Find mere om:
Slip din indre Schumacher løs | bil.guide.dk

Slip din indre Schumacher løs

Køreren i Formelraceren her kunne være dig. Og nej, det kræver ikke, at du indleder en professionel karriere i racerverdenen, end ikke at du køber en så fin bil - du kan prøve suset af verdens fornemste type racerbil på FDM Jyllandsringen for (nærmest) en slik.

Tankevækkende sætninger står i kø, når du melder sig som ”Schumacher” til en ekstraordinær køreoplevelse på FDM Jyllandsringen. Et par prøver:

”Når man træder på både bremsen og speederen på én gang, er det altid speederen, der vinder”.

”Nej, vi har ikke byttet rundt på dem” - sagt om gearene i Formel-racerens gear.

”Brug kun det sorte; ikke det gule og det grønne” - der menes henholdsvis asfalten, gruset og græsset.

”Bilerne kan repareres med strips og gaffatape, og hvad har vi. Men det kan I ikke”.

Inden du melder dig til FDM Motorsport Event, tænker du måske: ”Hvor hurtigt mon sådan en RIGTIG Formel-racer er? Skrider den ud, hvis jeg giver for meget gas? Hvilket Formel 1-team mon jeg først skal ringe til og fortælle om mine omgangstider?”

Så hurtigt, som nerverne tillader

Ingen tvivl; det er Formel-bilerne, der sætter netop dette arrangement i en klasse for sig. FDM Motorsports Event foregår på foreningens egen bane, Danmarks motorsportsstation, Jyllandsringen lidt nord for Silkeborg. Her kører man også i tunede standardvogne, man kan få highspeedture med landets største kørere, bl.a. Casper Elgaard og Le Mans-Nielsen, men det særlige, herlige er, at du kommer til at køre en rigtig Formel-racer. Og der lukkes op for, at du kan køre nøjagtig lige så hurtigt, som du kan (og tør!).

Som for præcis to uger siden, da Tour tog en af pladserne på kurset for på egen krop og sjæl at føle suget af en ægte Formelvogns-racer.

Bilerne i kurset er tre velpræparerede, flot velholdte Formel Renault-racerbiler. Dette med ”flot velholdte” er ikke bare en detalje, det fortæller tydeligt, hvor seriøst et kursus dette er. Jeg har set og prøvet tilsvarende kursus-racere mange steder i verden, og intet sted har bilerne været i så flot stand som her på Jyllandsringen. Og Formel Renault er altså ikke hvilken som helst amatørklasse; er du hurtig nok i international Formel Renault-racing, kan du ryge direkte herfra til Formel 1. Ikke bare teori, det er set før.

Men bag drømmen om at mærke farten og suset af at stå øverst på podiet, lurer alvoren. At køre en racerbil med stor fart kan ende galt. Hvis vi havde glemt det, bliver vi mindet om det, straks dagens sprechstallmeister, Jesper Carlsen, indleder ”timen”, for ja, dagen starter ganske vist med rundstykker, når de er bedst, men fortsætter med klasseundervisning. Jespers intro serveres letløbende med en rask bemærkning her og der; men bag ordene er alvoren og viljen til, at der ikke ”sker noget” i dag.

Vi lærer, at bremserne er effektive, men at der skal trædes hårdt, H Å R D T, når enden af langsiden kommer farende. Vi lærer, at pedalerne sidder tæt i sådan en raket. Og hvis man ikke er helt opmærksomme på den i midten og den til højre, kan man hurtigt komme til at træde på dem begge to på én gang,”? og så er det, at speederen vinder!”

Det er ikke fysik det her, det handler slet og ret om, at hvis det sker, at en kører komme til at træde på både bremsepedal og speederpedal på én og samme gang, vil han (eller hun) opleve, at raceren ikke bremser. Og hvad gør man så? Træder hårdere selvfølgelig. Hvorefter bilen bare kører hurtigere endnu. Og så kommer sandkassen (det gule) altså farende med en fart, ingen har lyst til at opleve.

Og vi får den store tur gennem motorsportens flag: Gult betyder overhal ikke, sort betyder, at du er en bølle, rødt betyder ned med farten og kør i pit, ternet betyder, ”du er verdensmester”. Eller hvordan det nu lige var!

Sløv start bag en Le Mans-vinder

Ude på banen understreges, at dette er serious business. Vi starter med at køre seks omgange bag hjælpeinstruktør John Nielsen, der i dagens anledning har sat sig til rette i Eventens Seat Leon næsten-racerbil. Le Mans-John har sikkert aldrig kørt så langsomt før, men han viser sig at være en dygtig pædagog, der kender betydningen af at lære langsomt.

Men der er en grund til den omhyggelige og tryghedsskabende indlæring. Da vi bliver sendt af sted anden gang, er Nielsen kørt i pit med sin Leon, og vi kan køre lige så stærkt, som vi overhovedet kan og tør.

Banens langside bliver pludselig en kortside. Autoværnet mellem kortside og pit nærmest står helt inde mellem bilens hjul. Det skarpe sving ovre på den anden side af banen gør en fartblind. Det her ? det er fart, som ingen af os nogen sinde har oplevet før. Og som vi næppe kommer til at opleve igen.

