Find mere om:
Guide: Skræddersyede dæk passer bare bedre | bil.guide.dk

Guide: Skræddersyede dæk passer bare bedre

Pirelli er pioner inden for at udvikle dæk specifikt til de forskellige bilmodeller. Sådanne skræddersyede dæk koster lidt ekstra – men så passer bil og dæk også optimalt sammen, viser vores test.

På mit Alfa Romeo-værksted gennem mange år har de en dille med dæk. Alfaer skal have Continental eller Bridgestone, lyder hovedreglen.

Alligevel var de stærkt interesserede, da jeg dukkede op med fire Pirelli-testdæk. For Pirelli – det gode, gamle premiummærke fra Italien med de ikoniske Cinturato-modeller op gennem 1970’erne, 80’erne og 90’erne – var tidligere et must på enhver sportslig bil på værkstedet. Men er ligesom blevet glemt de senere år.

Hvorfor det er sket, kunne værkstedet ikke lige finde forklaringen på. Internationalt er mærket stadig blandt de fremmeste – fortsat baseret i Milano, men nu en multinational virksomhed med udviklings-hovedkvarter i Tyskland, hvor man bl.a. også udvikler dækkene til Formel 1 samt andre udviklingscentre i England, USA og Brasilien.

Genvej til en Voldsom Volvo

Da man samtidig gør meget ud af at udvikle dæk specifikt til de forskellige bilmærker i de lidt ”finere” klasser, hvor man arbejder tæt sammen med udviklerne af bilerne, burde Pirelli også herhjemme være et mærke, der var rift om. Men måske er Danmark for ubetydeligt et marked til, at der er penge i at markedsføre sig særlig massivt.

Komfortabel harmoni

Nok om det. Testdæk: Pirelli P7 Cinturato med efternavnet AR, som betyder specielt homologeret til Alfa Romeo. Testbil: Alfa Giulietta 1,4 Multiair.

Dimensionen er standard på 225/45 R17W. Ikke noget racerdæk, men snarere et sportsligt og komfortabelt GT-dæk, der er skabt med miljøvenlighed for øje: Fabrikken siger selv, at rullemodstanden er sænket med 20 pct. og dækstøjen med 30 pct. i forhold til den tidligere P7-model.

Overblik sparer dig for mange penge i dækjagt

På Alfaen er der én ting, der går igen: Harmoni. Det er virkelig, som om alting passer bedre sammen. Bilens fjedre arbejder perfekt sammen med den egenfjedring, der er fra dækkene – så bilen især på kortbølgede ujævnheder er klart mere behagelig end de Contidæk, den ellers kører på. Lyd er der heller ikke meget af, men det er der nu heller ikke på Conti.

Nemme at forstå

Om Pirellierne så er lige så klæbende og direkte som Conti’erne? Måske knap nok, men der er tale om gradsforskelle. Selv om P7 ikke markedsføres som sportsligt, er styrepræcisionen skarp, og som fører har man hele tiden føling med, hvornår dækkenes grænser nærmer sig – selv ved forceret kørsel. De er så at sige nemme at forstå.

På våd vej opleves grebet i klasse med Conti. På ingen af mærkerne formår bilens ellers meget magtfulde 170-hestes turboskub at sætte forhjulene i spin, når man skifter lidt kvikt til andet gear. Så der er bid. I modsætning til bilens vinterdæk, hvor selv et hurtigt gearskifte fra andet til tredje gear kan fremkalde et kort hjulspin. Helårsdæk er bedst i byen

P7 Cinturato er sammenfattende et harmonisk og behageligt bekendtskab, som også formår at bide tænderne sammen, når der kræves noget ekstra. Dækket er på prislisterne placeret på samme niveau som andre mærkevarer – i den testede dimension med AR-koden har vi set det til 865 kr. Uden AR-homologering er dækkene omkring 130 kr. billigere. Men som altid: Tjek nettet for særtilbud inkl. montering og afbalancering.

I øvrigt skal det nævnes, at andre fabrikanter også kommer mere og mere med på filosofien om at skræddersy modelspecifikke dæk.

Test af Alfa Romeo 159

04-10-2009: Efter en slankekur og en hjertetransplantation er Alfa Romeo 159 omsider blevet en ægte Alfa i entusiastens forstand. Læs artikel

Nyhed: Der er forskel på dæk – stor forskel

29-05-2016: Hvorfor skifter Formel 1-kørerne dæk afhængigt af vejret? Fordi de kører på dæk, der kan mere i ét slags vejr og mindre i et andet. Dette princip breder sig nu til gadedæk. Læs artikel

Guide: Husk de rigtige sommerdæk

22-04-2015: Tysk test afslører store forskelle på dæks egenskaber. Her er de bedste og værste. Læs artikel

Guide: Sådan vælger du de bedste vinterfælge

21-11-2014: Aluminiumsfælge ikke alene pynter på bilen – de gør den også både mere komfortabel og sikrere at køre i. Med en håndfuld enkle råd kan du sikre dig aluer, der faktisk egner sig til vinterkørsel. Læs artikel

Test af Alfa Romeo 4C

26-07-2014: Superbil: Alfa Romeo 4C er en gudeskøn sportsvogn og et udfordrende bekendtskab. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...