Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Test af BMW i3 | bil.guide.dk

Test af BMW i3

i3. Læg godt mærke til denne lille kode, for det er navnet på en af de biler, der går over i historien. BMW i3 sætter en helt ny standard for elbilers konstruktion, køreegenskaber, design og balance mellem fart og forbrug.

Amsterdam, Holland. Kører den godt? Hvordan lyder den? Hvor langt kører den på en opladning? Er det virkelig rigtigt, at den er bygget af kulfiber? Og når den nu er baghjulstrukken – kører den så vitterligt som en baghjulstrækker? Og hvad er nu det med carporten?B97409140Z.1_20131106173139_000+GH488MPJ.2-0.jpg

BMW’s første elbil, i3, er en ekstraordinær bil. Det ved vi jo, fordi det allerede er to år siden, tyskerne viste den frem for første gang. Ganske vist som en første konceptbil – men alligevel. Og samtidig med, at udviklerne viste en form og et design, der blødt sagt er funky, løftede de sløret for overraskelserne inde bag karrosseriet: Først og fremmest drivmidlet el, udelukkende el, dernæst baghjulstræk, kulfiber-karrosseri og en kabine med ekstraordinært design og materialer.

Og så var der det måske mest betydningsfulde faktum: Mærket er jo BMW. Det stiller særlige krav til køreegenskaberne.

Det var i 2011. Nu er det to år senere. Og dér holder den: BMW i3. Færdig produktionsbil. Hentet fra samlebåndet. En af dem, der er klar til at ramme de tyske BMW-forhandlere i midten af denne måned. Cirka 25 elbiler er linet op for at vise, hvad de kan. ”Test Zentrum”, som en tysker helt naturligt ville sige, er Shiphol Lufthavn her ved Amsterdam.

Komfortabel og skarp

Hvordan kører den så, den nye BMW i3? Forklaret i overordnede ord: Den kører godt, den kører fløjteme godt. Og mere i detaljer – først styringen: Man kunne godt frygte, at en forholdsvis let bil med motoren placeret ovenpå bagakslen ville være for let i styringen. Det er i3 ikke, heller ikke for tung, bare balanceret lige der mellem for let og for tung. Dertil er der tydeligt kontakt med asfalten gennem rattet.

Bilen er ganske komfortabelt affjedret. ”Ganske” fordi den korte akselafstand sætter en grænse for, hvor elegant en i3 kan bevæge sig hen over et vejbump, ligesom de lave dæk ikke æder dårlige asfalt-samlinger lige så godt som et højere.

Men også her har BMW-ingeniørerne fundet en passende balance, så deres nye elbils-baby på den ene side styrer præcist og ligger fladt for at opnå BMW-præcis styring samtidig med, at bilen er BMW-komfortabel.

Lyden af ingenting

Hvordan lyder den så, den nye BMW i3? Lyden er måske den største overraskelse. Her bag rattet oplever man ikke som i de fleste andre elbiler en ”tynd” lyd. Mere en tyk lyd af kvalitet.

Når man cruiser med byfart eller måske med 80 km/t, er lyden her i kabinen mest af alt som i en moderne diesel af de mest lydløse – som i en Audi TDI eller måske mere oplagt, en BMW diesel for nu at blive i familien. Altså en stille, næsten usynlig lyd af – ja, ingenting, plus lyden fra vinden, der passerer karrosseriet tilsat lidt lyd af dæk mod asfalt – som ikke er noget særligt.

Alt i alt en fuldfed lyd.

Masser af muskler

Er den hurtig, den nye BMW i3? Ja og nej. i3 er i hvert fald hurtig fra start. Elmotoren yder jo 170 hk og har en kæmpe overarm af et moment på 250 Nm – og husk så på, at momentet er der med det samme. Faktisk viser motorens moment-diagram, at der er 250 Nm under speederen fra 0, ja, det vil jo sige 1 omdrejning til cirka 4.500 o/min. Derfor ryger den ud af startboksen med en lille koket hjulspin og et los i ryggen.B97409140Z.1_20131106173139_000+GH488MNA.2-0.jpg

En BMW-tekniker forklarer, at det faktisk er her, vi finder argumentet for, at i3 har baghjulstræk – ellers ville det hele jo gå op i burn-out, som han formulerer det.

