Find mere om:
Test: Porsche med jættekræfter | bil.guide.dk

Test: Porsche med jættekræfter

Ny Porsche Cayenne S Diesel har med sine 382 hk bilverdenens stærkeste dieselmotor .

Hvad er det lige med de terrængående SUV’ere? Efterhånden kan de både klatre i klitter og køre stærkt på motorvejen.

Køberne bruger dem mest til det sidste. Ifølge amerikanske undersøgelser forlader ni ud af ti offroadere aldrig asfalten. Som salig Winston Churchill måske ville sige, med en let omskrivning af den engelske premierministers berømte ord fra Anden Verdenskrig: ”Aldrig har så mange brugt så meget til så lidt”.

Det er med andre ord tanken, der tæller: Forestillingen om, at hvis man fik lyst til at køre fra Paris til Dakar, kan det faktisk lade sig gøre. Snart kan turen gøres i ekspresfart i en Porsche Cayenne S Diesel, som vi har kørt under den internationale præsentation i Østrig. Det er nemlig verdens for tiden kraftigste dieselmotor med sine 382 hk og et monumentalt drejningsmoment på vanvittige 850 nm.

Topfart på 258 km/t

Det stakkels, forsinkede ekspresbud, som kun kan køre 218 kilometer i timen i sin nuværende Cayenne Diesel, kan glæde sig. Med V8-dieselmotor på 4,1 liter er topfarten øget til 258 km/t, og når den kommer tonsende, gør alle medtrafikanter vist klogt i at søge dækning.

Det handler om design, køreegenskaber og rå muskelkraft.  Og det er da også i den afdeling, vi befinder os, da vi besigtiger vores testbil. Selv om designet har nogle år på bagen, er der stadig masser af tysk autobahn-attitude over kæmpen, der forfra ligner en 911’ er på steroider.

Den fornemmelse holder indenfor, hvor den klassiske kantede midterkonsol og det fuldfede rat sammen med det lysbrune læderindtræk trækker en direkte linje fra Porsches indarbejdede DNA. Og for øvrigt en finish med spitzengefühl.

1,6 mio. kr.

Prisen er nøjagtig 1.633.157 kr. – det svarer til 349.000 kr. mere end den allerede kendte Cayenne diesel med den i sammenligning mere bovlamme 3,0 dieselmotor med 245 hk.

Men det handler i sidste ende om teknik. Derfor er det også med spænding, vi starter maskinen.

Mens resten har et umiskendeligt stempel fra hjembyen, Stuttgart, er motoren hentet på hylderne hos Audi, hvor maskinen for tiden gør tjeneste i topmodellen, A8 og SUV’en Q7. Men diplomingeniørerne hos Porsche har selvfølgelig fintunet maskinen, så den har fået 32 hk ekstra og 50 nm mere i drejningsmoment.

Sugende sejtræk

Teknikere har også rumsteret med udstødningen, så soundtracket ikke viger tilbage for benzinudgaverne, hvis du gir godt med gas. Det er dog ikke noget, vi hører meget til. Den store motor er nemlig pakket usædvanligt godt ind.

Så vi kan koncentrere os om udsigten højt fra kommandobroen, sætte tiptronic-gearkassen i ”Drive” og trykke blødt på speederen. Cayennen kvitterer med et langt sugende sejtræk - og der er masser at komme efter, selv ved motorvejsfart. Og det sker med følelse. De sydtyske fartpushere har selvfølgelig sørget for, at bæstet både kan styre og bremse.

Trods størrelsen med en længde på fuldvoksne 4,8 meter er der nemlig føling med vejen, som var vi iført balletsko. Uanset om vi taler de lange stræk, eller snoede østrigske biveje, er Cayenne den ubetingede mest velkørende SUV, vi har prøvet. Og det er faktisk næsten ligegyldigt, om vi sætter undervognen op til Sport eller Komfort -følingen ligger der bare.

