Find mere om:
Guide: Tag din bils skavanker i opløbet | bil.guide.dk

Guide: Tag din bils skavanker i opløbet

Vejhjælpsselskaber er snart klar med system, der over nettet trådløst overvåger bilens tilstand og kan reagere ved ulykker.

Campingvognens køleskab er ved at tømme din bil for strøm, uden at du selv har bemærket det. Men det har vagtcentralen, som giver dig en melding, så du ikke står med en bil, som ikke kan starte.

Det scenarie kan meget vel blive en realitet i nær fremtid. Falck er nemlig på vej med systemet Falck Connect, der trådløst og løbende kan give meldinger om din bils vitale funktioner som batterispænding, kølevandstemperatur, oliestand og dæktryk, forudsat, der er følere på det hele. Så hvis du ikke selv er opmærksom, vil vagtcentralen kunne give dig et vink, hvis noget ser forkert ud. Samtidig vil Falck service-vogne bedre kunne forberede sig med de rigtige dele, hvis de bliver kaldt til en bil, som ikke kan køre.

Flere muligheder

Systemet omfatter også e-call, der bliver standard i nye biler fra 2018, og som selv ringer op til alarmcentralen, hvis for eksempel airbaggen aktiveres.

Falck forventer, at det nye system vil kunne købes i 2017 eller 2018. Det kan monteres på biler, der er fra 2005-2006 og frem. Systemet monteres i bilens såkaldte OBD-stik (On Board Diagnostics). Rent teknisk kan Falck i nogle tilfælde få besked om ting, der ikke er i orden, tidligere end advarselslamperne lyser i bilens instrumenthus, fordi elektronikken bag ved kulissen ofte reagerer en række gange og nulstiller sig selv, før føreren får besked.

Systemet giver en række fordele, forklarer Morten Svith Rosenlund, autochef hos Falck.

»Ud over at give større tryghed for bilisterne, hvis de kører galt, kan vi reagere hurtigere. Hvis der for eksempel er dage med frost, kan vi være på forkant og se, hvis nogle biler ville have problemer med batteriet, så de ikke kan starte. På den måde kan vi spare bilisten for en halv eller måske en hel time, siger han.

Der er endnu ikke en pris på, hvad Falck-Connect skal koste, men det bliver formentlig en del af et abonnement. SOS Dansk Autohjælp er også på vej med en lignende løsning. Men Ellen Trolle, som er direktør i SOS Dansk Autohjælp, tror, at de services til bilen, vi vil se inden for få år, bliver meget mere avancerede.

»I starten troede man, at systemerne ville blive bygget op omkring e-call. Men det ender med at blive et lille hjørne i et meget større system. Vi vil se en tsunami i udviklingen inden for få år,« siger hun og henviser til Tesla S, der kan repareres over nettet, som et af de første skridt.

Teknologien til overvågning er i dag forholdsvis billig, men ingen bilfirmaer har endnu budt ind med systemer til de brugte biler.

Nyhed: Smart system gør din aldrende bil intelligent

23-11-2015: Med ny boks får du de samme muligheder i din ældre bil som hos de nyeste luksusbiler. Læs artikel

Nyhed: Ny teknik pensionerer isskraberen

24-09-2010: Tyske forskere viser prototype på glasteknik, som skulle modvirke dybfrosne bilruder. Læs artikel

Guide: Brug klimasystemet rigtigt og husk vedligeholdelse

08-07-2016: Brug bilens aircondition så ofte som muligt. Det giver et bedre klima i kabinen, og systemet holder længst, hvis det bruges jævnligt. Læs artikel

Nyhed: Firehjulsstyring – mere sikkerhed

30-04-2016: Både for- og baghjul drejer på den nye Renault Mégane GT. Læs artikel

Test af Apple Carplay

09-02-2016: Test: Apple Carplay, som nu kan fås i en række bilmodeller, og hvor din iPhone spiller sammen med bilens skærm, er ikke banebrydende Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...