Find mere om:
Guide: Husk at motionere bilens batteri | bil.guide.dk

Guide: Husk at motionere bilens batteri

Det kan være en god idé jævnligt at lade på batteriet natten over og dermed få en stressfri start på dagen.

Forebyggelse er som bekendt bedre end helbredelse, og det er ikke kun os mennesker, der har godt af lidt motion her i den mørke tid.

Din bils batteri har også godt af at blive rørt, så det er forberedt til de helt kolde frostnætter.

Det er både ældre og nyere biler, som har godt af lidt ”strømmotion”.

»Batteriet når aldrig at blive ladet helt op under kørsel. Derfor har det godt af at blive ladet helt op natten over med en hjemmelader,« siger Jørgen Jørgensen, der er teknisk konsulent hos FDM.

Et pristjek, som vi har lavet, viser, at en hjemmelader typisk ligger på mellem 250 og 1.800 kr.

De dyreste og bedste er elektroniske intervalladere, der kører i en cyklus, hvor batteriet ruskes op med større styrker, og som selv lukker ned, når det har fået tilstrækkeligt. Så her skal man ikke foretage sig andet end at tilslutte laderen. Helt ideelt er det dog, hvis laderen også er temperaturkompenserende og altså tager højde for vejrliget.

Gør det jævnligt

Det er noget, som er godt at gøre en gang om måneden i vinterperioden, og som også kan være med til at forlænge batteriets levetid.

B971857972Z.1_20150102130717_000+GQ1HVEA1.3-0.jpg

Det er typisk, når den første frost sætter ind i december, og hvor bilens strømforbrugere også lapper lystigt i sig af kraft, at de mest svagelige batterier giver op på kolde morgener.

Noget, som forværres, hvis man kører korte ture, hvor batteriet ikke når at lade ordentligt op.

Sådan gør du bilen vinterklar

I januar, februar og marts, som er de mest frostprægede måneder, kan et batteris kapacitet falde til 50 pct.

Flade batterier fylder da også godt hos FDM’s vejhjælp; hver femte gang kranbilen rykker ud, er der nemlig tale om starthjælp, og hver tredje er i januar og februar.

Hvis batteriet først er stået af, handler også mange tilbehørsbutikker og kæder med batterier.

Find det rigtige batteri

Her kan tilbudskæder som bl.a. T. Hansen og Harald Nyborg så vidt også levere udmærkede batterier, lyder det fra Jørgen Jørgensen. Således har T. Hansen Exide-batterier på programmet. Det handler først og fremmest om at være sikker på at finde et batteri med tilstrækkelig kapacitet. Og det handler ikke kun om, hvorvidt det er på 44, 55 eller 60 Ah. Det er muligt på de ældre biler, mens det bliver sværere på nyere.

Bidende kulde rammer bilerne hårdt

»Hvis det er biler med start/stop-funktion, stiller det helt specielle krav til batteriet. Også fordi bilens software skal have at vide, hvilket batteri der specifikt er tale om,« siger Jørgen Jørgensen.

Derfor er det i de tilfælde en sag for værkstedet. I takt med at bilerne bliver mere og mere avancerede og batterierne i højere grad en integreret del af bilen, bliver det også vanskeligere at skifte dem. Også fordi bilen efterfølgende skal sættes op igen efter et batteriskift.

Nye tider

»Om 10 år tror jeg ikke, at der er ret mange, der kan skifte deres batteri i bilen selv,« siger Jørgen Jørgensen.

Batterier med fuldt blus overlever vinteren bedre

Det er dog ikke altid nok med tilstrækkeligt strøm. Hvis man har en ældre bil, hvor der ikke er skiftet olie for nylig, er det en god ting også at få det gjort. Ved frost er ny olie mere letløbende, og motoren springer dermed lettere i gang, lyder det fra Jørgen Jørgensen.

Batteri i form

Morgenstart

En hjemmelader kan typisk fås til mellem 250 og 1.800 kr.

Elektroniske intervalladere, som lader impulsforløb, og som selv stopper, når batterier har nok, er de bedste. Men også de dyreste.

Guide: Brug klimasystemet rigtigt og husk vedligeholdelse

08-07-2016: Brug bilens aircondition så ofte som muligt. Det giver et bedre klima i kabinen, og systemet holder længst, hvis det bruges jævnligt. Læs artikel

Guide: Hold overfladen frisk

18-06-2016: Hvis bilens lak skal overleve sommerens skarpe solstråler, har den brug for hjælp. Sådan holder du overfladen frisk. Læs artikel

Guide: Tag din bils skavanker i opløbet

26-04-2016: Vejhjælpsselskaber er snart klar med system, der over nettet trådløst overvåger bilens tilstand og kan reagere ved ulykker. Læs artikel

Nyhed: Smart system gør din aldrende bil intelligent

23-11-2015: Med ny boks får du de samme muligheder i din ældre bil som hos de nyeste luksusbiler. Læs artikel

Guide: Isfri forrude med garanti

18-11-2015: Lunkent vand kan være en genvej til en forrude uden is, men der er også ulemper. Vi viser flere veje til frit udsyn. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...