Find mere om:
Nyhed: Billegende fylder 20 år | bil.guide.dk

Nyhed: Billegende fylder 20 år

Selvom McLaren F1 fylder 20 år, er det stadig den ultimative superbil for mange motorentusiaster. Sportsvognen satte nye standarder for verdens vildeste gaderæsere.

Den er alle superbilers moder og allerede 20 år gammel. På mange punkter er superbilen McLaren F1 aldrig blevet overgået af andre. Trods sin alder er den stadig verdens hurtigste serieproducerede gadebil med sugemotor, ligesom den i sin tid var den første gadebil, der var bygget op med en monocoque-konstruktion i let og stærk kulfiber.

Netop det med at holde vægten nede var afgørende for de McLaren-ingeniører, der i 1988 satte sig for at bygge verdens bedste superbil. Det fortælles, at da bilen var kommet i handlen, kom der en potentiel kunde til McLaren-hovedkvarteret i Woking i England. Det var en stærkt overvægtig herre med et kraftigt armbåndsur på det ene håndled - og han ville gerne have en prøvetur.

»Fint, men du skal tage dit armbåndsur af,« lød beskeden.

»Øhh, hvorfor det?« spurgte han.

»Jo, én ting er, at du er stor og tyk - det kan vi ligesom ikke gøre noget ved. Men nu har vi under udviklingen gjort vores yderste for at holde vægten nede på alle bilens komponenter, og så skal du ikke ødelægge det hele med et forbandet armbåndsur,« lød svaret fra McLaren-sælgeren.

McLaren F1 centermotorsportsvognen med V12 motor fra BMW var på alles læber i flere år, lige fra prototypen var klar i 1990, den første bil leveret i 1993, og indtil produktionen sluttede i 1998. Da var der bygget blot 106 eksemplarer, herunder et mindre antal, som blev bygget til det vilde liv på racerbanerne, bl.a. Le Mans, som den vandt i debutløbet i 1995.

Det særlige ved McLaren F1 var letheden, både den reelle og den optiske. Karrosseriet havde en balletdansers ynde, og den vejede kun 1.140 kilo i gadetrim, da både chassis og karrosseri var i kulfiber. Et godt eksempel på letheden er, at hver dør kun vejer syv kilo.

I dag mener mange, at McLaren F1 stadig er en af de mest fantastiske biler, der nogensinde er bygget, en bil, der vil gå over i historien. Kan man opstøve et eksemplar, skal man have mange penge med. I 2008 blev der på en auktion solgt et eksemplar med lavt kilometertal til ca. 25 mio. kr.

Nyhed: Måtte lægge uret for at prøvekøre bil

27-05-2010: McLaren F1 fylder 20 år. En mulig køber blev mødt af et usædvanligt krav: Læg armbåndsuret. Læs artikel

Guide: Top 10 over verdens dyreste sportsvogne

04-06-2015: Hvor dyr kan en sportsvogn egentlig blive? To mio. kr.? Let. Fem da – måske 10 mio. kr.? Verdens dyreste sportsvogne passerer faktisk let det runde beløb og langt mere endnu. Her er top-10-listen med priser, vi næppe tror mulige. Læs artikel

Nyhed: Lotus på hormonkur i ny hidsig version

21-05-2016: Donkervoort DB GTO-RS er en Lotus-klon, som er blevet mere ond med årene, og den er i dag en af de hurtigste biler, du kan få til gadebrug. Læs artikel

Guide: McLaren er Englands svar på Ferrari

31-05-2014: McLaren er meget mere end Formel 1-biler. Det er også sportsvogne, mange af dem så hurtige, at de hører hjemme i grænselandet mellem gade- og racerbiler. Vi prøver kræfter med tre af de mest berømte: Can Am-bilen fra 60’erne, Le Mans-bilen fra 90’erne og den nye MP4-12C. Læs artikel

Nyhed: McLaren til hverdagsbrug

25-03-2014: Masser af effekt har altid kendetegnet McLaren, der også laver superbiler til gadebrug. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...