Find mere om:
Den flyvende bil er i luften | bil.guide.dk

Den flyvende bil er i luften

Terrafugia viser fly-bil, der kan klare op til 105 km/t på vejen - og lette fra en græsmark.

Idéen har været kendt længe. Og ivrige læsere af 1930’ernes, 40’erne og 50’ernes udgaver af magasinet Popular Mechanics har set masser af opfindsomme modeller på den flyvende bil.

Men nu er drømmen om at kunne svæve let hen over motorvejenes trafikpropper rykket meget nærmere. Det amerikanske firma Terrafugia kan efter flere års test nu endelig udstille deres af slagsen på den internationale biludstilling i New York, hvor den hurtigt er blevet gæsternes ”darling”.

Plads til to

Flybilen, der har plads til to personer, har nemlig fået de amerikanske myndigheders godkendelse til eksperiment-flyvninger. Og ifølge fabrikken lever den op til myndighedernes krav om at kunne blive godkendt som både bil og fly, hvilket åbner for masser af muligheder i det lille fartøj, som kun behøver 518 meter græsmark for at lette.

Det betyder mange muligheder for take-off i staterne, hvor der er 5.000 offentlige og yderligere 5.000 private lufthavne – og masser af marker.

I modsætning til tidligere forsøg, har de amerikanske konstruktører ikke forsøgt at lave en bil, der kan flyve. Men et fly, som kan køre.

Terrafugia, som drives af en Rotax 912S benzinmotor på 100 hk, har almindeligt baghjulstræk, når det kører på vejen. Med et tryk på en knap, kan vingerne så slås ud – og så ændrer fartøjet karakter.

Tophastighed i luften: 185 km/t

Det er konstrueret, så de to ombordværende sidder ved siden af hinanden. Som bil er højden to meter og længden seks meter, mens bredden vokser fra 2,3 til otte meter, når vingerne foldes helt ud.

På vejen kan Terrafugia, som har automatgear, klare 105 km/t, mens tophastigheden stiger til 185 km/t i luften, hvor cruise-farten er sat til 172 km/t. Motoren klarer sig på almindelig benzin, og tanken rummer 87 liter, hvilket giver det 650 kg tunge fly en rækkevidde på 787 km.

Med Terrafugia registreret som et let sportsfly vil ikkepiloter endda kunne erhverve sig et certifikat på bare 20 timer. Den seneste testflyvning var i marts. Den viste ifølge BBC blandt andet, at der skulle mere fart på under take-off, mens landingen var forholdsvis hård.

Terrafugia regner med en salgspris på 279.000 dollars (1,58 mio. kr.) Og 100 kunder har angiveligt betalt 10.000 dollars (57.000 kr.) for at kunne lave en forudbestilling. Sikkerhedshungrende kan for øvrigt få fartøjet leveret med en faldskærm.

Uklarhed om danske forhold

Det er dog uklart, om et sådant fartøj vil være lovligt i Danmark. Trafikstyrelsen henviser til at, at en sådan godkendelse i givet fald skal ske på EU-niveau og af to instanser. Herunder EASA, som har med fly at gøre.

»Isoleret set vil den nok kunne godkendes som fly og som bil. Men da tingene er kombineret, kræver det et nærmere kendskab til detaljerne, for at man kan sige noget,« siger Anders Wiese Hooge, der er kommunikationsmedarbejder hos Trafikstyrelsen.

I givet fald vil styrelsen også skulle forholde sig til, hvor man må lette og lande, og at ”chaufføren”skal være uddannet pilot.

Jens Trabolt, som er redaktør af Flyv, der er det danske månedsmagasin for flyvning og luftsport, ser Terrafugia som det mest seriøse bud til dato.

»Konceptet er skægt. Man har tidligere set lignende fartøjer, der både kan køre og flyve. Problemet er bare, at de ikke har været særligt gode til nogle af delene. Men hvis de kan få en produktion i gang, vil det være et unikt produkt,« siger han.

Test: Audi R8 i superligaen

07-06-2009: Oprykningen sikret med V10-motor og 525 hk. Men så er prisen også over tre mio. kr. Læs artikel

Nyhed: Audi A8 XL med tre sæderækker

19-04-2016: Ultra lang Audi A8 med seks døre og tre sæderækker klar til en usædvanlig køber. Læs artikel

Guide: Her er der fart på salget af Rolls-Royce

02-10-2014: Oplevelse: Vi besøger Rolls-Royce-forhandleren H.R. Owen i det centrale London, som afsætter 200 af de eksklusive biler hvert år. Læs artikel

Nyhed: Bil inspireret af en yacht

11-04-2011: Da det går trægt i bådbranchen, overfører norsk designer nu sine idéer til køretøjer. Læs artikel

Nyhed: Det usædvanlige er sædvanligt

14-03-2011: Der er stort set ingen grænser for, hvordan en Rolls-Royce kan opbygges. Og kunderne ved, hvad de vil have. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...