Find mere om:
Guide: Sikkerhed i nye biler skal være overskuelig | bil.guide.dk

Guide: Sikkerhed i nye biler skal være overskuelig

Det skal være lettere for bilkøbere at finde rundt i junglen af avanceret sikkerhedsudstyr.

Mængden af elektroniske støttehjul, der hjælper dig som bilist, vokser voldsomt i disse år. Men det kan være svært som almindelig bilist at gennemskue, hvad de forskellige systemer kan.

Der kan nemlig være stor forskel på, hvad en automatisk nødbremse eller en adaptiv fartpilot, der på hver deres måder selv bremser bilen ned, kan fra mærke til mærke. For eksempel virker nogle nødbremser op til 30 km/t., og andre op til 50 km/t. eller mere. De såkaldte adaptive fartpiloter kan i de mest avancerede udgaver selv bremse bilen helt ned ved motorvejshastighed.

Klare linjer

»Der er efterhånden kommet så mange sikkerhedssystemer, at det kan være en jungle for den almindelige forbruger at finde rundt i, hvad der er hvad. Derfor ville det være godt med nogle ensartede retningslinjer eller nogle klare definitioner af, hvad de forskellige systemer kan,« siger Mette Fynbo, der er formand for Havarikommissionen for Vejtrafikulykker.

B972259695Z.1_20160408134627_000+GU4R2LTU.2-0.jpg

FDM er dog noget skeptisk over for retningslinjer.

»Vi ville være kede af at dele sikkerhedsudstyret op i kasser. Det ville i værste fald kunne give mere forvirring end overblik,« mener Torben Lund Kudsk, der er afdelingschef hos FDM.

Han sammenligner med, hvad der ellers er af udstyr til biler, hvor der også er stor forskel på virkemåden.

»Det er som udgangspunkt forhandlerens opgave at give en ordentlig information om udstyret. Men som retningslinje kan man gå efter Euro NCAP-testene, som jo er et udmærket værktøj, og hvor man fra 2016 for eksempel gør mere ud af de nye hjælpesystemer,« siger han.

Nye regler

Fra i år får biler for eksempel ekstra point, hvis en automatisk nødbremse også kan registrere fodgængere ud over biler, mens en vejlinjevogter belønnes, hvis den også påvirker rat og bremser.

Gå efter nødbremse og gode forlygter, når du ser på ny bil

Torben Lund Kudsk mener, at FDM i forvejen gør et stort stykke informationsarbejde angående de nye systemer.

»Vi skriver løbende om dem i vores medlemsblad, Motor. På den måde bliver læserne rustet til at gå ud og stille spørgsmål til forhandlerne, som på den måde bliver presset til at informere om systemerne,« siger han.

Spiller bolden tilbage

Hos Bilbranchen, som repræsenterer de danske bilforhandlere, er direktør Jens Brendstrup forbeholden over for at kategorisere udstyret.

Bl.a. fordi der er så stor forskel på, hvordan bilfabrikker har bygget systemerne op, og hvad de kalder dem.

Find rundt i junglen af elektroniske støttehjul til bilen

Den teknologiske udvikling går samtidig så hurtigt, at systemernes virkemåde kan ændre sig.

»Det er forhandlerens opgave at fortælle og uddybe, hvad hans sikkerhedssystemer kan. Det er i hans egen interesse, hvis han vil have et mersalg. Mens det er en opgave for bilistorganisationer som FDM at fortælle, hvad der er forskellen på de forskellige systemer,« siger han.

Guide: Find rundt i junglen af elektroniske støttehjul til bilen

16-04-2016: Der er stor forskel på de nye sikkerhedssystemer, og hvornår de er med i bilens pris eller ekstraudstyr. Læs artikel

Guide: Gå efter nødbremse og gode forlygter, når du ser på ny bil

14-04-2016: Vælg automatisk nødbremse, godt lys, linjevogter og skilteaflæser på din nye bil, hvis du vil være helgarderet på vejen. Læs artikel

Guide: Hackere kan gøre fremtidens bil livsfarlig

25-05-2015: Bilen er på vej til at blive en rullende computer. Det betyder, at den kan hackes og potentielt blive livsfarlig at køre i. Det bliver en krig mellem hackerne og bilproducenterne, der allerede nu arbejder på modtræk Læs artikel

Nyhed: Disse biler er bare bedst

24-04-2014: Forhandlere og værksteder har forbedret deres kundeservice. Læs artikel

Nyhed: Skoda moderniserer sit logo

16-03-2011: Mærket reviderer den omdiskuterede bevingede pil, så logoet får et enklere udtryk. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...