Find mere om:
Tesla stopper med roadster | bil.guide.dk

Tesla stopper med roadster

Samtidig søger elbilproducenten det amerikanske børstilsyn om godkendelse til at gå på børsen.

Det ligner ikke det bedste udgangspunkt for en børsintroduktion.

Den amerikanske elbilproducent Tesla har netop søgt det amerikanske børstilsyn, Securities and Exchange Commission, om godkendelse til en børsintroduktion. Men i papirerne gør Tesla samtidig opmærksom på, at man fra næste år indstiller produktionen af Tesla Roadster. Læs mere hos SEC.

Billigere sedan

Det var den Lotus Elise-baserede sportsvogn, der måske mere end nogen anden bil var med til at sætte fokus på elbilerne.

Tesla Roadster accellerer fra 0-100 km/t på cirka fire sekunder og har en topfart på 200 km/t. Prisen i USA er 109.000 dollars. Med udgangen af 2009 havde Tesla solgt 937 biler.

Men fra næste år er det - i hvert fald midlertidigt - slut med roadsteren. Produktionen vil tidligst blive genoptaget i 2013, fordi Tesla har planer om at sende en billigere sedan-model på gaden i 2012.

Omlægning hos Lotus

Forklaringen på produktionsstoppet for Tesla Roadster skulle være, at man på grund af en produktionsomlægning hos Lotus ikke kan få bygget bilen i Hethel i Storbritannien. Men Tesla har foreløbig afvist at udtale sig om sagen.

I papirerne til det amerikanske børstilsyn fremgår det dog, at planerne er at erstatte roadsteren med en ny model. Men tidligst et år efter introduktionen af sedanen, der kalders Model S.

I forbindelse med udviklingen af Model S har Testa fået et lån på 465 mio. dollars hos det amerikanske energiministerium. Men ved at stoppe produktionen af roadsteren vil Tesla reelt ikke have biler at sælge - og derfor heller ikke nogen indtjening.

Meget begrænset indtjening

"Derfor må vi regne med, at vi kun vil have begrænsede - måske slet ingen - indkomster efter 2011 og frem til introduktionen af Model S," skriver Tesla til børstilsynet. Samtidig advarer Tesla om, at lanceringen af Model S kan blive forsinket, og at det i givet fald vil forlænge perioden uden indtægter.

Det er næppe den bedste platform for at skaffe aktionærer, selv om Tesla øgede salget i 2009. Samtidig har Tesla endnu ikke lagt sig fast på designet for Model S, ligesom det heller ikke er på plads, hvor bilen skal bygges.

Lige nu ser det ud til, at Tesla skal trække store veksler på sin goodwill som grøn og miljøvenlig bilproducent. Og så håbe på, at investorer finder det spændende, at det kan blive den første børsnotering af en amerikansk bilproducent siden Ford i 1956.

Test af Tesla Roadster

20-10-2009: Strømførende: Den har 6831 lithium-ion batterier og kører fra 0-100 km/t på kun fi re sekunder. Mød Tesla Roadster, der gør det sjovt at føre elbil. Læs artikel

Test af Tesla Roadster, Porsche Boxster

20-10-2009: Kan en eldrevet Tesla Roadster køre lige op med en Porsche Boxster? Vi drog ud for at fi nde svaret - og blev overraskede. Læs artikel

Test af Tesla Roadster 2,5 Sport

18-08-2011: Som åben bil er Tesla Roadster Sport 2,5 ekstrem hurtig og med masser af image-effekt. Læs artikel

Test af Tesla Roadster

27-05-2010: Racerkøreren John Nielsen har testet den hippe el-sportsvogn, Tesla Roadster. Læs artikel

Nyhed: BMW 5GT som tysk trendsetter?

05-02-2010: Den er både en coupé, en sedan, en stationcar og en hatchback samt lidt en SUV, mener BMW. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...