Find mere om:
Kunsten at køre langsomt i cabriolet | bil.guide.dk

Kunsten at køre langsomt i cabriolet

I cabrioleternes verden handler det om stil og cruising. Vi er bag rattet i 10 af de bedste.

Cabrioleten kan som ingen anden biltype ose af stil. Og cruise. Cruising - en helt særlig disciplin, det er glæden ved at glide langsomt frem; gennem trafikken i den indre by, forbi alle cafeerne. Og ad Strandvejen. Lige så forsigtigt, mens motoren spiller de dybeste toner. Bedst er det, hvis orkestret er otte cylindre stort. Lidt skæv tomgang og på samme tid blid og advarende lyd ved måske bare 1.200 omdrejninger på tælleren. Og vi ved, at hvis den lige får et ordentligt dask på højre pedal, skifter tonen i samme bevægelse fra stille til brøl. Og venstre arm; den hænger i vindueskarmen. Mens højre hviler på højre sæderyg. Eller bedre endnu; omkring en solbrændt skulder.

Sansebombardement

Det er jo den stille fascination ved cruising i enhver bil. Og den bliver mangedoblet, når vi gør det i åben bil - cabrioleten. Lyden bliver tydeligere - man hører indsugningen direkte forfra lige hen over frontruden og udstødningen den lige vej op langs hækken og ind i øret bagfra. Desuden kan den åbne bil en ting mere; hvis man lige giver lidt ekstra gas, kan det lille hvin fra dæk mod asfalt høres live. Måske er det i virkeligheden hele lydbilledet, der gør cruising i åben bil så særligt.

Hvortil så kommer arsenalet af dufte: Den søde duft af den grønne mark, den salte fornemmelse i næsen fra det åbne hav, lugten fra haven, hvor der grilles. Og stanken af brændt gummi - den lige vej fra asfalt til næse.

En ægte cabriolet

En cabriolet er pr. definition en åben udgave af en allerede eksisterende 4-personers sedan. Ingen kan blive mere typisk end en Audi A4 Cabriolet. Først kom den 4-personers sedan med navnet Audi A4. Senere lancerer tyskerne så en åben udgave af samme bil, der helt efter ”reglerne” får betegnelsen Audi A4 Cabriolet.

Den typiske sportsvogn er en 2-personers åben bil, der fra starten er designet og konstrueret som sådan. Det kan ikke blive mere typisk end f.eks. Mercedes-Benz SLK (at den så under huden deler masser af teknik med en C-klasse, betyder intet i denne sammenhæng). Men den helt præcise betegnelse for SLK'en er i øvrigt ikke sportsvogn, men roadster. Så vi har altså de to begreber på plads: cabriolet: åben version af eksisterende 4-personers sedan, og roadster: den 2-personers åbne bil, der fra starten netop er åben.

Men så kommer alle undtagelserne: BMW 3-serie Cabriolet f.eks. Den er nemlig baseret på den 2-dørs 3-serie Coupé, mens MINI Cabriolet er baseret på en 3-dørs hatchback; men cabrioleter, det er de dog begge fortsat. Vanskeligere bliver det så med Porsche 911 Cabriolet. Her er det nemlig sportsvognen 911, der har fået taget kappet af. Men alligevel, 911 Cabriolet er dog en åben bil, der oprindelig var en lukket, men nu altså topløs. Så også den sniger sig med ind under kategorien cabriolet.

Hen over det hele svæver så begrebet sportsvogn, der mest af alt fortæller, at her kommer en sporty, hurtig bil drønende. Den kan være åben som f.eks. en Mazda MX-5, men kan snildt være lukket som en Porsche 911.

Et par yderligere betegnelser, der kan forvirre i det store sportsvognsunivers: Convertible er et eksempel. Men er dybest set bare amerikanernes betegnelse for en cabriolet. Spyder og Spider er to ord, der dukker op ofte: Spyder er dybest set et tysk begreb for en åben bil med særlig lav frontrude - især Porsche definerer det sådan med et par stærke eksempler i Porsche Boxster Spyder og den nye 911 Spyder. Spider er et italienerord, der stort set bare er roadster på italiensk, f.eks. Ferrari 430 Spider (der dog snildt kunne hedde Ferrari 430 Cabriolet, hvis den kom fra Tyskland - men DET gør den ikke).

