Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Med BMW på glatis | bil.guide.dk

Med BMW på glatis

Hvor gode er elektroniske hjælpemidler som ABS og ESP? Vi testede det i den nye BMW 520i.

Tidlig søndag morgen.

Fra sne hist og pist i aftes, da MPG sluttede i Gigantium i Aalborg. Til det store hvide dækken her til morgen. Lige et par frostgrader. Og dagen er først lige begyndt.

Perfekte vejrforhold til en spændende test: Hvor langt er fabrikkerne nået med moderne bilers to vigtigste elektroniske hjælpemidler: ABS og ESP? Altså de blokeringsfrie bremser, som vi til hverdag bare kalder ABS, og det elektroniske stabiliseringsprogram, normalt bare ESP. BMW er førende på området elektronik - derfor er testbilen, en silver BMW 520i, som skabt til opgaven. Og med vinterdæk i 18” yderligere perfekt.

Hjulene må ikke blokere

Står med kaffekoppen i hånden og kigger på BMW'en derude i sneen. Nyder kaffen, og inden der skal renses ruder, og bilen skal gøres klar til testen, funderer jeg lige - hvordan er det nu med ABS og ESP?

ABS er jo det elektroniske system, der forhindrer, at hjulene blokerer, uanset hvor hårdt der bremses. Systemer har især to fordele: Det sikrer så kort en bremselængde som muligt. Dernæst gør ABS det muligt både at bremse og styre på én gang. Endelig forhindrer ABS bilen i at skride ud under bremsning.

ESP er først og fremmest genialt, fordi systemet om end ikke altid forhindrer en udskridning, så i hvert fald gør den så lille som muligt. ESP har en egenskab mere: Systemet forhindrer nemlig de trækkende hjul i at spinne, hvilket gør bilen mere stabil. Mindre udskridninger - større stabilitet - større sikkerhed.

Noteret på denne måde lyder det nærmest for godt til at være sandt. Men jeg ved jo fra mange andre prøvekørsler på lukkede områder, at det er det ikke. Selvfølgelig kan hverken ABS eller ESP overgå fysikkens love, men de to systemer kan være med til at bøje dem og dermed gøre bilkørsel sikrere. Det gælder i alle typer kørsel, også under optimale forhold på lun, tør asfalt. Men jo mindre friktion, desto mere er systemerne i funktion - og jo lettere er det at mærke, hvordan de arbejder. Derfor virker de altså mere i regn end på tør asfalt. Og endnu mere denne morgen, da snetæppet ligger tykt. Hvor godt det virker ”ude i virkeligheden” i en bil med et af de mest opdaterede systemer - det undersøger jeg nu.

Perfekt testvejr

Naboernes to knægte har allerede indtaget vejen. Så let, som de har ved at ”skøjte”” på de bare støvler - så er det er vitterligt ABS- og ESP-vejr her til morgen. Kaffen er drukket. Jakken lynet. Naboknægtene må lige dukke sig for et par snebolde, der stammer fra BMW'ens forrude. Testdagen er startet. At elektroniske hjælpemidler som ABS og ESP vitterligt er på arbejde en dag som i dag, ved jeg faktisk allerede inden, jeg er ude fra systemet af små vænger. Bare dette at køre om hjørnet med forsigtighed sætter antispin-delen af ESP'en på arbejde. Jeg får tydelig besked fra ESP-lampen mellem speedometeret og omdrejningstællerne.

Jeg ønsker yderligere en kontrol af, hvor glat det er ved at lave et bremse-tjek: Selv et blødt tråd på bremsen sætter ABS-systemet på dagens første opgave. Nu er det de tre små bogstaver, A, B og S, der lyser op.

Jeg har set ungerne lave glidebane. Jeg har testet, hvor glat sneen er. Og alligevel kan jeg køre ned gennem byen og ud over de åbne landeveje uden dramatik - bare jeg husker glatkørslens regel nummer et: At køre langsomt. Regel nummer to, at holde dobbelt afstand har jeg ikke brug for her til morgen - de fleste holder sig inden døre.

