Find mere om:
Få din egen "ringetone" til bilen | bil.guide.dk

Få din egen "ringetone" til bilen

For at forbedre sikkerheden søger bilproducenter hjælp hos blandt andre filmindustrien for at få udvikle brugbare lyde til elbilerne og hybridbiler.

I årtier har der været prestige i at gøre bilerne så lydløse som muligt, men nu arbejder flere bilkoncerner på at sætte lyd på fremtidens næsten lydløse elbiler. Lyden er nemlig noget af det, der fortæller fodgængere, cyklister og legende børn, at en bil nærmer sig.

Så derfor skal du måske om nogle år vælge billyd til din elbil eller hybridbil, som du i dag vælger ringetone til din mobil. Ja, allerede i dag kan købere af den danske bildesigner Henrik Fiskers Karma-model selv vælge motorlyd til elbilerne.

Samarbejde med filmindustri

Ifølge New York Times har den japanske bilproducent Nissan søgt hjælp hos filmindustrien for at få udvikle brugbare lyde til sin Leaf-model, mens Toyota tilsvarende har rådført sig med de nationale trafikmyndigheder, blindeorganisationer og sammenslutningen af ingeniører i bilindustrien for at få lyde til elbilerne.

"Vi har ikke kendskab til, at folk skulle være kommet til skade, fordi de ikke har kunnet høre en elbil. Men det er noget, vi er opmærksomme på. Elbilerne bliver mere og mere udbredt, og disse biler er meget lydløse," siger en talsmand for Toyota, John Hanson.

"En mulighed er, at man selv kan vælge lyden," siger Nathalie Bauters, talskvinde for BMW's Mini-division. Hun tilføjer over for New York Times, at en sådan teknologi også kan blive en mulighed for kommende elbiler fra BMW.

Et forskningsprojekt fra University of California viste i fjor forskellen på en bil med benzinmotor og en elbil. En række testpersoner i et laboratorium skulle lytte til lyden fra et køretøj, der nærmede sig med en hastighed på 8 km/t. For benzinbilens vedkommende kunne personerne registrere bilen, når den var 9 meter væk, mens de først kunne høre elbilen i en afstand af godt 2 meter.

Den nemme løsning

Det er dog ikke alle, der mener, at elbilerne skal tilføjes kunstig støj.

"Lydløse eller næsten lydløse biler skal forblive sådan. Der er blevet arbejdet så hårdt på at udvikle dem. Så må det være chaufførernes ansvar ikke at påkøre nogen," lyder det fra Paul Scott fra Santa Monica i Californien. Han er vicepræsident i interesseorganisationen "Plug In America" og har i øvrigt sin egen løsning på problemet.

Når han i sin elektriske Toyota RAV4 nærmer sig et hjørne, åbner han vinduerne og skruer op for radioen.

Hvor svært kan det være?

Test: Analyse: Her er miljø-vinderen

02-12-2009: Hvor får man størst klimavenlighed for pengene på dagens bilmarked? En ny analyse giver de overraskende svar. Læs artikel

Nyhed: Se forsikringsselskabernes yndlingsbiler

18-11-2009: Forsikringsselskaberne er langt fra ligeglade med, hvilken bil du køber. Læs artikel

Nyhed: Her er de mest populære biler

20-10-2009: Selvom vi spinker og sparer som aldrig før, trillede knap 10.000 flunkende nye biler ud på landevejene i september. Her er top 20-modellerne. Læs artikel

Nyhed: Her er de mest populære biler

20-10-2009: Selvom vi spinker og sparer som aldrig før, trillede knap 10.000 flunkende nye biler ud på landevejene i september. Her er top 20-modellerne. Læs artikel

Test af Citroën C3 Picasso

20-10-2009: Masser af lys og luft i Citroëns nye kompakte crossover, C3 Picasso, der er lidt af en multikunster. Men vælg motor med omhu. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...