Find mere om:
Elbiler på vej | bil.guide.dk

Elbiler på vej

Hvordan realiteterne bliver, er stadig usikkert for nogle - mens andre fabrikanter har helt konkrete elbilplaner.

Ikke meget er sikkert endnu og da slet ikke introduktionstidspunkterne. Men herunder følger en oversigt over noget af det væsentlige på det globale elbil-marked netop nu. Både rigtige biler i anstændig størrelse og små bybiler.

Renault: Er i fuld gang med udviklingen af en række biler med elmotorer, der yder fra 70-140 hk, og kan køre op til 180 km på en opladning. Tre biler skal efter planen introduceres i Danmark i 2011 og 2012. Renault Kangoo varevogn, Megane Sedan og en femsæders bil i Clio størrelse, der endnu ikke er navngivet.

Nissan: Partner med Renault. I 2010 kommer den første elektriske Nissan, som fra 2012 skal være til salg i hele verden. Foreløbig er set en prototype, Nissan Cube ombygget til eldrift. Den er forsynet med en batteripakke af laminerede lithium-ion-batterier indbygget i bilens bund, så det ikke går ud over pladsen.

BYD: Kinesiske BYD, for Build Your Dreams, er ikke en bilfabrikant, som går batterivejen, men et batterifirma, der går bilvejen. Den planlagte elbil BYD E6 har fem sæder og en topfart på 160 km/t. Batteripakken under bagsæderne baseres på BYD's egen lithium-ion-teknologi. Det ventes, at en opladning kan række til 300 km. BYD bruger lignende teknologi i to plug-in hybridbiler, F3DM og F6DM. Mærket har kontrakt med Nic. Christiansen Holding.

PSA Peugeot Citroën: Første elbil herfra skulle være klar i slutningen af næste år. Den udvikles i samarbejde med Mitsubishi og er baseret på Mitsubishi i-MiEV. Citroën planlægger et nyt elbilskoncept i stil med konceptbilen C-Cactus.

Ford: Herfra mest en hensigtserklæring om elektrificering af mærkets modeller. I 2012 skal der være fire batteridrevne biler på programmet. Ford udvikler nu en elbil på basis af en ny platform på størrelse med den nuværende Focus.

Cadillac: Konceptbilen Converj Concept er et forslag til en firepersoners GT i mærkets kendte skarpe designstil med batterier og elmotor. Bilen blev vist på Detroit-udstillingen i januar.

Teknikken kaldes Voltec og stammer fra Chevrolet Volt.

BMW/MINI: Har bygget en begrænset serie på 500 eldrevne Mini'er under navnet Mini E og med en rækkevidde på 240 km på en opladning. Bliver i første omgang kun tilbudt udvalgte kunder i forbindelse med et pilotprojekt i Californien, New York og New Jersey. Men den kan komme på markedet i 2010.

Mitsubishi: Den japanske bilproducent har 11 i-MiEV elbiler under test rundt om i Europa. Bilen blev i sin nyeste form præsenteret på Genève-udstillingen for nylig. Mitsubishi Danmark venter at have tre elbiler til test på de danske veje senere i år, måske også i forbindelse med klimatopmødet i København i december. Sikkert i handlen i 2010. Se mere på www.imiev.dk.

Tata: Forleden vist på den internationale biludstilling i Genève er Tata Indica Vista EV. Den er en firesædet med en anslået rækkevidde på 200 km på en opladning. Den testes for tiden af Tata-fabrikkens folk på europæiske veje. Kan få en fremtid herhjemme, da Nellemann-koncernen er i dialog med producenten.

Smart: En elektrisk version af Smart ForTwo har længe været undervejs og skulle blive salgsklar i måske 2010. Den blev vist på Paris-udstillingen sidste efterår, og produktionen går i gang sidst på året.

Fiat: Et schweizisk firma har ombygget Fiat Panda'er til eldrift uden Fiats officielle medvirken. Rækkevidden opgives til 120 km, og tophastigheden er 110 km/t. Poul Refstrup Leasing i København har importplaner.

