Find mere om:
Biler skal tale pænt til hinanden | bil.guide.dk

Biler skal tale pænt til hinanden

Det kan godt være, at bilister giver hinanden fingeren, men så vil teknikken sørge for trafiksikkerheden i fremtidens biler.

Hvor opmærksom på trafikken foran dig er du lige, når du er i færd med at give en medtrafikant fingeren?

Men hvis bilister ikke kan tale pænt til hinanden, så vil deres biler om nogle år kunne gøre det. Trafiksikkerhed har nemlig topprioritet i EU, og netop nu er flere forskningsprojekter i gang med at undersøge og beskrive, hvordan bilerne i fremtiden vil kunne tale sammen til gavn for sikkerheden.

"Vi er allerede godt i gang, og kommunikation mellem bilerne er ikke længere en umulig drøm," lyder det fra Carl Johan Almqvist, der er direktør for produktsikkerhed hos Volvos lastvognsdivision.

Advarsler i god tid

Forestil dig, at du er chauffør på et tungt lastet lastvognstog på en motorvej, da tyk tåge pludselig begrænser dit udsyn til et minimum. Pludselig opdager du, at en bil er stoppet foran dig, og du har ikke en chance for at bremse i tide.

En ansvarlig chauffør vil selvfølgelig sætte farten ned, men det er alligevel den slags situationer, Volvo og andre producenter arbejder på at undgå ved at udvikle teknik, der kan advare dig i god tid, så du stille og roligt kan tage farten af dit køretøj, mens din bil eller lastbil sender advarsler videre til dem, der kører bag dig.

Det er nemlig den slags teknik, der arbejdes med i Safespot, et fælleseeuropæisk projekt, der arbejder på at få trafikmeldinger, gps-systemer og kommunikation mellem køretøjer til at skabe bedre trafiksikkerhed på vejene.

Baggrunden er, at der i årene 1970-2000 hvert år blev dræbt cirka 40.000 bilister på det europæiske vejnet, mens 1,7 mio. personer er kommet til skade i større eller mindre omfang. EU har beregnet, at udgifterne i forbindelse med disse dødsfald og skader er 160 mia. euro.

Bilproducenter er med

Safespot-projektet blev sat i værk i 2006, og nu er 51 selskaber fra 12 lande med i arbejdet - blandt dem mange af Europas store bilproducenter og deres underleverandører.

"Den nye form for kommunikation mellem køretøjerne er en ny generation af løsninger, som skal forhindre trafikulykker," siger Carl Johan Almqvist.

Informationer i lokale netværk

Ambitionen er, at de avancerede kommunikations- og gps-systemer skal kunne arbejde med en præcision på under en meter. Det kan bl.a. lade sig gøre ved at benytte fix-punkter i terrænet. Formålet er at give chaufføren besked om, hvad der sker omkring dem ved at indsamle oplysninger om vejens beskaffenhed, andre køretøjers hastighed og position og eventuelle forhindringer forude. Lokale netværk skal sørge for den hurtigere opdatering af informationer mellem køretøjerne.

Det er planen, at der i 2010 skal gøres status for Safespot-projektet.

Sådan taler bilerne sammen

1: Bilerne modtager trafikinformationer

2: Sikker afstand til den forankørende

3: Overvågning af blind vinkel

4: Sensorer advarer mod kollision

5: Sensorer holder køretøjet midt i vognbanen

6: Sensorer advarer ved vognbaneskift

7. Advarsel mod sidekollision

8. Kommunikation mellem køretøjer

9: Sensor advarer mod bagvedkørende

Nyhed: Volvo målretter sikkerheden i elbiler

25-02-2010: En lang række systemer i Volvos elbiler skal sikre de ombordværende i det daglige – og ved ulykker. Læs artikel

Nyhed: Mere sikre biler inden for få år

16-08-2015: En række nye systemer, som gør biler mere sikre og bringer os tættere selvkørende biler, bliver standard i løbet af fem år. Læs artikel

Nyhed: Sikkerhedsudstyr er første skridt mod selvkørende biler

27-07-2015: Teknologi: Tesla, Volvo og Ford er klar med sikkerhedsudstyr, som gør bilen delvist selvkørende. Den udvikling munder ud i helt autonome biler. Læs artikel

Nyhed: Ny Volvo kører uden om elge

28-09-2013: Sikkerhed: Volvo lancerer ny generation af avanceret sikkerhedsudstyr. Målet er, at ingen må dø eller komme alvorligt til skade i en Volvo i 2020. Læs artikel

Test: Nyt system opdager dyr på vejen

29-07-2011: Volvo arbejder på et system, der advarer og bremser automatisk, hvis der er dyr på vejen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...