Blødt eller hårdt tag

Typisk for en cabriolet er taget, cab'en har jo kaleche. Startede med en lukket sedan, fik det oprindelige tag kappet af - og nu, voila, åben bil med kaleche. Sådan var det, men så let er det ikke længere. For i 1996 satte Mercedes-Benz et helt nyt tag i produktion, CC-taget, stålkalechen eller foldetaget. En ovenud raffineret konstruktion, som egentlig bør krediteres Peugeot, der i 1930'erne viste en prototype med netop denne type tag. Men det var Mercedes, der 60 år senere satte CC-taget i egentlig produktion på bilen SLK. Og straks gik der kludder i begreberne, for SLK var jo en udpræget roadster, når taget var kørt ned og klappet sammen i bagagerummet, og en lige så typisk coupé, når taget var oppe.

Men på trods af tvivlen om den nu var en roadster eller en coupé eller måske i virkeligheden en cabriolet (deraf nemlig navnet CC for coupé og cabriolet), så blev netop den type tag en succes over natten. Og i dag flyder det med både roadstere og cabrioleter med foldetag: f.eks. BMW Z4 blandt roadsterne og først og fremmest Peugeot 207 CC og 308 CC blandt cabrioleterne. Ja, franskmændene var ikke sene til at tage deres egen gamle idé op.

Kreativ klasse

Men CC-taget har tre afgørende problemer: Det er tungt, det er dyrt, og det fylder meget, når det klapper og folder sig sammen i bagagerummet. Derfor er ”tung i røven” et typisk designproblem for CC'erne. Hvilket præcis er grunden til, at adskillige holder fast i det oprindelige tag, nemlig kalechen. Se bare den nye BMW 6-serie Cabriolet, en nyhed med elegant udformet bagende, fordi der ikke skal være plads til det store sammenfoldede tag. Blev der sagt 6 Cabriolet? Ja, selv om netop den bil ikke er en åben version af noget som helst. Men senere kommer der en 6 Coupé, der så bliver en lukket udgave af en allerede eksisterende åben!

Det er muligt, at de et eller andet sted kan deres grundbog, designerne af cabrioleterne, men de er ikke meget for at følge den.

Peugeot 308 CC

Det kan faktisk ikke blive mere cabriolet - med en enkelt undtagelse: En populær bil med god plads til fire, men her med taget kappet af, så der kan cruises uden tag. Sådan er Peugeot 308 CC, der netop er blevet faceliftet. Nyhederne er først og fremmest bilens nye ansigt og de nye motorer inkl. rene dieseler. Det raffinerede foldetag er i 2011-udgven uændret i forhold til tidligere. Og undtagelsen: At 308 CC er baseret på en hatchback og ikke som efter den originale opskrift på en sedan.

Peugeot 308 CC 1,6 16

 • Hvor tester vi: Nice, Sydfrankrig
 • Type: Frontmotor, forhjulstræk. En Peugeot 308 hatchback med foldetag
 • Motor: 4-cyl., række. 1,6 liter, 120 hk
 • Forbrug og CO2-udslip: 14,5 km/l, 159 g/km
 • Pris: fra 399.900 kr.
 • Dens store styrke som cabriolet: Rigtig stil, ganske god plads på bagsædet, foldetag
 • Det kunne være bedre: Mangler den helt dybe lyd fra udstødningen

Renault Megane CC

Endnu en franskmand efter den rigtige opskrift: Baseret på en lukket hverdagsbil og med plads til fire. På trods af foldetaget, der fylder godt i bagagerummet, når det er klappet ned, er det lykkedes for Renaults formgivere at få Megane CC's bagende til at tage sig glimrende ud. Hverken benzin- eller dieseludgaven lokker med de store fartoplevelser, men det handler jo også om noget andet cab-verdenen: Livsstil-udstråling. Og dét har CC'en.

