Find mere om:
Guide: Sådan undgår du at køre galt i.. | bil.guide.dk

Guide: Sådan undgår du at køre galt i sneen

Læs og lær denne guide med de tre absolut vigtigste tips – så er du godt på vej til at undgå buler denne vinter.

Vigtigst af alt: Kør på vinterdæk. Når vinterdækkene er monterede er der størst mulig kontakt til underlaget ved alle hastigheder. Og der er derfor langt større mulighed for, at de følgende køretekniske regler vitterligt holder dig oppe på asfalten.

3 tips for at undgå at køre galt

Tip nr. 1) Kør langsomt:

Den korrekte køreteknik om vinteren er faktisk den samme som hele året. Men man skal først og fremmest køre langsommere – nogle gange næsten uendeligt meget langsommere.

Tip nr. 2) Kør blidt:

Med lavere friktion skal man køre med blødere og mere forsigtige bevægelser: Accelerere blødere, dreje blødere og bremse blødere. Det er den sikreste måde at undgå, at bilen skrider ud. Og igen – kør altid med lavere hastighed. For faktisk kan det snildt lade sig gøre at bremse i sne, det kræver bare langt større bremselængde. Men da man jo ikke altid har 50 meter eller mere til næste nedbremsning, skal farten ned, dramatisk ned.

Tip nr. 3) Brems blødt – eller max. hårdt!

Man bevarer kontrollen over bilen under bremsning, så længe hjulene drejer rundt. Men hvis der ikke er plads til den bløde, forsigtige opbremsning, må man naturligvis bremse hårdere alligevel. Med biler med ABS-bremser er opgaven faktisk let: Knald bremsepedalen i bund og bremsesystemet gør selv alt for at få bilen ned i fart og/eller standset. Hvis man har ABS-bremser, og det har stort set alle biler fra årgang 1990 og frem, skal der bremses maksimalt. Altså ikke noget med at stødbremse eller sidde og lede efter lige præcis det bremsetryk, hvor hjulene ikke blokerer. Det var i gamle dage – ABS-nutiden er bremsen i bund.

3 tips for at undgå at hænge fast

Tip 1) Undgå hjulspin:

Uanset om man skal køre op ad en lang, snedækket bakke eller at køre ud fra tilsneet indkørslen, er der ét afgørende grundprincip: Undlad at de trækkende hjul begynder at spinde. I begge tilfælde gælder det om at finde et så blødt tråd på speederpedalen som overhovedet muligt – bløde fødder her. En genvej til at give gas, men ikke for meget gas, er at køre i så højt et gear som muligt.

Tip 2) Lav et spor:

Ofte er en ordentlig snedynge i vejen, når du skal ud af indkørslen eller væk fra rækken af parkerede biler langs fortovet. For det første, undgå hjulspin. Lader det sig ikke gøre, kører du først lidt frem – uden hjulspin. Når du ikke kan komme længere, kører du lidt tilbage – atter uden hjulspin. Dernæst frem – så tilbage. Du kan dermed ”grave” et hjulspor, der bliver længere og længere, og med lidt held kan du til sidst få så meget tilløb, at du kan kravle gennem driven.

Tip 3) Hav en skovl parat:

Hvis 1 og 2 ikke lader sig gøre, må der stærkere midler til. Grav bilen fri fra driven med en skovl, evt. kan du nøjes med at grave en grøft foran de drivende hjul. Du kan øge chancen for, at øvelsen går godt, hvis du lægger f.eks. en sæk foran de trækkende hjul – og hav nu tjek på, om bilen er forhjuls- eller baghjulstræk.

Guide: Sådan vælger du de bedste vinterfælge

Aluminiumsfælge ikke alene pynter på bilen; de gør den også både mere komfortabel og sikrere at køre i. Men letvægtsfælge kan jo være forfærdeligt sårbare – salt og alu! Men en håndefuld enkle råd kan du sikre dig aluer, der faktisk egner sig til vinterkørsel.

Sådan vælger du de bedste vinterfælge i 5 punkter:

  1. Vælg en fælg, der er så let som muligt
  2. Vælg en fælg med et ”simpelt” design
  3. Vælg en lakeret fælg
  4. Vælg en fælg, der er lakeret over det hele
  5. Vælg en fælg, der er lakeret i en og kun én farve

Sørg for at holde fælgen ren – endelig med syrefri fælgrens. Hvis fælgen bliver ridset – få lakken udbedret med det samme.

Deltag i køreteknisk kursus

Den sikreste måde at undgå at køre galt i glat føre er at lære teknikken og dernæst at holde den ved lige. Det gør man mest effektivt på et af landets køretekniske kurser. Du kan blandt andet få et kursus hos FDM.

Guide: Over alle bjerge

20-04-2016: Sommerens ture går ofte til bjergrige egne, og da der jo ikke er mulighed for at træne i bjergkørsel her i landet, er det en god ide gøre sig nogle tanker om bjergkørsel på forhånd. Læs artikel

Guide: Fart, cykelholdere, og vægt koster dyre dråber

18-07-2016: Ferieoppakning og tung speederfod hæver forbruget. Du kan spare meget brændstof med få enkle tips. Læs artikel

Guide: Få gode bilvaner

16-07-2016: At blive bedre bag rattet handler ikke kun om køreteknik. Små ændringer i hverdagen gør dig til en bedre bilist. Læs artikel

Guide: Kig den brugte bil i kortene på sikkerhedsfronten

30-03-2016: Tænk mere over sikkerheden, når du køber brugt bil, og søg oplysninger, lyder rådet fra myndighed. Læs artikel

Guide: Helårsdæk er bedst i byen

11-03-2016: Test: Den nye generation af helårsdæk som Michelin CrossClimate kan være en oplagt mulighed, hvis du kører i byen. Men er ikke på højde med sommer- og vinterdæk. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...