Find mere om:
Guide: Her er der fart på salget af.. | bil.guide.dk

Guide: Her er der fart på salget af Rolls-Royce

Oplevelse: Vi besøger Rolls-Royce-forhandleren H.R. Owen i det centrale London, som afsætter 200 af de eksklusive biler hvert år.

LONDON

»Hop bare ind, sæt dig bag rattet, og mærk bilen.«

Sælgeren er jovial, stemningen afslappet, og her er hverken røde bånd, skrappe vagtfolk eller skrankepaver.

Til gengæld koster den lille håndfuld biler her et beløb, der på danske plader vil svare til et halv hundrede millioner kroner.

Vi skal da også lige nyde synet af kølerfiguren, Spirit of Ecstasy, og mærke fornemmelsen af at sidde bag rattet i en Phantom, snuse til læderet og lade fingrene glide over indlæggene af valnøddetræ. Prislappen er på 360.000 pund – godt 3,3 mio. kr. – eller 10 mio. kr. med danske afgifter.

B971519071Z.1_20140930135227_000+G3AFKMPR.2-0.jpg

Vi befinder os hos Rolls-Royce-forhandleren H.R. Owen på Berkeley Square i det centrale London. Det er en sidegade til Berkeley Street, som med en stribe af eksklusive bilforretninger, der sælger bl.a. Aston Martin, Bentley, Ferrari og Porsche spredt omkring sig, er en af verdens dyreste shoppinggader for firehjulede.

Noget, som i sig selv kan være et udflugtsmål, hvis du er kørt mæt i kongelige attraktioner, musicals og fish and chips.

Rolls-Royce i stor modeloffensiv

Nogle steder kan du komme helt tæt på bilerne, som hos Rolls-Royce-forhandleren, der ud over potentielle kunder også får besøg af mange turister.

Stor omsætning

Rammerne er ydmyge og langt mere underspillede end hos mange danske Skoda- eller Peugeot-forhandlere.

Men tag ikke fejl, her sælges hvert år 200 af de eksklusive modeller, der alle har 12-cylindrede motorer, og på danske nummerplader starter fra godt 7 mio. kr. for den billigste Ghost, der i England ligger i mere beskedne 250.000 pund. Salget placerer butikken som nummer to-tre på verdensplan, når det gælder Rolls-Royce.

B971519071Z.1_20140930135227_000+G3AFKMQB.2-0.jpg

London er en meget international by, derfor er der også mange kinesere, russere og folk fra Mellemøsten blandt kunderne, men de fleste er englændere, forklarer Matthew Hutton, der har titel af ”Experience Consultant”.

Kunderne er målrettede.

Rolls Royce-designer pønser på helt nye streger

»Mange kører ikke i bilen, før de køber den. En Phantom er for stor. De har typisk en række andre biler i garagen, måske en Bentley, og de har ikke tid til at se på biler. Så købet er en hurtig beslutning,« forklarer han.

Forhandleren har en Ghost på prøveplader, og nogle kunder ruller en kort tur i Londons tætte trafik. Flere end før vil dog gerne prøvekøre. Salget af den nye mere sportslige Wraith, som er en coupéversion af Ghost, er nemlig steget så voldsomt, at det nu udgør halvdelen af salget. Det er mere en bil, hvor ejeren selv er bag rattet.

B971519071Z.1_20140930135227_000+G3AFKMR5.2-0.png

»Det er en ny type kunder, som typisk også kigger på en Aston Martin, en Bentley eller Ferrari FF,« siger Matthew Hutton. Her er der så mulighed for rigtige prøveture i Sussex, eller ved fabrikken i sydengelske Goodwood.

Næsten alt er muligt

Stort set alle kunderne er i forhandlerens ”Bespoke”-hjørne, hvor de kan sætte et personligt fingeraftryk på bilen. Det er dog for det meste ganske beskedent med bestemte stiklinger eller en navneplade. Da vi besøgte fabrikken i Goodwood for et par år siden, hvor vi kørte Ghost og Phantom, kunne vi fortælle om kunder, der fik lavet interiør i træer fra haven, en farve som en favoritlæbestifts eller specialdesignede glas til bilen.

B971519071Z.1_20140930135227_000+G3AFKMQ5.2-0.jpg

Så vildt har Matthew Hutton ikke set det. Men nogle gange får tøjlerne frit løb.

Forhandleren har leveret en pink bil med pink læder og blåt træ, håndtaskeholdere og diamanter. Det er mest kunder fra Mellemøsten. Englændere er mere dæmpede.

»Vi kan lave det hele. Bare det ikke er ulovligt eller strider med fair trade-reglerne for handel,« siger han. Der er også lidt usædvanlig forplejning for kunderne. Premiummærker sælger som aldrig før

»Vi serverer champagne eller rødvin for kunderne. Det er måske lidt usædvanligt, men typisk kører kunderne heller ikke selv hertil eller herfra,« siger han.

Mange interesserede bliver gelejdet videre.

»Nogle har måske altid drømt om en Rolls-Royce. Men hvis de ikke vælger det, kan vi måske hjælpe dem på en anden måde. Vi er en del af en stor forretning, der også forhandler Lamborghini, Audi, Ferrari og Bentley. Det er fordelen ved at have flere mærker. Og så kan det jo være, at de på et senere tidspunkt køber en Rolls-Royce,« smiler Matthew Hutton.

Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder her.

Ekstrem luksus

Mange kunder

  • Rolls-Royce solgte i fjor 3.600 biler og har kurs mod en ny rekord i år.
  • Programmet omfatter Wraith, Ghost og Phantom, hvor sidstnævnte også fås i coupé- og cabriolet-versioner.
  • BMW ejer Rolls-Royce og leverer de 12-cylindrede motorer.
  • Herhjemme blev der for første gang i mange år indregistreret en ny Rolls-Royce på danske nummerplader i 2013.

Nyhed: Det usædvanlige er sædvanligt

14-03-2011: Der er stort set ingen grænser for, hvordan en Rolls-Royce kan opbygges. Og kunderne ved, hvad de vil have. Læs artikel

Test: Ny Rolls-Royce: Det blev et spøgelse

22-07-2009: Ghost-modellen med V12-motor går i produktion sidst på året, og priserne begynder ved 165.000 britiske pund. Læs artikel

Nyhed: Drømmefabrikken

14-03-2011: Gammelt håndværk og højteknologi mødes i stilfuld samklang på Rolls-Royce fabrikken i Sydengland, hvor der håndbygges 10-12 biler om dagen. Læs artikel

Test af Rolls-Royce Phantom Coupé

29-11-2009: Coupé-udgaven af Rolls-Royce Phantom er en 5,6 meter lang og overdådig luksusbil - der aldrig bliver vulgær. Læs artikel

Nyhed: Bil inspireret af en yacht

11-04-2011: Da det går trægt i bådbranchen, overfører norsk designer nu sine idéer til køretøjer. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...