Renault Megane CC 1,4 TCE 130

 • Hvor tester vi: Nordsjælland, Danmark
 • Type: Frontmotor, forhjulstræk. En Megane med foldetag
 • Motor: 4-cyl. række, 1,4 liter, 130 hk
 • Forbrug og CO2-udslip: 13,7 km/l, 169 g/km
 • Pris: fra 439.899 Kr. (som 1,6 16V Expression fra 399.900 kr.)
 • Dens store styrke som cabriolet: Dens sikre stil, designet, foldetag med glas - cool detalje
 • Det kunne være bedre: Skarpere køreegenskaber, mere lyd

Mini Cooper Cabriolet

Teknik som den 4-personers, men med taget kappet af. Sådan er cabriolet-udgaven af Mini Cooper S. De skarpe køreegenskaber er taget med over fra den lukkede udgave, så der er fortsat den berømte gokart-feeling over styringen. MINI Cooper Cab har kaleche og dermed ikke CC-tag (den løsning må vi vente med til en kommende MINI Coupé). Kalechen matcher den oprindelige stil udmærket, men bilen har dog ét problem; nemlig et dårligt udsyn gennem kalechens lille bagrude.

MINI Cooper Cab

 • Hvor tester vi: København-Berlin og retur
 • Type: Frontmotor, forhjulstræk. Kalecheversion af MINI som hatchback
 • Motor: 4-cyl. række, turbo. 1,6 liter. 184 hk
 • Forbrug og CO2-udslip: 16,7 km/l, 139 g/km
 • Pris: fra 502.995 kr. (som Cooper Cab fra 403.695 kr.)
 • Dens store styrke som cabriolet: Med kalechen nede er stilen helt rigtig, skarpe køreegenskaber
 • Det kunne være bedre: Udsyn bagud gennem kalechens bagrude, udseende med taget oppe

Mercedes-Benz SLK 350

SLK er ikke en helt rigtig cabriolet i ordets klassiske definition, idet bilen her jo ikke ”bare” er en Mercedes C-klasse uden tag. Men SLK deler dog væsentlig teknik, bl.a. motor og gearkasse med mærkets C. Selv om SLK i seneste version har fået skarp affjedring med vægt på sporty styring, glider den let ind i rækken af de bedste cabrioleter, især fordi netop SLK jo er bilen, der genopfandt og udbredte foldetaget, der nu er ”state of the art” blandt så mange. Fås både med 4-cylindret række og 6-cylindret V.

Mercedes-Benz SLK 350 BlueEfficiency

 • Hvor tester vi: Tenerife, Spanien
 • Type: Frontmotor, baghjulstræk. Deler teknik med C-klasse, men egen konstruktion
 • Motor: 6-cyl. V, 3,5 liter, 306 hk
 • Forbrug og CO2-udslip: 14,1 km/l, 167 g/km
 • Pris: fra 1.085.900 kr. (som SLK 200 fra 793.900 kr.)
 • Dens store styrke som cabriolet: Design, stil, komfort
 • Det kunne være bedre: En lavere pris måske, ellers intet

Audi S5 Cabriolet

Audi S5 Cab er den åbne udgave af Audi S5 uden videre navn, der er en coupé, som i øvrigt er baseret på teknikken fra sedanen A4 - der igen findes som regulær cabriolet efter den oprindelige opskrift. Nej, det er ikke altid let at finde rundt i bilverdenen. S5 Cab er en absolut cabriolet med tryk på C for cruising. Dens elegante karrosseri, de store hjul, læderkabinen - og med en dyb bas i lydpotten er den bare spot-on. Men nyeste version med den lette V6-cylindrede biturbo-motor sikrer samtidig både rigelig effekt og sportsvogns-rigtige køreegenskaber.

Audi S5 3,0 TFSI Cabriolet S-Tronic

 • Hvor tester vi: Monaco og omegn, Sydfrankrig
 • Type: Frontmotor, firehjulstræk. Cab-version af coupeen Audi S5
 • Motor: 6-cyl., V-motor, turbo, 333 hk
 • Forbrug og CO2-udslip: 10,3 km/l, 224 g/km
 • Pris: fra 1.189.995 kr.
 • Dens store styrke som cabriolet: Design, både stor cruiser og stor svingmester
 • Det kunne være bedre: Lavere pris, ellers perfekt

Porsche Boxster Spyder

Her er Porsches definition af begrebet spyder: En sportsvogn, der får en endnu mindre frontrude og en endnu mindre kaleche - ja, her taler vi nærmest bare om en lille teltdug. Men Boxster Spyder adskiller sig også på en række punkter fra de øvrige Boxstere: Her er mere effekt, og her er mere power under skærmene, både til at dreje og til at bremse med. Derfor lægger netop denne bil mere vægt på fart end så mange andre cabrioleter, mens dette med stil understreges til overflod.

