Find mere om:
Nyhed: Nye gps’ere med gamle kort | bil.guide.dk

Nyhed: Nye gps’ere med gamle kort

En spritny gps kan sagtens have et forældet kort. Man skal som kunde være på mærkerne for at sikre sig den nyeste version.

Et helt nyt gps-apparat i en jomfruelig æske er ingen garanti for, at man er helt på forkant i trafikken. Selv om apparatet er en ny model, kan det nemlig godt indeholde en kort-software, som er blevet overhalet af nyere kort flere gange. Men det er umuligt at se, for gps-fabrikanterne skriver ikke uden på æskerne, hvad kort-version, som der er inden i. Det udløser forundring fra Leif Nielsen, der er FDM’s gps-ekspert.

- I dag er der lovkrav om datomærkning på mange produkter, derfor kan det undre, at det ikke gælder kort-softwaren i gps-apparater, siger han.

Forbrugeren bliver dog ikke snydt, oplyser Leif Nielsen. De store gps-producenter som Garmin, Tomtom, Mio og Navigon har nemlig en opdateringsgaranti, så man inden for et par måneder, alt afhængig af producent, gratis kan opdatere eller installere et helt nyt kort over internettet.

Det kræver dog, at man som kunde er opmærksom på det. Man skal nemlig opdatere fra det øjeblik, som gps’en har satellitforbindelse.

- Så hvis man har fået en gps i julegave, skal man som det første have klarhed over, om man har den nyeste kortversion, siger Leif Nielsen.

Han mener ikke, at man kan kræve, at butikspersonalet vederlagsfrit opdaterer kortet til det nyeste. Der er dog hjælp at hente, hvis man ikke er computernørd.

En kæde, som for eksempel Elgiganten, tilbyder således for 300 kroner at installere seneste kort og softwareopdateringer.

Er man ude over perioden med gratis kortopdateringer, skal man dog selv betale for et nyt kort.

I butikken eller derhjemme kan man dog på gps’ens menustyring se kortversionen. Og hvis gps’en gøres offline fra satellitten – eller ikke kan finde den, fordi man måske er indendørs, vil det heller ikke blive registreret. Når man kender kortversionen i selve gps’en, skal man så tjekke med udbyderen. Den nyeste kortversion hos Garmin hedder således 2010.2

Problemet med manglende datomærkning er det samme overalt. Og Leif Nielsen mener, at det eneste, som vil kunne hjælpe er deciderede lovkrav om datomærkningen.

Importører afviser

Vi har forelagt problemstillingen for både importørerne af Garmin og Tomtom. Her er de enslydende svar, at det ville være for produktionsteknisk kompliceret, og at kunderne alligevel kommer i kontakt med fabrikken, hvis de umiddelbart efter købet benytter sig af garantien for opdaterede kort.

Leif Nielsen, som løbende følger fabrikkernes nye produkter og kortudvikling, kan se, at det især er i sydeuropæiske lande for eksempel Grækenland, at der sker store ændringer og udvidelser.

Men selv små ændringer herhjemme med nye veje kan være guld værd i sparet tid. Således er en ny omfartsvej ved Svendborg fra november 2007 først med i kortversionerne fra oktober 2008 til februar 2009, alt efter udbyder.

Guide: Brug klimasystemet rigtigt og husk vedligeholdelse

08-07-2016: Brug bilens aircondition så ofte som muligt. Det giver et bedre klima i kabinen, og systemet holder længst, hvis det bruges jævnligt. Læs artikel

Guide: Sådan vælger du de bedste vinterfælge

21-11-2014: Aluminiumsfælge ikke alene pynter på bilen – de gør den også både mere komfortabel og sikrere at køre i. Med en håndfuld enkle råd kan du sikre dig aluer, der faktisk egner sig til vinterkørsel. Læs artikel

Test af Suzuki Baleno 1,2 Dualjet

15-06-2016: Premiere: Udstyr, plads og brændstoføkonomi skal sælge Baleno, som er Suzukis nye bud i miniklassen, og som mild hybrid på papiret klarer 25,0 km/l. Læs artikel

Nyhed: Mercedes lukker for den varme luft

01-06-2016: Retssag stopper Mercedes i at sælge cabrioleter med omstridt nakkeventilation i et halvt år. Læs artikel

Nyhed: Der er forskel på dæk – stor forskel

29-05-2016: Hvorfor skifter Formel 1-kørerne dæk afhængigt af vejret? Fordi de kører på dæk, der kan mere i ét slags vejr og mindre i et andet. Dette princip breder sig nu til gadedæk. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...