Find mere om:
Mens vi venter på elbilerne | bil.guide.dk

Mens vi venter på elbilerne

Elbiler med fornuftig rækkevidde er ikke lige om hjørnet. Først kommer de såkaldte plug-in hybrid-biler, der kan lades via en stikkontakt, og som kan fortsætte på benzin, når batteriet er tomt. Toyota er klar med teknikken i 2012.

Ren eldrift i byen til kortere ture og hybridbil med benzinmotor, når turen er længere.

Det er i grove træk den løsning, som Toyota inden så længe vil tilbyde køberne. Lanceringen vil ske i 2012. På hvilke markeder er endnu uvist, men mon ikke af Californien får den første stak biler.

Populært sagt har man taget den nuværende Toyota Prius og forsynet den med et genopladeligt batteri, der med en almindelig stikkontakt på 1,5 timer kan oplades til at give en rækkevidde på 20 km på ren eldrift. Forleden havde Toyota premiere på et større forsøg, der over hele verden tæller 600 håndbyggede ”Toyota Prius Plug-In Hybrid”, som bilen retteligt kaldes. Alene i Europa skal 200 styk ud at rulle for at skaffe viden om, hvordan teknikken opfører sig i den virkelige verden langt fra Toyota ingeniører iført hvide handsker. I Danmark skal to biler testes af blandt andre århusvirksomheden, NRGi.

Tyst på strøm

Oplevelsen på eldrift alene er en positiv oplevelse, i bilen, der bygger på den nuværende Toyota Prius. Vi lægger ud i Strasbourgs mylder af cyklister og fodgængere i ren batteri-mode. Og her er bilen så lydløs, at man skal være opmærksom på, at cykler og fodgængere først meget sent er klar over ens tilstedeværelse. Bilen trækker fornuftigt på ren strøm. Og det øjeblik, du har brug for lidt mere power, starter benzinmotoren på et splitsekund og hjælper med at drive bilen, der er omkring 70 kilo tungere end en sædvanlig Toyota Prius.

Benzinmotoren på 1,8-liter kobler lige så hurtigt fra igen det øjeblik, du løfter speederen en anelse, og det er muligt at køre på ren strøm med hastigheder på op til 100 km/t. Med Prius Plug-In hybrid skifter Toyota batteriteknologi. Plug-in-versionen har litium-ion batterier modsat de cirka 2,3 mio. hybrid-biler, som Toyota har solgt siden 1997, der har nikkel-metal-batterier. Rent teknisk har man bygget teknikken op, så drivlinjen er delt i to dele. Den rene el-del, som man kan lade op og køre omkring 20 km på, er således forbeholdt opladning via stikkontakten. Det betyder, at bilen efter de 20 km slår over på hybrid-drift. Der er med andre ord ingen mulighed for at lade dette ’stikkontakt-batteri op blot ved, at man kører i bilen. De rene elbiler står dog over for store praktiske udfordringer. Der er således ingen europæisk standard for, hvordan stikket skal se ud. I øjeblikket diskuterer man fortsat en fælles europæisk standard, og man forventer først at være klar med en sådan med udgangen af 2011.

Toyot a Prius Plug-in hybrid

Overblik

Pris: Ukendt

Forbrug: 38,5 km/l(Fabriksopgivelse)

CO2/km: 59 gram

Sikkerhed: 5 stjerner (2009-test)

L/B/H: 446/175/149 cm.

Motorer: 1,8 liters benzinmotor kombineret med en elmotor. Benzin motoren yder 98 hk ved 5.200 omdr., og har et moment på 142 Nm ved 4.000 omdr. Elmotoren yder 80 hk og har et max. Moment på 207 Nm.

Batteritype: Litium-ion. Kan maks køre 20 km på en opladning.

Topfart: 180 km/t.

Topfart i ren eldrift: 100 km/t

0-100 km/t: 11,4 sekunder

Egenvægt: 1.500 kilo

Nyhed: Toyota sætter strøm til RAV4

22-11-2010: Toyota RAV4 EV er i stand til at tilbagelægge 160 km udelukkende på el. Kommer i 2012. Læs artikel

Test af Volvo V50 DRIVe, Toyota hybrid Prius III

08-01-2010: Tour sammenligner to af de mest fremadstræbende, Volvos V50 DRIVe med udslip 99 g/km og Toyotas hybrid Prius III med udslip 89. Læs artikel

Nyhed: Toyotas charmetrold på strøm

22-02-2011: Toyota iQ lanceres næste år også i en eldrevet version. Rækkevidden bliver cirka 100 km. Læs artikel

Test af Toyota Mirai

27-10-2015: Egentlig en elbil, men en elbil på en helt ny måde. Den nye Toyota Mirai har nemlig sit eget kraftværk med om bord, og derfor er rækkevidden overraskende lang. Dernæst ingen, altså virkelig ingen CO2-udledning. Læs artikel

Nyhed: Så ruller Toyotas fremtidsbil ud i Danmark

29-09-2015: Danmark har allerede et landsdækkende net af tankstationer, hvor man kan tanke brint. Nu triller den første brintbil fra Toyota Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...