Men målt på topfart er BMW’s første elbil nu ikke hurtig– den er maksimeret til 150 km/t for at sikre sig mod, at batterierne bliver brændt af på en hurtig tur op ad og ned ad Kasselbakkerne.

Kan man mærke, den er en baghjulstrækker, den nye BMW i3? Nej, ikke sådan at forstå, at man kan lægge bagenden ud i sving og feje småsidelæns gennem i ellers BMW-typisk stil. For elektronikken lukker ned for den type kørsel (- ikke, at vi ikke prøvede). Men man kan mærke baghjulstrækket på andre måder: At forenden styrer villigt ind i sving, og at fordækkene holder deres greb, også selv om man giver godt med gas – her ville en forhjulstrækker gå over i en blanding af hjulspin og understyring.

Og når man udnytter motorens store overarme, kan man lige ane et lille side-chassé fra baghjulene, hvis man ryger hen over en asfaltsamling. Her i den baghjulstrukne i3 omsættes dette til effektiv acceleration – var der forhjulstræk måtte momentet holdes nede af antispin-systemet.

Fornuftig rækkevidde

Så ja, den kører godt, i3. Men den er jo en elbil, og det faktum udløser altid ét bestemt spørgsmål: Rækkevidden? Hvor langt kan den køre på en opladning?B97409140Z.1_20131106173139_000+GH488MPV.1-0.jpg

BMW har lært af de andres lektie, at der er blevet pralet alt for meget om dette emne. Derfor angiver tyskerne rækkevidde på flere forskellige måder: Dels oplyser de, at den officielle rækkevidde i flg. EU-normen er 190 km. Her er bilen målt efter den cyklus, som er bestemt af EU, og som matcher den cyklus benzin- og dieselbiler måles efter. Men alle ved godt, at denne ellers sammenlignelige måling ikke stemmer overens med ”virkelig” kørsel.

Derfor angiver tyskerne, at en i3 ved ”hverdagsforbrug”, som de formulerer sig, kan køre mellem 130 og 160 km på en opladning – og det vel af mærke i ”Comfort Mode”, det vil sige den indstilling, hvor bilen vitterligt reagerer prompte på speederbevægelserne, og hvor den kan ramme 100 km/t på godt og vel syv sekunder.B97409140Z.1_20131106173139_000+GH488MR9.1-0.jpg

En af grundene til, at en i3 både kan køre ikke så lidt hurtigere end de andre elbiler og samtidig kører lidt længere end de bedste konkurrenter, er bilens egenvægt: 1.195 kg vejer den. Den er dermed let sammenlignet med andre elbiler, da Nissan Leaf vejer i den nye version 1.493 kg, ja, det er sågar let i sammenligning med tilsvarende benzinbiler, en BMW 116i vejer således 1.385 kg.

Den afgørende del af forklaringen er, at i3’s karrosseri er fremstillet af kulfiber – en enorm vægtbesparelse. Kulfiber er ellers indtil nu forbeholdt racerbiler fra Formel 1 og Le Mans, mens vi på gaden skal op blandt de dyreste dyre – et par eksempler er Koenigsegg, Ferraris mest kostbare og et par Alfa Romeoer. Ellers er dyrt og let på gaden karrosserier af aluminium. BMW har taget et hug mere og valgt kulfiber.

Alt i alt: Er den fed, den nye BMW i3? Ja, vel er den så. Vel er design jo i den grad en smagssag. Men jeg træder frem og siger højt, at i3 ser cool ud. Lidt på samme måde som en Mac i de flestes øjne er smartere designet end en pc – selv om de jo begge er computere. Dernæst kører den vitterligt godt – og under accelerationer op til 100 km/t er den tilmed rap.

