have opbygget et net på 10-15 tankstationer med brint, mens bilfabrikkerne skal stille med biler, der kan bruge netværket.

Her er Hyundai foreløbigt længst fremme med en brintdreven version af suv'en ix35, der er kommet i produktion, og i fjor fik Købehavns Kommune leveret 15 af slagsen, som har en rækkevidde på op til 500 km med fuld tank.

Toyota har ikke løftet sløret for danske priser. Men brintbilerne, som er fritaget for afgift til foreløbig udgangen af 2015, har traditionelt været dyre. Det gælder bl.a. Hondas Clarity, som vi har testet, ligesom de første versioner af Hyundai IX35.

Så kom der brintbiler i Danmark

Toyotas europæiske pris er på 66.000 euro eller godt 500.000 kr. Herhjemme vil den dog formentlig blive et tilbud som leasing til specielle virksomheder.

Brintbiler

Ny teknologi

  • Danmark er foregangsland med brintbiler, hvor en brændselscelle driver en elmotor.
  • Hyundai, Honda, Nissan og Toyota har sammen med selskabet H2 Logic lavet en hensigtserklæring om at gøre Danmark til foregangsland inden for brintbiler. I løbet af 2015 vil H2 Logic have et net med 10-15 brinttankstationer.
  • Brintbiler er som elbiler fritaget for afgift indtil udgangen af 2015. Hvad der herefter sker, er usikkert og afgøres af Folketinget i det nye år.

Nyhed: Brintbiler gør klar til Danmark

27-10-2012: Hyundai, Honda, Toyota og Nissan lader op til at rulle brintbiler ud over Kongeriget, mens 10-15 brintstationer er på vej. Læs artikel

Test af Toyota Mirai

27-10-2015: Egentlig en elbil, men en elbil på en helt ny måde. Den nye Toyota Mirai har nemlig sit eget kraftværk med om bord, og derfor er rækkevidden overraskende lang. Dernæst ingen, altså virkelig ingen CO2-udledning. Læs artikel

Nyhed: Denne elbil har ingen svage sider

21-12-2014: Toyota Mirai med brændselscelle kan køre over dobbelt så langt på en tankfuld brint end elbiler kan på en ladning strøm. Læs artikel

Nyhed: Bilsalg: El-biler med i statistikken

17-11-2009: Salget af elbiler er langsomt og med prøvende skridt ved at vise sig i de månedlige salgsopgørelser fra De Danske Bilimportører. Af den seneste tælling fra oktober viser det sig, at elbilerne sidder på 0,1 pct. af markedet. Læs artikel

Nyhed: Din bil får snart nyt styresystem

28-12-2015: Premiere: De færreste tænker over styresystemet i telefonen. Det vil også gælde biler, for der er ikke ret meget forskel på, om din bil drives af benzin, diesel, el eller brint. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...