Find mere om:
Baby-Jeep på vej | bil.guide.dk

Baby-Jeep på vej

Premiere: Den nye Jeep Renegade, som bygger på en Fiat-platform, kommer til Danmark sidst på året.

Jeep er ved at folde en større palette af modeller ud.

Det Fiat-ejede amerikanske mærke vil nemlig dække de fleste klasser ind, og efter den nye Cherokee og faceliftede Grand Cherokee er vist, kommer turen nu til baby-modellen, Renegade.

Det er en betegnelse, som skal tages med et gran salt. For selv om modellen er lille set med Jeep-briller, er det alligevel en bil, som placerer sig i samme størrelse som for eksempel Skoda Yeti eller Mini Countryman, som importøren gerne vil matche den imod.

Fra Fiat

Ophavet kommer fra moderkoncernen, Fiat, hvor platformen stammer fra 500X, der ellers kun fås med forhjulstræk. For den lille Jeeps vedkommende er det modsat. Den fås med forhjulstræk til de mindste motoriseringer og med firehjulstræk til de større. Jeep får comeback i Danmark

Her gør fabrikken også en dyd ud af at fortælle om de mange muligheder for at skræddersy egenskaberne i terrænet. Det gælder især Trailhawk-versionen, der bl.a. har kravlegear med lav udveksling, større frihøjde og downhill assist, hvor elektronikken tager over ved stejle nedkørsler.

Ny gearkasse

Jeep Renegade lanceres med tre benzinmotorer og tre dieselmotorer. Det drejer sig henholdsvis om en 1,6’er på 105 hk og to 1,4 liters turbo Multiairmotorer på 140 hk og 170 hk, mens dieselsiden består af en 1,6’er på 120 hk og to 2,0’ere på 140 hk og 170 hk.

Som noget unikt debuterer den nye 9-trins ZF automatgearkasse med Renegade i den hidtil mindste klasse. Den er foreløbig vist i Grand Cherokee, hvor den gjorde en god figur som en letskiftende sag, da vi testede den store Jeep i Italien for nyligt.

På tværs af Atlanten

Modellen, som produceres i Italien og skal sælges i 100 lande, udspringer af Fiat-koncernens overtagelse af Chrysler. Fiat-bossen Sergio Marchione har nemlig en masterplan, der går ud på at lave så meget samdrift som muligt på tværs af Atlanten. Det gælder bl.a. SUV’en Fiat Freemont, der oprindeligt er en Dodge Journey med Fiat-skilte og som har været solgt i et begrænset antal herhjemme.

Der er dog mere perspektiv i Jeep-brandet, som i USA måske opleves som et mainstream-mærke, men i Europa er noget mere specielt.

Forhistorien tæller

Fortællingen er noget, som batter i en tid, hvor storytelling betyder mere end nogensinde. Det er Jeep med sin forhistorie, som udspringer af amerikanernes indsats under Anden Verdenskrig, fuld af.

Derfor importeres den rustikke Wrangler, der i grundtræk minder om den originale Jeep fra 1940’erne, da også til Danmark.

Med startpriser fra 750.000 kr. for Wrangler og godt 1,1 mio. kr. for Grand Cherokee ligger de modeller dog i et prisleje, som sætter en naturlig begrænsning for efterspørgslen. Især i en tid, hvor salget af firehjulstrækkere er langt fra det niveau, der var før finanskrise. Så er Jeep endelig tilbage

Den nye generation af mindre storby-jeeps a la Nissan Juke kan dog varsle andre tider for biltypen.

Den nye Jeep Renegade lander herhjemme sidst på året. Danske priser og udstyr kendes endnu ikke.

Lang forhistorie

Jeep i Danmark

  • Fiat har overtaget Chrysler, som ejer Jeep.
  • Modellerne Wrangler og den store Grand Cherokee, som er på størrelse med Range Rover Sport, er lanceret. Senere følger Cherokee, som er på størrelse med Audi Q5, og Renegade.
  • Jeep producerer også Compass, som er en tand mindre end Cherokee, samt Patriot og Liberty.
  • De er alle aldrende konstruktioner, som ikke kommer til Danmark.

Test af Alfa Romeo Mito Twinair Turbo 105 hk Distinctive

24-10-2013: Fiat største Twinair-motor på 105 hk debuterer i Alfa Romeo Mito. Læs artikel

Test af VW Polo, årgang 1975

04-10-2014: Test: Vi prøver den allerførste VW Polo-generation fra 1975. En superskrabet og langsom minibil, der kun er bedre end moderne biler på et enkelt punkt. Læs artikel

Nyhed: Opel Corsa på vej med ny mekanik

27-07-2014: Opel Corsa er nået til sin femte generation – og aldrig har den set bedre ud eller haft mere udstyr. Læs artikel

Test: Stor motor i lille Hyundai

12-02-2014: Den største benzinmotor på 86 hk gør den i forvejen fine Hyundai i10 mere harmonisk. Læs artikel

Test af Nissan Micra

16-12-2013: Faceliftet gør den lille Nissan Micra mere harmonisk og helstøbt. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...