Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Test af Audi A1 quattro | bil.guide.dk

Off-piste i Audis nye quattro

Firehjulstræk tilsat turbo og dyb sne er en gylden cocktail. Vi tester Audi A1 quattro.

En Audi A1 med 256 hk. Med firehjulstræk. Og med en pris på mindst 800.000 kr.

Den nye, meget specielle special-version af Audis mindste, hatchbacken A1, er de vilde datas bil. Og efter en formiddag på glatis med raketten tør jeg garantere: Den er også de vilde oplevelsers bil.

Har du set billeder fra Det Svenske Vinterrally? Eller har du været heldig selv at fryse tæer på en natlig specialprøve oppe i skovene ved Karlstad? Sidelæns, helt på tværs eller ”sladda”, som de siger på de kanter. Plus smalle pigdæks arrige griben fat i sne og is. Det er svensk vinterrally, og det var sådan, jeg oplevede den lille, ny Audi forleden.

Metallic hvid med pianosort tag. Og matsort hæk. Samt hvide fælge. Det lyder ikke så lidt 80'er-agtigt, men tro mig, det ser glimrende ud i virkeligheden. Især her på den hvide sø dækket med sne i - ja, hvid. Intet nummer af Bo Bedre kunne have præsenteret hvidt i hvidt flottere.

Jo, der er glat ?

Inden testen tjekker jeg lige isen med samme teknik, som da vi var drenge og skulle se, om man kunne nå helt ned for enden af glidebanen på den frosne vandpyt. Jo, isen her ved Åre i Midtsverige ER glat.

Audi-folkene har valgt at montere pigdæk på deres lille ny. Pigge i længde 2-2,5 mm, altså forholdsvis korte pigge - i hvert fald i motorsportssammenhæng. Men nogen grip skaber de dog. Resten er op til bilens konstruktion.

Og efter en formiddag med S-sving på S-sving, med flat-out-accelerationer og herreopbremsninger - så ”herre” som de nu kan blive på is - er det lige blevet repeteret med eftertryk, hvorfor rally-verdenen blev vendt op og ned, da Audi i 1981 entrede rally-VM med den firehjulstrukne quattro. Træk på alle fire og i øvrigt en rækkemotor med turbo var en stå-fast-revolution overfor f.eks. en baghjulstrukken Opel Manta og Lancia Monte Carlo; ganske vist med centermotor, men fortsat med baghjulstræk.

For når bilen trækker på alle fire, kan den accelerere langt mere effektivt. Det beviste Audi den gang i 1980'erne godt hjulpet på vej af kørere som Stig Blomqvist, Walter Röhrl og Michèle Mouton samt manden, de andre ikke kunne tale med, finnen Hannu Mikkola. Mere effektivt på vej ud af sving - men også mere fart i selve svinget takket være en noget anden køreteknik, som dybest set stammede fra forhjulstrukne rallybiler. På vej ind i nogle sving blev quattro kørt med venstrefodsbremsning - i andre blev svinget angrebet med det såkaldte Scandinavian Flick.

Det ene eller det andet. Resultatet var, at rally-quattroerne røg sidelæns ind i sving. Og kun en tredjedel inde stod bilen så på tværs og var således allerede drejet. Derefter var det over på speederen igen - og speederen genererede jo moment, som de fire hjul så kunne overføre så meget mere end de andre med deres baghjulstræk. Dér var farten, der skabte en sand rally-rus over Audi.

Teknikken hjælper til

Det er det samme, der sker i dag. Scandianvian Flick ind i begyndelsen af hvert S-sving. Derfra ind i næste del af S'et i en bevægelse, hvor bilen stiller sig på tværs i ny retning og atter effektiv acceleration fremad.

Hvis man ikke lige er fortrolig med den skandinaviske rally-metode at dreje på, hjælper bilens teknik køreren på vej. A1 quattro har et elektronisk/mekanisk differentiale, der sender mere effekt om til baghjulene, når der som her på isen er brug for det på vej ud ad sving. Derfor vil den hvide quattro gerne sende bagenden ud for at dreje mere og dermed åbne mulighed for at accelerere tidligere.

Dermed står teknikken i kø for at skabe effektiv kørsel: Firehjulstrækket gør det muligt at accelerere stålsat. Mellem-differentialet gør det muligt at accelerere tidligt i svinget. Dette med ”the Flick” er måske nok for specialister, men rent faktisk er A1 quattro ganske nem at gøre det i.

Masser af kræfter

Vel overfører den avancerede transmission momentet effektivt - men der skal jo være noget effekt at overføre, før det bliver til egentlig fart. Men her mangler den foreløbigt mindste quattro intet. Motoren er den 2-liters TFSI-motor, som vi kender fra så mange andre Audier (og Golf GTI f.eks.), her i bilen på den hvide sø er den pumpet op til 256 hk. Og med 1.396 kg egenvægt kan der accelereres, så alle ryger ned i det dybeste af sæderne.

Hvis vi var på tør asfalt med de standard-monterede tørvejrsdæk i 18”, kunne 0-100 km/t være en detalje, på kun 5,7 sek. Og topfarten ville i øvrigt være 245 km/t.

Anerne er også med

Men hvor kommer A1 quattro egentlig fra? Rent teknisk er det jo let nok, den lille turbopumpede bil står på en A1 normal med tre døre og er fyldt op med motor og bagtøj fra coupeen TT.

