Find mere om:
Nyhed: Folkevogns elbil kører med strømmen | bil.guide.dk

Nyhed: Folkevogns elbil kører med strømmen

Premiere: I forbifarten er den anonym, men VW e-Golf er så kompetent, at den ligner øjeblikkets bedste elbil.

BERLIN

Elbiler er glimrende – bare ledningen er lang nok… Elbilerne er vant til at blive mødt med skepsis og hånlatter. Efter en stribe mere eller mindre mislykkede forsøg på at sælge elbiler i Danmark, har bilisterne trukket stikket ud. Hvad skal vi med el-biler, når en moderne mini kører over 20 km/l og koster langt mindre?

Men hos Volkswagen har de ikke mistet gnisten. Tværtimod er de klar med e-Golf og overbevist om, at fremtiden på en eller anden måde tilhører eldrevne køretøjer.

Indrømmet - den klassiske elbil, der lades op i en stikkontakt kommer ikke til at afløse benzin- og dieselbilerne. Men fremtidens bil vil i stigende grad være drevet af el i en eller anden form, vurderer de fleste eksperter.

Forleden kørte vi den nye elektriske VW Golf under den internationale præsentation for pressen ved den nedlagte Tempelhof-lufthavn i Berlin. Det kom der nogle muntre stunder ud af, skal vi hilse at sige. Her er der tale om tysk ”ordnung”, altså typisk Golf i originalen, der har lagt navn til en hel bilklasse. Og den fungerer fremragende som elbil og kandiderer, sammen med BMW i3, til at være den bedste elbil lige nu i klassen omkring 300.000 kr. Helt præcist er Golf 8.000 kr. dyrere end BMW med sin pris på 290.000 kr., men så får man til gengæld integreret navigation med fra fabrikken.

B97614568Z.1_20140402134438_000+GGIBHND5.2-0.jpg

Alligevel gør importøren sig ingen forhåbninger om, at private købere for alvor vil tage e-Golfen til sig, når den er i Danmark til oktober.

Vi satser i første omgang på kommuner og lufthavne, siger pressechef, Søs Righolt.

”BMW-feeling” mangler i elbil

Letkørt

B97614568Z.1_20140402134438_000+GGIBHNDL.2-0.jpg

Nye popsmarte idéer, der ofte har det med at forplumre køreoplevelsen, er vi lykkeligt forskånet for. I stedet får vi en Golf, der kører som man forventer og er så enkel at betjene, at man ofte slet ikke tænker over, at det er en elbil. VW har samtidig bevaret de dyder, der gør den til noget særligt: Karrosseriet, der er som skåret ud af ét stykke germansk panserstål. Fornemmelsen af kram, når der smækkes med døre, trykkes på knapper eller skiftes gear. Sæder, der støtter alle de rigtige steder - hvad enten man er et petit fruentimmer eller en bamsefar. Kort sagt: En helt almindelig bil, der bare er ”verdammt” godt skruet sammen.

Den accelererer fra nul til 100 km/t på lige godt ti sekunder og fortsætter med at tage fart, til speedometernålen står på 140 km/t.

Udskældt elbil får en ny chance

Motorvej dræner batteri

Så ud på motorvejen mod Dresden, hvor vores hvide e-Golf hurtigt finder sig en niche i rækken af biler i ydersporet. Når den får speederen i bund, kører den kvikt op i fart, men heldigvis skulle vi ikke ret langt på motorvejen, for allerede på de første 15 kilometer faldt batteristanden så markant, at vi begyndte at tænke på, hvor langt vi turde fortsætte, før vi kunne bjærge os hjem. Derfor mod bymidten igen med masser af stop for røde lys. Hvordan skulle det ikke gå? Godt!

B97614568Z.1_20140402134438_000+GGIBHNCV.2-0.jpg

Varieret bykørsel kræver ikke nær så meget strøm, som når pedalen er i bund på motorvejen. Tyskerne lover en rækkevidde mellem 130 og 190 km, som kan blive reduceret ved lave temperaturer. En varmepumpe koblet til det elektriske varmeanlæg og airconditionanlæggets kompressor øger dog rækkevidden med op til 30 pct. i vintervejr sammenlignet med et konventionelt varmeanlæg.

