Find mere om:
Kom sikkert frem på vintervejen | bil.guide.dk

Kom sikkert frem på vintervejen

Kør hjemmefra i god tid og vær forberedt på uventede stop. Med mad og drikke samt varmt tøj i bilen er du godt dækket ind.

Du har måske forberedt dig i god tid før vinteren: købt de bedste vinterdæk, givet batteriet en opladning og smurt bilens gummilister for ikke at stå med en dør, der nægter at lade sig åbne. Du har også husket den ekstra sprinklervæske til bagagerummet. Måske har både du og manden oven i købet været på glatførekursus for at kunne håndtere det uventede.

Men hvad hjælper det, hvis en masse andre bilister har været knapt så fornuftige og kastet sig ud i slalom på grund af dæk, der er knap så fornuftige? Eller hvis voldsomt snefald pludselig lukker vejene for biler med selv de bedste dæk?

Derfor anbefaler vejhjælpsfirmaerne, at vi som bilister også følger med i vejrudsigterne, kører hjemmefra i god tid, har varmt tøj eller et tæppe i bilen - samt mad og drikke. Med en mobiltelefon kan man også ringe efter hjælp eller give familien besked om, at man bliver forsinket.

Vær forberedt på det uventede

Men du kan som bilist gøre mere for at nå sikkert i mål. Det britiske udlejningsfirma Europcar har samlet en række gode råd til bilister - og de kan sagtens bruges, selv om du ikke kører i en udlejningsbil.

  • Vær forberedt på, at turen vil vare længere tid end normalt.
  • Sørg for ordentligt udsyn og lys ved en omhyggelig afisning af bilens ruder og rengøring af lygterne.
  • Et par solbriller i bilen kan være behagelige, hvis Solen har valgt at vise sig på dagen. Ellers kan det være anstrengede at kikke mod en lavtstående sol.
  • Vær ekstra opmærksom i skumringsperioden. Dine øjne skal måske vænne sig til mørket. I regn, slud eller sne bliver det endnu sværere at se de andre trafikanter - især cyklister og fodgængere.
  • Husk at glatte veje kan betyde meget længere bremselængde, så afpas hastigheden efter forholdene.
  • Brug bilens tågelygter, når der er behov for det, og sluk dem igen, når det klarer op. Ellers kan de være voldsomt generende for især bagvedkørende.

Vend om eller overnat

Men vær også forberedt på, at du måske ikke når frem til bestemmelsesstedet. Vejret kan få dig til at vende op eller at vælge en overnatning undervejs. Værre er det, hvis du bliver tvunget til et måske langvarigt og ufrivilligt ophold i bilen, fordi snefald og uheld har lukket vejene. Så kan der blive brug for det varme tøj, drikkevarer og noget spiseligt. I den situation kan du godt se bort fra, at chokolade måske feder.

Guide: Over alle bjerge

20-04-2016: Sommerens ture går ofte til bjergrige egne, og da der jo ikke er mulighed for at træne i bjergkørsel her i landet, er det en god ide gøre sig nogle tanker om bjergkørsel på forhånd. Læs artikel

Guide: Fart, cykelholdere, og vægt koster dyre dråber

18-07-2016: Ferieoppakning og tung speederfod hæver forbruget. Du kan spare meget brændstof med få enkle tips. Læs artikel

Nyhed: Ny type autostole er mere sikre

11-06-2016: Skrappere krav og ny standard løfter overliggeren for børnesikkerheden i autostole. Læs artikel

Nyhed: Der er forskel på dæk – stor forskel

29-05-2016: Hvorfor skifter Formel 1-kørerne dæk afhængigt af vejret? Fordi de kører på dæk, der kan mere i ét slags vejr og mindre i et andet. Dette princip breder sig nu til gadedæk. Læs artikel

Nyhed: Wow – nu kommer de nye fælge

29-05-2016: Kulfiberfælge. De færreste kan huske, hvor længe rygtet om fælge i det superlette og superdyre materiale har løbet. Nu skulle den være god nok. »Men 25.000 kr. – stykket,« som Jason Watt formulerer det… Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...