Mangel på ladestationer

Så er der jo 10.000 dollar – ja, måske 100.000 dollar-spørgsmålet om selve opladningen. De fleste af opladningerne ville jeg kunne klare derhjemme. Derefter er det hele et spørgsmål om udbygningen af antallet af ladestationer. I flg. Trafikstyrelsen var der i august i år godt 400 ladestationer og knap 75 lynladere. Det er jo mange – men der er fortsat langt op til de flere benzinstationer, der findes herhjemme. Men den del af sagen er ikke i hænderne på BMW – det er en sag for de to selskaber Clever og e.on.

PS: Hvad var så dette med en carport? Jo, hos BMW i Tyskland kan man faktisk købe sin i3 med carport – en carport, der har solceller som tag. Så kan man pludseligt køre bil helt uden omkostninger til energi.

Dommen

Kommentar: Vurderingen er i forhold til andre elbiler, typisk Nissan Leaf og Renault Zoe.

Plus

 • Design
 • Konstruktion
 • Egenvægt
 • Køredynamik

Minus

 • Sæder

Bilrevolution på vej

LÆS PÅ GUIDE.DK: Alt om BMW

BMW i3 – helt kort

 • Første elbil fra BMW. 5-dørs hatchback-karrosseri. Elmotor, der trækker på baghjulene. Karrosseri af kulfiber. Leveres i to versioner, med elmotor og med elmotor med range extender. Den direkte konkurrent er Nissan Leaf, men også konventionelle biler som f.eks. BMW 1-serien og Volkswagen Golf. Billigste i3 koster 282.000 kr., lanceres i Danmark i maj 2014.

BMW i3 – teknikken

 • Type: 4-personers hatchback, centermotor, baghjulstræk.
 • Motor: BMW elmotor, 170 hk, 250 Nm
 • Rækkevidde: 130-160 km
 • CO2-udslip: 0 g/km direkte. Indirekte afhænger det af, hvor strømmen kommer fra.
 • Præstationer: 0-100 km/t: 7,2 sek. Topfart: 150 km/t.
 • Pris: Fra 282.000 kr.

Elbiler – rækkevidde

 • BMW i3: BMW siger: Realistisk 150 km.
 • VW e-up!: »Man kan let køre 120 km«
 • Nissan Leaf: Officielt 199 km
 • Renault Zoe: Cirka 140 km*
 • Tesla S: 400-500 km

*) Målt af FDM

Elbiler – priser

 • BMW i3: 282.000 kr.
 • VW e-up!: 186.000 kr.
 • Nissan Leaf: 253.690 kr.
 • Renault Zoe: Fra 161.400 kr.*
 • Tesla S: Fra 563.000 kr.

*) Plus batterileje

Test af BMW i3

30-03-2014: Test: Anderledes design, eksotisk kulfiber og imponerende acceleration er ikke helt nok. BMW’s elektriske i3 imponerer på mange områder, men har ikke BMW-feeling. Læs artikel

Test: Laver BMW eller Volkswagen den bedste elbil?

29-11-2014: Testduel: BMW’s superavancerede elbil, i3, møder den helt nye og mere konservative e-Golf. Begge er fremragende elbiler, men rækkevidden imponerer stadig ikke i biltypen. Læs artikel

Guide: Seks elbiler i Danmark

26-04-2014: Lige nu er der seks oplagte elbiler at vælge imellem med priser fra knap 200.000 kr. helt op til 800.000 kr. Men nok så vigtigt; med rækkevidder mellem typisk cirka 150 km og op til tæt ved 500 km. Læs artikel

Nyhed: BMW's elbil på gaden om et år

22-03-2012: BMW planlægger lancering af sin eldrevne konceptbil i3 til næste år. i8 lanceres senere. Læs artikel

Nyhed: BMW i3 gør op med vanerne

30-07-2013: BMW's første elbil ventes til Danmark næste forår til priser fra 282.000 kr. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...