Porsche Boxster 3,4 Spyder

 • Hvor tester vi: Stuttgart og omegn, Sydtyskland
 • Type: Centermotor, baghjulstræk. Boxster med lavere frontrude og minimal kaleche
 • Motor: 6-cyl. boxer, suge, 320 hk
 • Forbrug og CO2-udslip: 10,3 km/l, 228 g/km
 • Pris: Fra 1.333.608 kr. (fra 959.244 kr. som 2,9 Cab)
 • Dens store styrke som cabriolet: Udstrålingen og lyden
 • Det kunne være bedre: Måske for raceragtig til langsom cruising

BMW 650I Cabriolet

BMW's 6-serie er de sporty udgaver af sedanen 5, der for kort tid siden blev lanceret i sin nyeste udgave. Og nu er vi så nået til de nye 6'er, der foreløbig er virkelighed i to åbne versioner, 640i og 650i. Senere kommer den lukkede 6 Coupé. Først og fremmest tager 6 Cab årgang 2011 sig glimrende ud med endnu større elegance, men med mindre kant end forgængeren. En tilsvarende ændring er sket med dens køremåde, fra skarpere til mildere. Og præcis dén egenskab er med til at gøre den nyeste udgave til en større cruiser og dermed mere cabriolet end dens forgænger. Til gengæld mindre sportsvogn.

BMW 650i 4,4 Cabriolet

 • Hvor tester vi: Sydafrika
 • Type: Frontmotor, baghjulstræk. Selvstændig model, men i familie med 5-serien
 • Motor: 8-cyl. V, to turboer, 4,4 liter, 407 hk
 • Forbrug og CO2-udslip: 9,3 liter, 249 g/km
 • Pris: fra 2.021.000 kr. (som 640i fra 1.747.000 kr.)
 • Dens store styrke som cabriolet: Stil, udstråling, overskud, affjedring
 • Det kunne være bedre: Pris

Ferrari California

Tag en California med ind på racerbanen, og oplev hvor elegant og effektiv den er. Ikke desto mindre hører den nye sportsvogn med foldetaget hjemme i Ferraris GT-univers - til forskel fra de egentlige sportsvogne, især 458 Italia-serien. California lever til fulde op til alle krav til en bil af denne type: Ser rasende godt ud, lyder fantastisk, når motoren kildes det helt rigtige sted, og udstråler en hel verden af stil, når den tuller langsomt i aftensolen. Som cabriolet mangler den faktisk kun en enkelt ting; at være en åben version af en lukket model. Men det tilgiver de fleste California-ejere.

Ferrari California 4,3 V8

 • Hvor tester vi: Sicilien, Italien
 • Type: Frontmotor, baghjulstræk. Selvstændig model med foldetag
 • Motor: 12-cyl. V, suge, 4,3 liter, 460 hk
 • Forbrug og CO2-udslip: 7,6 km/l, 299 g/km
 • Pris: fra 3.851.000 kr.
 • Dens store styrke som cabriolet: At den er en Ferrari. Lyden fra motoren. Design
 • Det kunne være bedre: At den kun kostede 2,8 mio. kr.

Porsche 911 Turno Cabriolet

En 911'er - uanset alder og model - er altid en bil, der mere er bygget mere til at komme hurtigt gennem næste sving end til strandvejs-cruising med den rigtige attitude. Ikke desto mindre bygger Porsche åbne udgaver af de fleste 911-versioner med navnet Cabriolet. Her er vi i den hurtigste af dem alle, 911 Turbo S. Med kalechen kørt ned og gemt af vejen er bilen en absolut åben bil, der snildt kan køre op foran kasinoet i Monaco og lige parkere ved siden af en Aston Martin eller Rolls Royce. Men dens appel til køreren er nu dybest set altid en anden: Kom, lad os komme af sted. Hurtigt!