Chevrolet Volt/Opel Ampera: GM tror foreløbig mest på elbiler, som har en lille forbrændingsmotor til at drive en generator, som føder batterierne. I slutningen af 2011 vil GM lancere Chevrolet Volt i Europa under navnet Opel Ampera. På batteridrift alene er rækkevidden omkring 60 km, mens den kan nå helt op på 1.000 km ved hjælp af generatoren. Fordelen ved GM's Voltec teknik er, at bilen ikke skal slæbe på flere hundrede kilo batterier.

Kewet Buddy: Danske Kewet lever endnu og bygges af Elbil Norge, som i 2005 videreudviklede køretøjet til Kewet Buddy, som bygges i Oslo. Poul Refstrup Leasing i København har netop importeret et mindre antal.

REVA: Også en beskeden bybil, som er i handlen i Danmark fra 117.000 kr. Den bygges i Indien. Bilen er en tredørs hatchback, som har plads til to voksne og to børn. Rækkevidde 40-80 km. Se evt. www.cityel-import.dk.

Th!nk: Den norske elbil-producent kom sidste år igen ud i økonomisk stormvejr, og fabrikken ligger underdrejet, men en krisepakke har givet nyt håb. Den danske importør, Nellemann-koncernen afventer, men har oplevet stor efterspørgsel fra interesserede kunder. På programmet er bybilen Th!nk City med en rækkevidde på 180 km på en opladning og med en topfart på 100 km/t. På konceptstadiet er den større Th!nk Ox, som er firmaets første elbil med fem sæder.

Loremo: Der er lidt stille omkring Loremo fra Tyskland, men skal man tro hjemmesiden, er man stadig på vej med elbilen, som er en særpræget, let sportscoupé. Tidligst virkelighed i 2010. Se evt. www.loremo.com.

Tesla: Kongen blandt sportslige elbiler er amerikanske Tesla Roadster, delvist baseret på den britiske sportsvogn Lotus Elise. Endnu er der ingen forhandler af Tesla i Danmark, men det amerikanske firma har bekendtgjort, at man anser København som vigtig i den europæiske satsning, og at Tesla vil etablere salgs- og serviceorganisation i Danmark.

Miles EV: Intet afgørende nyt om den amerikanske producents ”Highway Speed Sedan”, som tidligere hed XS500. Der er dog testversioner på gaden. Det er en rigtig bil i mellemklassen. Se evt. www.milesev.com.

MEGA City: Lille fransk to- eller firepersoners elbil til bytrafik. Tophastighed 64 km/t. Rækkevidde op til 80 km. Importeres af Dansk Autoimport i Hillerød og antageligt snart aktuel til priser mellem 130.000-135.000 kr. alt efter model. Mere på www.dansk-autoimport.dk.

Jaguar: Endelig et kuriosum. En ny Jaguar XF er i Danmark konverteret til eldrift forud for klimatopmødet. Den vil kunne opleves under et CO2-neutralt E-race under Copenhagen Historic Grand Prix i august, hvor racerkørere skal køre væddeløb i de nyeste og hurtigste elbiler. Se evt. www.co2erace.org.

Guide: Seks elbiler i Danmark

26-04-2014: Lige nu er der seks oplagte elbiler at vælge imellem med priser fra knap 200.000 kr. helt op til 800.000 kr. Men nok så vigtigt; med rækkevidder mellem typisk cirka 150 km og op til tæt ved 500 km. Læs artikel

Nyhed: Bilsalg: El-biler med i statistikken

17-11-2009: Salget af elbiler er langsomt og med prøvende skridt ved at vise sig i de månedlige salgsopgørelser fra De Danske Bilimportører. Af den seneste tælling fra oktober viser det sig, at elbilerne sidder på 0,1 pct. af markedet. Læs artikel

Nyhed: Fiat-chef: Kun seks bilmærker om få år

09-12-2008: Det vil kræve en årsproduktion på 5,5 mio. biler at overleve, mener Sergio Marchionne. Disse mærker kan overleve - se om dit bilmærke er iblandt. Læs artikel

Nyhed: 40 års biludvikling på parade

20-10-2009: Jubilæum: Årets Bil i Danmark er nu blevet kåret i 40 år. Hædringen viser bilernes teknologiske udvikling og er et spejl af samfundet. Læs artikel

Test: Grøn messe i en krisetid

20-10-2009: 82 verdenspremierer og mange elbiler på næste uges motorshow i Frankfurt. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...