Accelererer ad lige vej: BMW'en gør det helt lige. Selvfølgelig ryger bilen ikke fremad som en firehjulstrukken rallybil. Der er trods alt kun træk på baghjulene, og bilen kører på lameldæk og ikke pigdæk, som når verdens bedste rallykørere mødes i Sverige om en uges tid. Derfor er der grænser for, hvor hurtigt BMW'en kan accelerere. Men den gør det helt stabilt.

Rundt om et hjørne. Det er omtrent som i radiobilerne - det er bare at dreje på rattet og træde på speederen. Elektronikken holder styr på bilen. Men det kræver dog, at regel nummer et overholdes: at køre langsomt.

Kørsel uden systemer

Hvor effektivt ESP-systemet er, står klart, da jeg slår systemet fra for at mærke forskellen: Denne søndag formiddag er det så glat, at selv et forsigtigt tråd på speederen skaber en baghjulsudskridning, når jeg kører om et gadehjørne. Egentlig acceleration resulterer i en bagende, der skrider ud til den ene side. Når først 1.685 kg BMW er i skred, er de ikke lette at samle op igen. Hvis jeg skulle have glemt det, bliver jeg mindet om det nu.

Helt ind til elektronikken tog over, kørte diskussionen, om baghjulstræk i virkeligheden var et farligt system. Denne morgen minder mig i den grad om, hvor problematisk snekørsel i baghjulstrukken bil kan være. Og husk på - det jeg oplever her nu, da ESP er slået fra, er jo helt samme problematik som om sommeren, når regnen falder. Her er farten blot noget højere, inden udskridningerne kommer. Men om baghjulstræk er farlig - den diskussion forsvandt helt af sig selv, da ABS- og især ESP tog over.

Men BMW'en har jo ikke bare den mest moderne elektronik til at tage fat i bilen, hvis den skrider ud. Den har BMW's mest moderne 4-cylindrede benzinmotor, der nu introduceres i 5-serien.

2 liter rækker

4 cylindre på række, 2,0 liter men alligevel 184 hk og nærmest enorme 270 Nm fra hurtig tomgang til 4.250 o/min. Det er de hårde tal for den mindste benzinmotor i serien. Men er en 2-liters 4-række nok til at cruise i en bil i direktørklassen?

Svaret er hurtigt at give: et absolut ja. De nøgne tal taler da også for sig selv: Topfarten er 226 km/t, men nok så relevant er accelerationstiden. 8,0 fra nul til 100 km/t skaber jo ikke en raket, men gør 520i til en absolut hurtig bil.

Men motoren gør ikke bare bilen hurtig. Først og fremmest er den en kultiveret motor. Helt rolig motorgang, i absolut balance og oplevelsen ned ad den jyske motorvej er cruising på første klasse - lydsvagt, vibrationsfrit og med overskud hele tiden - især når jeg klikker bilen i ECO PRO-mode, den mest komfortable, men samtidig mest sparsommelige indstilling, man kan vælge at køre i. De to andre er Sport og Comfort.

ECO PRO hjælper på mange måder bilen til at køre så langt som muligt på en liter brændstof. F.eks. skifter den 8-trins automatgearkasse op væsentligt tidligere, ligesom speederen er ”blødere” og reagerer ikke så hurtigt. Videre arbejder klimasystemet så besparende som muligt, ligesom køreren løbende får en melding fra bilens computer for at opnå så lavt forbrug som muligt.

Sparer 10 pct.

BMW selv siger, at ECO PRO kan spare op til 20 pct. afhængig af hvilken bil, der er monteret på. Det, jeg konstaterer her og nu på den jyske motorvej en kold vinterdag, er en besparelse på cirka 10 pct. opnået som forskellen på 120-130 km/t konstantfart i Sport-mode og ECO PRO-mode.