Tørstig motor

8-trins Tiptronic-gearkassen er standard, 0-100 km/t eksekveres på 5,7 sekunder (bassen vejer 2,3 ton). Men de mange kræfter har sin pris. Motoren drikker diesel, som salig Dean Martin søbede sjusser. Normtallet siger 12,0 km/l - Vi kunne akkurat snige os op på 9 km/l efter pæn, blandet kørsel i Østrig.

Men selv om nogle Porsche-aficionados formentlig vil rynke på næsen af en dieselmotor, har det retfærdigvis aldrig været kedelige trivialiteter som brændstoføkonomi, der har stået i hovedet af Porsche-køberne.

Porsche Cayenne S Diesel

  • Pris: 1.633.157 ekskl. levering
  • Forbrug: 12,0 km/ l EU-snit
  • CO2 per km: 218 gram
  • Grøn ejerafgift: 3.980 kr. halvårligt
  • Motor: 8 cyl. dieselmotor på 4,1 liter
  • Ydelse: 382 hk
  • Moment: 850 Nm/2.000 omdr.
  • Topfart: 252 km/t
  • 0-100 km/t: 5,7 sek.

Den nye Porsche Cayenne med monsterdiesel er en fantastisk automobil. De eksorbitante kræfter gør nærmest V8-benzinmotorerne overflødige, og dieselmotoren lyder også næsten lige så fantastisk.

Værd at vide

På eksteriørsiden er den nye Cayenne S Diesel karakteriseret ved de typiske Cayenne S designelementer, og den nye topmodel har de typiske visuelle kendetegn som de øvrige V8-versioner fra Porsche, fx er Cayenne S Diesel udstyret med sølvfarvede bremse-kalibre. Frontens sortlakerede finner omkrandser luftindtagene. Og I lighed med Cayenne Diesel er fronten også i S-versionen prydet med et ”diesel”-logo. Bagpå identificeres Cayenne S Diesel med et klassisk modelbadge.

Kampen om store dieselmotorer er nådesløs, og Audi og BMW har nærmest gang i et evigt våbenkapløb. For tiden har Porsche V8-diesel således kun en hestekraft mere end BMW X5 og X6 som dog kun har en sekscylindret dieselmotor, men til gengæld udstyret med hele tre turboladere. Audi har dog tidligere haft den eksorbitante V12-diesel i Q7, som kastede intet mindre end 500 hk af sig, men produktionen af det bæst blev indstillet i maj.

Men så er der også

10_11 Porsche Cayenne_Side_1_Billede_0001.jpg 

Audi Q7 4,2 TDI har i princippet samme motor som Porsche, men her yder den ”kun” 340 hk og et har drejningsmoment på 800 nm. Topfarten er 245 km/t, og den store Audi tager 6,4 sekunder om at køre til 100 km/t.

10_11 Porsche Cayenne_Side_1_Billede_0002.jpg 

BMW X6 M50d har 381 hk og en imponerende motorkonstruktion med kun seks cylindre og ikke mindre end tre turboladere. Det er nok til en topfart på 250 km/t og 0-100 km/t på 5,3 sekunder. Prisen er 1.728.500 kr.

Nyhed: En original Porsche på en ny måde

30-09-2011: Amerikansk firma har bygget en bil, der i den grad ligner, ja nærmest er en 911 fra dengang. Læs artikel

Nyhed: Boxster og Cayman bliver til 718

04-01-2016: Porsche Boxster og Cayman får tilhæftet 718-betegnelsen samt nye firecylindrede motorer. Læs artikel

Nyhed: Nu vil alle hedde GT3

18-06-2015: Må en Aston Martin hedde det samme som en Porsche? Lige nu kappes flere af de store sportsvognsmærker om at kalde deres hurtigste for GT3. Læs artikel

Test af Porsche 911 Turbo

04-09-2013: Premiere: Den klassiske Porsche 911 turbo er tilbage med frygtindgydende præstationer. Bilen når 200 km/t på blot 10,3 sekunder og stopper først ved 318 km/t i topversionen, S, med 560 hestekræfter. Læs artikel

Nyhed: Porches bredbagede bulderbasse

06-09-2012: Nyeste generation af den firehjulstrukne Porsche 911 Carrera 4 er et muskuløst udstyrsstykke. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...