Men hvor den kommer fra - målt med følelser? For Audi er der ingen tvivl: A1 quattro har samme dna som ikke bare quattro, men Sport-quattro. Audi quattro, der jo var den oprindelige firehjulstrukne bil, der vandt VM i rally i 1982 og '83, mens Sport-quattro var den senere korte udgave, der blev sat i verden for at hamle op med midt-80'ernes centermotorbiler som især Peugeot 205 Turbo 16.

En tur i Blomqvists gamle

Derfor er her til overflod både en Sport-quattro gadebil og en Sport-quattro rallybil til stede her på den tilfrosne sne. En af den tids hurtigste quattro-kørere, Stig Blomqvist, gi'r ”taxi-ture” i sin hvide rallyraket - den røde gadeudgave står klar lige der til en tur bag rattet.

Her er kun 1.000 kg firehjulstukken rallybil, for rally, det er, hvad den er. Ganske vist har den ingen startnumre og klistermærker, og sæderne stammer direkte fra en gadebil. Men bilen er vitterligt en homologeringsbil, der kun havde nummerplader (og ingen klistermærker) for en ordens skyld. Der skulle bygges en række gadebiler af hensyn til motorsportens reglement. Så en rallybil; det var det. 300 hk og fem gear samt hvide fælge med pigdæk; men kun korte ”Monte Carlo-pigge”, som Blomqvist siger.

Sport quattro er fra dengang, der var noget, der hed turbo-tøven. Bilen bevæger sig stort set ikke ud af flækken, selv om jeg træder på speederen. Selv med noget mere gas sker der ikke det store. Men så pludseligt - pawBANG og ketchup-effekt - og det er, som om alle 300 hk springer ud af boxen på en gang.

Når ketchuppen sprøjter ud under lige-ud-acceleration, sker der ikke andet, end at alle fire hjul giver slip i sien og bare spinner. Når det sker på vej ud af et sving, parallel-forskyder hele bilen sig ud ad tangenten, og først efter korrigeret speedertryk kommer der bid i piggene igen. Og så er det mildest talt et held, at der er fejet et bredt spor at køre (og skride up) på.

Den nye er nemmere ?

Det kan godt være, at Audi gerne vil have os til at tænke Blomqvist og i øvrigt Mouton, Röhrl samt Mikkola, når vi ser den nye lille - og som Sport-quattro absolut korte - bil. Men heldigvis er den nye langt lettere at køre.

Her på den selv samme is er der for det første noget, der minder om grip i fordækkene, når der styres ind, dernæst kommer der mere og mere effekt i takt med speederen - og ikke pludseligt fra intet til alt. Og endelig er det forholdsvist let at med speederen at dosere en fejende baghjuls-udskridning.

Derfor er en ”Sport-quattro” anno 2012 vitterligt til at køre, om end jeg tænker, at Blomqvist ville kede sig bravt og tænke ”alt for let”, hvis han parkerede sin rally-quattro ovre ved teltet for lige at massere den moderne quattro-speeder.

Kommentar: Fart og balance samt letkørt til 6 stjerner. Men prisen æder lige den ene stjerne.


Plus

 • Effekt
 • Køreegenskaber*
 • Balance*
 • Image

Minus

 • Prisen
 • Begrænset antal


*) Dette er en specialtest kørt på is - derfor er der forbehold for vurdering af køreegenskaber.

Teknikken

 • Type: 4-5-personers hatchback, frontmotor, firehjulstræk.
 • Motor: 4-cyl. benzin, 2,0 liter, 256 hk ved 6.000 o/min., 350 Nm ved 2.500-4.500 o/min.
 • Forbrug: i.o.
 • CO2-udslip: i.o.
 • Præstationer: 0-100 km/t: 5,7 sek. Topfart 245 km/t.
 • Prisgæt: 800.000 kr.

A1 quattro

Den mindste modelrække fra Audi er A1, findes i to varianter, den 3-dørs hatchback og en hatch med fem døre, der kaldes Sportback. Begge findes med en lang række 4-cylindrede motorer på benzin og diesel.

Hidtil har hurtigste A1'er været den 185 hk 1,4 TFSI 185 S-tronic med forhjulstræk. Men nu skruer tyskerne op for blusset og lancerer A1 quattro med 256 hk og træk på alle fire.

Findes kun i én version, den kommer næppe i DK, men kan bestilles.

Nyhed: Ny kraftkarl fra Audi

30-12-2014: Audi RS3 Sportback sparker 367 hk fra sig og klarer 0-100 km/t. på 4,3 sekunder. Læs artikel

Test af Audi S1

26-04-2014: Premiere: Audi S1 er køreglæde i sin enkleste form. Hestekræfter, hurtig styring og kræfter nok. Læs artikel

Nyhed: Ny trend: Voksen-GTI’en

09-04-2014: Kørerne af 80’ernes GTI’er er blevet seniorer, der nok så meget drømmer om lædersæder og automatgear – og power under højre fod er stadig et must. Derfor lokker tyskerne nu de gamle kunder med det nyeste: voksen-GTI’en. Læs artikel

Test af Audi S3

28-07-2013: Audi S3 er den mest kompromisløse A3 i den nye generation. Læs artikel

Test af Volkswagen CC 1,8 TSi, Audi A5 Sportback 1,8 TFSi

16-06-2012: De ligner et par supermodeller med smalle katteøjne og nedringet kavalergang. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...