Det udleves helt forskelligt. Tydeligt demonstreret, når mine medkursister kommer i pit efter deres flyvende Schumacher-oplevelse: Nogle sidder helt stille en lille stund for lige at kapere oplevelsen. Andre brøler deres primalskrig ud over hele pitten, banen og ja, det meste af Midtjylland.

Til sidst lige et lille trick hvisket til dig, der tager kørehandsken op på et kursus ude på Jyllandsringen: En ting driller rigtig meget, nemlig at koble til og sætte i gang. Og man holder altså dér i pitten med alle de andres blikke rettet stift mod én. Det er ikke rart at stalle her (racerslang for at gå i stå under tilkobling). Men tricket er dette: Sæt i gang som en gammel dame nede ved Føtex: Mas den op på 3.000 o/min. og kast så koblingen med et svup. Og giv så lidt mere gas, lige i det sekund du sætter i gang. Så slipper du for, at det er dig, de står og fniser af, alle de andre i pitten.

LÆS OGSÅ: Supersportsvogn helt uden filter

FDM Motorsports Event - info

 • Hvor? Arrangementet afholdes på foreningens egen racerbane, FDM Jyllandsringen ved Resenbro nord for Silkeborg.
 • Hvem? FDM Motorsports Event er åben for alle bilister med kørekort. Man kan tilmelde sig eventen som enkeltperson eller i større grupper. Dog kan der maksimalt deltage 18 personer ad gangen. Da pladsen i Formel Renault-racerbilerne er meget trang, kan der være problemer for store mennesker ved at deltage. Dette kompenseres der dog for ved ekstra kørsel i de andre biltyper.
 • Hvor meget? Pris pr. person for medlemmer af FDM: 3.995 kr. Pris pr. person for ikke-medlemmer af FDM: 4.595 kr. I prisen er inkluderet morgenmad og frokost.

Racerbilerne - tekniske data


Formel Renault

 • Type: Én-personers formelvogn, bygget til klassen Formel Renault
 • Motor: 4-cyl, 2,0-liters sugemotor
 • Effekt: 200 hk
 • Egenvægt: 450 kg
 • Vægt/kraft-forhold: 2,25 kg/hk
 • 0-100 km/t: 2,9 sek.
 • Producent: Renault Sport
 • Vores vurdering: En kæmpe udfordring at køre - bare at sætte i gang kræver øvelse - når den først kører, er bilen en oplevelse for livet.


Volkswagen Polo GTI Cup racer

 • Type: Standardvognsracer, tunet udgave af VW Polo gadebil
 • Motor: 4-cyl. 2,0-liters turbomotor
 • Effekt: 215 hk
 • Egenvægt: 920 kg
 • Vægt/kraft-forhold: 4,3 kg/hk
 • 0-100 km/t: 6,0 sek.
 • Vores vurdering: Ikke en oplevelse for livet som Formel-raceren, men på en måde sjovere, fordi den minder en del om en ”rigtig” bil, derfor vil de fleste kunne bruge den langt mere.


Peugeot Spider 1,6 Turbo

 • Type: 2-personers sportsvogns-racer
 • Motor: 4-cyl. 1,6-liters turbomotor
 • Effekt: 200 hk
 • Egenvægt: 720 kg
 • Vægt/kraft-forhold: 3,6 kg/hk
 • 0-100 km/t: 3,2 sek.
 • Producent: Peugeot Sport
 • Vores vurdering: Umiddelbart kunne man tro, at det var John Nielsen bag rattet, der havde ”all the fun” - men så meget smitter af på passageren!

Nyhed: Le Mans for børnefamilier

14-04-2010: Ikke mindst i disse konfirmationstider begynder man i mange familier at tænke i usædvanlige konfirmationsgaver – måske en tur til det legendariske 24 timers løb på Le Mans, som er en oplagt weekendtur for far og søn, der vil opleve farten og atmosfæren fra første parket og i trygge rammer. Læs artikel

Nyhed: Rå Power på formel 1-banen

12-04-2010: Det er sjældent, at biljournalister sætter til rette i en fuldblods racerbil. Og slet ikke på en Formel 1-bane. Ikke desto mindre har Tours Flemming Haslund klemt sig ned i en eks-fabriksracer fra BMW. En dieselraket, som blev skudt af på legendariske Nürburgring. Læs artikel

Test: Ny Ferrari er klar til at lette

28-07-2009: Ferrari 458 Italia afløser F430-modellen. V8-motoren leverer 570 hk. Tophastigheden er over 325 km/t. Læs artikel

Nyhed: Først til det ternede flag

24-06-2009: Classic Car Meeting blev kørt sidste weeekend på Ring Djursland. Classic Car Meeting var tredje runde i Dansk Automobil Sports Unions serie for historiske racerbiler. Læs artikel

Nyhed: Lotus på hormonkur i ny hidsig version

21-05-2016: Donkervoort DB GTO-RS er en Lotus-klon, som er blevet mere ond med årene, og den er i dag en af de hurtigste biler, du kan få til gadebrug. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...