Dens elmotor kræver ingen gearkasse, så e-Golf fungerer som en bil med automatgear. Den accelererer forbløffende hurtigt op til 50-60-70 km/t, så pas på. Den kan let rende ind i fartbøder, for der er næsten ingen motorstøj til at advare føreren om, at nu går det altså stærkt. Hvilket godt kan komme bag på fodgængere og cyklister.

Den automatgearlignende transmission kan sættes op i en lang række indstillinger, der både styrer ydelse og optimerer energiforbrug.

Nissan Leaf mest populære elbil

Flere køreprogrammer

Her kan man i de tre indstillinger Normal, Eco og Eco+ vælge, hvor meget moment elmotoren skal sparke fra sig og dermed tære på batteriet, der ligger under bugen og i bagagerummet.

Men vi stopper ikke her; Regeneringsfunktionen kan nemlig deles op i de fire trin, D, D1, D2 og D3, hvor man selv bestemmer, hvor kraftigt motorbremsen skal tage ved. Lyder det teknisk? Måske, men det virker faktisk overraskende nemt i praksis.

På vejen er den elektriske Golf som alle elbiler, altså har vi momentet fra første fløjt, og selv i den mest økonomiske opsætning, kaldet Eco+, følger den meget godt med i bytrafikken i det indre Berlin, men der klart mere power i normal eller Eco-funktionen.

Kæmperabat gør BMW-elbil opnåelig

På trods af, at det 300 kg tunge batteri har klassisk placering under bugen og i bagagerummet, hvor det sluger en del plads, har vi i modsætning til mange andre elbiler, ikke fornemmelsen af at køre rundt med en stor sten i maven og en deraf følgende gumpetung køredynamik. Her minder Golfen på mange måder om sine mere konventionelt drevne og velkørende fætre, selv om den vejer et par hundrede kg mere end en tilsvarende Golf diesel.

VW E-Golf

Teknikken

 • Motor: El-motor
 • Effekt: 115 hk/85 kW
 • Moment: 270 Nm
 • 0-60 km/t: 4,2 sek.
 • 0-100 km/t: 10,4 sek.
 • Topfart: 140 km/t
 • Rækkevidde: 130-190 km
 • Ladetid: 220 Volt: 13 timer, wallboks: 8 timer
 • Superlader: 80 pct. opladning på 30 min.
 • Køreklar vægt: 1.585 kg
 • Pris: 290.000 kr. plus lev.

Nyhed: Nu kommer elbilen version 2.0

09-11-2013: I disse uger bliver elbilen i næste generation alvor. Alt for høj pris (næsten 300.000 kr.) og alt for kort rækkevidde (oftest bare 75 km) var i går – nu kommer de nye. En af dem er Volkswagens første elbil, e-up! Læs artikel

Test af Volkswagen Golf Blue-e-Motion

19-05-2012: I 2013 kan elbilen tage det næste skridt. Da kommer bl.a. VW e-Golf. Vi har kørt den. Læs artikel

Test: Laver BMW eller Volkswagen den bedste elbil?

29-11-2014: Testduel: BMW’s superavancerede elbil, i3, møder den helt nye og mere konservative e-Golf. Begge er fremragende elbiler, men rækkevidden imponerer stadig ikke i biltypen. Læs artikel

Nyhed: VW Golf med fremtidens teknik

27-04-2014: Premiere: Første danske prøvetur i den nye Golf GTE, der kan oplades i stikkontakten og suppleres med en kraftig benzinmotor, så den er hverdagsanvendelig. Læs artikel

Guide: Seks elbiler i Danmark

26-04-2014: Lige nu er der seks oplagte elbiler at vælge imellem med priser fra knap 200.000 kr. helt op til 800.000 kr. Men nok så vigtigt; med rækkevidder mellem typisk cirka 150 km og op til tæt ved 500 km. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...