Find mere om:
Færdselspolitiet: Børn skal være spændt fast | bil.guide.dk

Færdselspolitiet: Børn skal være spændt fast

Børn må aldrig være med i bilen uden at være spændt fast, og børn under tre år skal sidde i en barnestol.

Det er den klare udmelding fra Færdselspolitiet på Fyn og Rådet for Større Færdselssikkerhed, efter en nyhed fra DR Fyn har sået tvivl om en undtagelse i færdselsloven - en nyhed som flere netmedier - herunder tjek.dk og fpn.dk - citerede.

Det er dispensationen om lejlighedsvis befordring, der skaber usikkerhed, om hvorvidt bedsteforældre kan køre deres børn i badeland eller på skovtur uden sele på.

Føler sig fejlciteret

Men det er ikke sådan, loven skal tolkes, understreger Peder Pedersen, leder af Rigspolitiets færdselsafdeling på Fyn, der føler sig fejlciteret af DR Fyn, skriver Politikens forbrugersite, Tjek.dk.

»Bedsteforældrerne kan undtagelsesvis flytte et barn, uden at barnet er anbragt i sikkerhedsgodkendt udstyr«, siger han til Tjek.dk, men understreger, at det drejer sig om barnestol eller selepude - barnet skal altid have sele på.

Undtagelsen kommer desuden kun i spil, hvis der er tale om uplanlagte hændelser.

»Det er eksempelvis, hvis forældrenes bil går i stykker på vejen, og bedsteforældrene skal hente børnene i bilen«, siger Peder Pedersen.

Denne tolkning bakkes op af Rådet for større Færdselssikkerhed.

»Vi taler om, at hvis lille Viggo er blevet syg og skal hentes, men så skal han have den almindelige sele på, og han skal sidde på bagsædet«, siger projektleder Pernille Ehlers, Rådet for Større Færdselssikkerhed.

Børn under tre år skal altid i barnestol

Hun understreger, at undtagelsen kun gælder børn over tre år.

»Hvis de er under tre år, må du slet ikke have dem i bilen, hvis de ikke sidder i en barnestol«, siger Pernille Ehlers.

Rådet for Større Færdselssikkerhed oplever ikke, at undtagelsen bliver brugt i særlig stort omfang, og finder det rimeligt, at den er en del af færdselsloven.

»Det er for at forebygge en situation, hvor folk overhovedet ikke kan komme nogen steder. På den måde er det fornuftigt nok, at folk ikke får et klip i kørekortet for at hente deres børn i en nødssituation«, siger Pernille Ehlers.

Det bekymrer hende, at undtagelsen får så stor opmærksomhed i medierne.

»Det kan åbne for brugen af den, fordi det bliver beskrevet rigtig meget nu, men ellers er der ikke særligt mange det gør det her«, siger Pernille Ejlers.

Taxa er eneste undtagelse

Det eneste tidspunkt, hvor børn må køre i bil uden at være spændt fast, er når børn under tre år skal transporteres med taxa.

Af praktiske hensyn behøver de ikke at bliver transporteret i barnestol, fordi ikke alle taxa-chauffører har sådan en med i bilen.

Rådet for Større Færdselssikkerhed anbefaler dog, at forældrne i god tid inden taxa-turen sørger for at bestille en vogn, der har barnestol.

Kilde: Tjek.dk

Test: Topkarakter til fire biler

19-02-2009: Euro NCAP har både strammet kravene til crashtesten og gjort den afsluttende karaktergivning nemmere at forstå. Nu handler det kun om antallet af stjerner. Læs artikel

Nyhed: Husk baglyset på den nye bil

28-10-2011: Automatisk kørelys er ikke længere så automatisk, og så glemmer bilister baglygterne. Læs artikel

Nyhed: Pickup får topkarakter i crashtest

26-10-2011: Euro NCAP-organisationen har testet 12 nye biler, og de 11 får topkarakteren 5 stjerner. Læs artikel

Test af Renault Scenic 1,5 dci Expression, Ford C-Max 1,6 TDCi Titanium

29-12-2010: Årets Bil, Ford C-Max, må slå hårdt fra sig, når den møder Renault Scenic. Læs artikel

Nyhed: Ford og Volvo viser vejen

14-10-2010: Ford har fjernet en række farlige stoffer, og nu bliver alle modellerne allergivenlige. Volvo-bilerne er Øko-Tex certificerede. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...