Find mere om:
Toyota Aygo er danskernes nye favoritbil | bil.guide.dk

Toyota Aygo er danskernes nye favoritbil

Helt ny Toyota Aygo med cool design. Den er lækker, men fortsat mindst i klassen.

BRUXELLES

Tanken om trillinger er umiddelbart ethvert forældrepars værste mareridt. Men ikke i bilbranchen. Her er trillinger ensbetydende med, at man kan dele udviklingsomkostningerne og nøjes med en enkelt fabrik til at producere bilen. Derfor fortsætter Toyota, Citroën og Peugeot samarbejdet om Aygo, C1 og 107 og lancerer til juni helt nye modeller. Franskmændene har allerede vist billeder af deres nyheder for et par uger siden, og nu har vi set den nye Aygo ved en tophemmelig præsentation i Bruxelles, og kan derfor bringe alle detaljer om den bil, som længe har ligget nr. 2 på salgslisten herhjemme. Toyota selv er i hvert fald helt i ekstase over deres nye baby.

Mens der primært kun er ydre forskel på de enæggede trillinger, er fabrikkerne gået anderledes radikalt til værks denne gang, og Aygos designer, Nobuo Nakamura har forsøgt at give den en robust udstråling.

»På den ene side skal den være sød at se på – på den anden side skal den have en vis form for gaderespekt, så andre ikke griner ad den i bybilledet. Derfor er det vigtigt, at Aygo ser solid og stærk ud,« siger han til Jyllands-Posten.

Fronten med et indbygget »X« tilføjer da også en helt ny signatur til bilen. Her er den nye Citroën C1

Aygo er blot 3,46 meter lang, og dermed er den markant mindre end den nye Hyundai i10, men også klejn i forhold til VW Up. Forklaringen ligger dog lige for.

B97584982Z.1_20140312112434_000+G87B142Q.2-0.jpg

»Vi ville ikke lave en Mini-Yaris, og derfor har vi holdt fast i de meget kompakte dimensioner fra den nuværende Aygo,« siger Craig Fairservice, produktchef hos Toyota Motor Europa.

På forsæderne sidder et par voksne på op til 190 centimeter udmærket. Gennem rattet er fin udsigt til det store speedometer, som følger med ratstammen op og ned, når rattet hæves og sænkes.

I midterkonsollen har en stor syv tommer farveskærm med radio, bluetooth - og øvrige sekundære funktioner - en fremtrædende placering. Den er nem at betjene med sine store logiske knapper og tilfører et strejf af luksus til den lille bilmodel. Desværre er skærmen ikke standard, men koster ekstra.

Peugeot 107 vokser til 108

Lille kabine

Bagsædet har fortsat kun sikkerhedsseler til to personer, men de må gerne være over skolealderen.

De sidder rankt og kan mageligt stikke tåspidserne ind under forsæderne, så herfra kommer heller ingen klager over pladsen.

Men i forhold til VW Up og den endnu større Hyundai i10 er den nye Aygo en meget lille bil. Det gælder også i bagagerummet.

Det rummer kun 168 liter, og selv om det er 29 liter mere end i dag, er det markant mindre end i de to vigtige konkurrenter.

Det lille læs trækkes af den kendte trecylindrede enliters-motor, som Toyota laver. Men den er i sagens natur blevet optimeret, så standardmodellen i følge normen for blandet kørsel klarer nu 24,4 kilometer på literen, hvilket er præcist det samme som VW Up. En særlig Eco-version skulle dog kunne nå op til 26 km/l.

B97584982Z.1_20140312112434_000+G87B1430.2-0.jpg

Benzinmotoren er i store træk identisk med forgængerens, men yder dog 1 hk ekstra. I forhold til Citroën C1 og Peugeot 108 kommer japaneren ikke med den franske 1,2 trecylindrede motor med 82 hk.

Hvad Aygo skal koste, vides stadig ikke, siger Anders Tystrup, der er Toyotas danske pressechef.

»Vi er slet ikke færdige med forhandlingerne endnu, men vi vil have, at Aygo bliver en af de mest solgte – måske endda nr. 1,« siger han.

Vi gætter derfor på omkring 90.000 kr. for den billigste og formentlig 110.000 kr. for en femdørs version med aircondition og lidt ekstraudstyr med ombord.

Ud over en tre- og femdørs version, kommer der også en lille cabrioletagtig variant med stoftag, kaldet X-wave.

Fem brandvarme nyheder

Japaner eller franskmand?

Tilbage er spørgsmålet om, hvem af de tre fædre, bilen ligner mest.

Toyota tager meget gerne broderparten af æren. Vi skulle dog kende franskmændene dårligt, hvis ikke de har en helt anden historie.

Toyota Aygo

Helt ny model

  • Fælles udvikling med PSA Peugeot-Citroën.
  • Meget selvstændigt design.
  • Muligheder for personificering med kontrastfarver både ud- og indvendigt.
  • Avanceret instrumentbord med mulighed for 7 tommer farveskærm.
  • En af de mindste mikrobiler i feltet.
  • I Danmark til juni.

Test: VW Up holder skansen over for ny Aygo

12-07-2014: Test: Den helt nye Toyota Aygo er blevet meget bedre og fås med fede gadgets. Men der er stadig mere bil i VW Up, som kører bedre og har ekstra plads. Læs artikel

Nyhed: Nyt kuld af Kylle, Pylle og Rylle

05-07-2014: De oprindelige trillinger fra Citroën, Peugeot og Toyota holder nu i helt ny udgaver hos de danske forhandlere. Vi har kørt de første par hundrede kilometer i den ene, nemlig Peugeot 108 – en overraskende god oplevelse. Læs artikel

Nyhed: Nu skal små Toyotaer være lækre

14-06-2014: Faceliftet Yaris opleves som indbydende og med lækre overflader. Læs artikel

Nyhed: Her er bilernes nye dansker-darling

04-03-2014: Helt ny Toyota Aygo har et cool design, men fortsat mindst i klassen. Læs artikel

Test: To vinderbiler og en dumpekandidat

03-11-2012: Nye biler er i dag oftest så gode, at det plejer at være de berømte små marginaler, som gør udslaget, når vi fælder dommen i testdueller. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...