Porsche 911 3,8 Turbo S Cabriolet

 • Hvor tester vi: Stuttgart og omegn, Sydtyskland
 • Design: Hækmotor, baghjulstræk. Kalecheversion af coupeen 911 Turbo
 • Motor: 6-cyl. boxer, turbo, 3,8 liter, 530 hk
 • Forbrug og CO2-udslip: 8,4 km/l, 270 g/km.
 • Pris: fra 3.992.008 kr. (som Carrera Cab fra 2.056.184 kr.)
 • Hvad gør den til en ægte cabriolet: Kalechen og næsten plads til fire
 • Det kunne være bedre: Intet

Bentley Continental GT Supersports Cabriolet

Til en pris over 5 mio. kr. er vi i en helt særlig liga bag rattet i en åben Bentley Continental GT - i den absolut hurtigste udgave med pænt over 600 hk. Men netop denne bil kombinerer genrens yderpunkter på en hidtil uset måde: Den udstråler millioner bedre end nogen anden, dens lyd fra kraftværket er himmelsk, når den er på få omdrejninger, og dramatisk, når der åbnes for alle sluser. Men mest overraskende af alt: Selv drilagtige sving angriber den som en langt lettere og mindre sportsvogn. Cruisernes konge, men med sportsvognenes attitude!

Bentley Continental Supersports Cabriolet

 • Hvor tester vi: Berlin og omegn, Tyskland.
 • Type: Frontmotor, firehjulstræk. Kalecheudgave af coupeen Bentley Continental Supersports
 • Motor: 12-cyl. W, turbo. 6,0 liter, 630 hk.
 • Forbrug og CO2-udslip: 6,1 km/l, 384 g/km
 • Pris: fra 5.300.000 kr.
 • Dens store styrke som cabriolet: Effekten af at være en Bentley
 • Det kunne være bedre: Topfart over 300 km/t er ligegyldigt (men det gør nu ikke noget)

10 cabrioleter, Tour har kørt

 • Peugeot 308 CC - fra 399.900 kr.
 • Renault Megane CC - fra 399.900 kr.
 • MINI Cooper S Cab - fra 502.995 kr.
 • Mercedes SLK 350 - fra 1.085.900 kr.
 • Audi S5 Cab - fra 1.189.995 kr.
 • Porsche Boxster Spyder - fra 1.333.608 kr.
 • BMW 650i Cab - fra 2.021.000 kr.
 • Ferrari California - fra 3.851.000 kr.
 • Porsche 911 Turbo Cab - fra 3.992.008 kr.
 • Bentley Continental GT Supersports Cab - fra 5.300.000 kr.

Andre topløse skønheder

 • MGB
 • Bentley Continental Supersports Cabriolet
 • Mercedes SLS Cabriolet
 • Ford Mustang Cabriolet
 • Corvette Sting Ray Cabriolet
 • Porsche 911 Targa
 • Porsche RSR Spyder - især James Deans
 • Mazda MX-5
 • Folkevogn Cabriole
 • Chevy 56
 • Beach Buggy
 • Lotus Seven
 • Colombos Peugeot

Nyhed: Fem brandvarme nyheder

20-02-2014: Ny Peugeot 107, ny forhjulstrukken BMW, ny Renault Twingo og flere endnu. I løbet af den seneste uge har bilfabrikkerne fyret en hel håndfuld nyheder af. Her er de første billeder og de første data. Læs artikel

Nyhed: Luksus er standard i ny Mercedes

30-07-2013: Den nye Mercedes S-klasse bliver et af højdepunkterne på udstillingen i Frankfurt. Læs artikel

Nyhed: Årets største værditab på luksusbil?

06-07-2009: En falleret spekulants sportsvogn er efter bare 4.000 km blevet solgt med et værditab på over 1,8 mio. kr. Læs artikel

Test af cabriolet'er fra Audi, BMW og Porsche

28-04-2014: Det er tid til at køre åben bil. Vi samler tre nye med højt til himlen, nye cabrioleter til en halv, en hel og to millioner kroner fra henholdsvis Audi, BMW og Porsche. Vi kører ud for at lede efter svaret på spørgsmålet, hvorfor det er så fascinerende at køre med taget nede. Læs artikel

Nyhed: Fiat-chef: Kun seks bilmærker om få år

09-12-2008: Det vil kræve en årsproduktion på 5,5 mio. biler at overleve, mener Sergio Marchionne. Disse mærker kan overleve - se om dit bilmærke er iblandt. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...