Find mere om:
Mercedes lukker for den varme luft | bil.guide.dk

Mercedes lukker for den varme luft

Retssag stopper Mercedes i at sælge cabrioleter med omstridt nakkeventilation i et halvt år.

Bilhistorien er fuld af skæve fortællinger. Men få slår Airscarf-sagen, som i disse uger udspiller sig i de internationale medier.

Efter årelang behandling har Bundesdomstolen i Karlsruhe nemlig bestemt, at Mercedes frem til juletid i år ikke må sælge biler med Airscarf på det tyske prestigemærkes åbne modeller. Bag det elegante navn gemmer der sig en funktion, som kan blæse varm eller kold luft ud fra nakkestøtten, så cabriolet-føreren kan drøne forbi på motorvejen og stadig beholde en cool – eller hot – attitude.

B972304092Z.1_20160531101847_000+G69TD79M.2-0.jpg

Udstyret, som er blevet et symbol på stjernemærkets eksklusivitet, er ellers gået som varmt brød på en kold dag, siden det for første gang kunne fås i den lille Mercedes SLK-roadster i midten af 1990’erne, og det har i tidens løb også kunnet fås til modeller som SLC, SL SLS, C-klassecabriolet, E-klasse-cabriolet og S-klasse-cabriolet.

Imidlertid har en strid om rettighederne til patentet nu sat en stopper for den varme luft.

B972304092Z.1_20160531101847_000+G69TD79N.2-0.png

B972304092Z.1_20160531101847_000+G69TD79O.2-0.png

Langstrakt sag

De tilhører en hr. Ludwig Schatzinger, som er manden bag Airscarf. Og den tyske delstatsdomstol har i maj efter 10 års retsligt tovtrækkeri nu altså afsluttet sagen, som munder ud i, at Mercedes får en bøde på 250.000 euro – eller hvad der svarer til 1,9 mio. kr. – og forbud mod at måtte sælge biler med Airscarf, mens hr. Ludwig Schatzinger får et ukendt beløb.

Men afgørelsen gælder kun i Tyskland og kun frem til 25. december 2016, hvor patentet udløber.

Det betyder, at fabrikken indtil da blokerer funktionen på de nye og brugte biler, som sælges fra forhandlerne.

Men den kan aktiveres igen, når patentet udløber. Biler, som allerede er leveret og kører på vejene, er ikke omfattet. Det er helt sikkert ikke en sag, som huer de ellers pertentlige diplomingeniører hos Mercedes i Stuttgart.

Det er ikke oplyst, hvordan hr. Ludwig Schatzinger har reageret, eller snarere hans advokatfirma. Sagen er nemlig ikke rejst af ham personligt. Men den er rejst af et firma, som har specialiseret sig i at kæmpe for patentrettigheder.

Frygter flere sager

Brancheiagttagere frygter nu, at den vil skabe præcedens, så der kommer en række sager, som vil give problemer for bilfabrikker eller underleverandører, der lancerer nye teknologier, fordi de kan risikere at komme i ilden hos advokatfirmaer, som vejrer muligheden for at udvide forretningen.

Topløst Mercedes-slagskib

På den anden side er der folk som opfinderen her, der får retsligt medhold og en pose penge. De tyske Mercedes-kørere med åbne biler må derimod rulle kraven lidt længere op omkring ørerne sommeren over.

Luft i nakken

Airscarf

  • Systemet fungerer med ventilation i nakkestøtterne, som virker op til 120 km/t. Her kan man få både kold og varm luft i nakken.
  • Det har kunnet fås – eller findes til – Mercedes SLK, SLC, SL SLS, C-klasse-cabriolet, E-klasse-cabriolet og S-klasse-cabriolet.
  • Peugeot har haft et lignede system kaldet Airwave, mens bl.a. Audi A5 Cabriolet også har kunnet bestilles med et nakkevarmesystem.

Test af Mercedes E 400 Cabriolet

25-09-2013: Åben kørsel handler om afslapning bag rattet, og den disciplin mestrer Mercedes. Læs artikel

Nyhed: Den nye Mercedes S-klasse: Flyvende stjerne-tæppe

04-06-2013: Premiere: Den nye S-klasse tilbyder sublim komfort til bagsædepassagererne. Vi var med, da Mercedes-flagskibet blev søsat fra bugen af en kæmpe Airbus A380. Læs artikel

Test: Stor forskel på navigationsanlæg

20-02-2016: Test: Det er bekosteligt at få fabriksmonteret navigationsanlæg i bilen, og der er stor forskel på brugervenligheden, viser test. Læs artikel

Test af Fremtidens instrumentbord

03-02-2016: Teknologi: Vi tester fremtidens instrumentbord i BMW, Mercedes og VW-modeller, hvor du med finger- eller håndbevægelser kan styre instrumenterne. Læs artikel

Nyhed: Forfinet bamse-Mercedes

19-11-2015: Stjernemærket skruer op for glamouren på den nye Mercedes GLS, som bliver mere eksklusiv. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...