Ved motorvejs-crusing i ECO PRO-mode minder Bimmeren mest af alt om en moderne dieselbil. Kører ved få omdrejninger, er støjsvag og på alle måder afslappet. Hvis der skal overhales, er fornemmelsen fortsat diesel - her er mere vægt på afslappet end på temperament.

Men så er der jo en mulighed mere, to klik på ”mode-knappen” til venstre for gearvælgeren: Fra CEO PRO til Sport - og bilen skifter karakter. Under acceleration sender gearkassen motoren langt længere op i omdrejninger, skifter hurtigere og opfører sig nu langt mere sporty. Der er vitterligt både og over en 520'er med det lille bogstav i. Hvis opgaven dog udelukkende er motorvejs-cruising, vil de fleste have mest glæde af at købe 520 med det lille ”d”. Diesel-versionen går afgørende længere på literen og udleder derfor yderligere lidt CO2.

Og lige for en ordens skyld: Crusingtesten med mellem 120 og 130 km/t på motorvejen blev kørt senere på dagen, da de jyske sneplove og vejsalten havde gjort deres gavn.

LÆS OGSÅ: Nærkamp i direktørklassen

BMW 520i

Teknikken

 • Type: 5-personers sedan, frontmotor, baghjulstræk.
 • Motor: 4-cyl. række-benzin, 2,0 liter, 184 hk ved 5.000-6.250 o/min., 270 Nm ved 1.250-4.250 o/min.
 • Forbrug: 15,6 km/l
 • CO2-udslip: 149 g/km'
 • Præstationer: 0-100 km/t: 8,0 sek.
 • Topfart: 226 km/t
 • Pris: Fra 753.007 kr. Som den testede bil: 894.669 kr.


Modeller

 • BMW's modelrække i klassen for direktørbiler er 5-serien. Som den BMW, den er, har den langsliggende frontmotor og baghjulstræk. Findes som den testede 4-dørs sedan og som 5-dørs stationcar. De teknisk tilsvarende cabriolet- og coupé-udgaver hedder dog 6 Cabriolet og 6 Coupé.
 • 5-serien blev fornyet i 2011, og nu følger drypvis nye versioner, f.eks. den testede 520i med seriens mindste benzinmotor. Desuden findes en række større benzinversioner. Dieselrækken starter ligeledes ved en 2,0-liters benzin og fortsætter op og op. Foreløbigt hurtigste 5'er er M5 med V8-cylindret benzinmotor.
 • 5-serien starter ved 703.700 kr. for 520d og fortsætter til 1,965 mio. kr. for M5.


Dommen

Plus

 • Komfort
 • Prestige
 • Lavt CO2-udslip
 • ABS- og ESP-systemer

Minus

 • Oplevelsen af power
 • Pris

Kommentar:

 • Hvad ASB og ESP angår, er den nye 5'er blandt de bedste på markedet. Selv om den nye motor er både-og, mangler bilen dog de sidste kræfter til at køre sig op på fem stjerner


Test: BMW 3: Mere sport, mindre CO2

06-11-2011: Vi stiller skarpt på nyheden, der lover lavere udslip, mere plads og sportslige egenskaber. Læs artikel

Test af BMW 316d Sedan

25-02-2011: Det er overraskende, at BMW 3-serien figurerer på toplisten over de mest solgte leasingbiler. Læs artikel

Test af Mercedes S500 plug-in-hybrid

09-03-2015: S-klasse plug-in-hybrid viser fremtidens hverdagsteknologi, men kører ikke langt på ren el. Læs artikel

Test af Volkswagen Passat 1,4

21-10-2014: Ny teknik er den nye Passats trumfkort: Nye CO2-venlige motorer, nye kører-assistenter og ny digital kabine. Med den nye Passat, den ottende i rækken, spiller Volkswagen op både overfor ”de brede” som Opel Insignia og ”de dyre” som Mercedes C-Klassen. Læs artikel

Nyhed: BMW fejrer 30 år med M5

21-05-2014: M for Motorsport. Så ved kendere, at der handler om biler med muskler Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...