Find mere om:
Hvor sikker er din bil ved en ulykke? | bil.guide.dk

Hvor sikker er din bil ved en ulykke?

Det svenske forsikringsselskab Folksam har analyseret 115.000 trafikulykker og kender svaret.

Antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken kunne formindskes med cirka 30 pct., hvis alle kørte rundt i biler fra den højeste sikkerhedsklasse.

Det fastslår det svenske forsikringsselskab Folksam, der siden 1995 har opbygget en database med oplysninger om nu 115.000 virkelige trafikulykker. Desuden er der oplysninger om 31.500 tilskadekomne fra de svenske veje.

Nye biler er meget sikre

Bilproducenterne har i mange år systematisk forbedret sikkerheden i bilerne, og det er et arbejde, der også kan aflæses i statistikkerne. Således slår Folksam fast, at risikoen for at blive dræbt i en ny bil er nedsat med 90 pct i forhold til en gammel bil. En ny bil er ifølge Folksams tal en bil fra 2005-2009, mens de gamle biler er modeller fra 1980-1984.

Forsikringsselskabet har siden 1984 hvert andet år udgivet rapporten ”Hur säker är bilen?”, og den nye rapport for 2011 er netop offentliggjort. Læs rapporten hos Folksam. Her kan du også finde den komplette liste.

Toyota og Volvo i top

Ifølge rapporten, der omfatter 172 bilmodeller, er Toyota Avensis samt Volvo-modellerne V70, S60 og S80 lige nu de mest sikre biler at opholde sig i, hvis man skulle komme ud for en trafikulykke. Andre biler i toppen Honda Accord og Renault Laguna. Alle biler i toppen har mindst 30 pct. højere sikkerhed end gennemsnitsbilen.

Alligevel udtrykker Folksam en vis skuffelse over, at sikkerheden i nye biler ikke er blevet forbedret i endnu højere grad, end det faktisk er tilfældet.

"Vi må konstatere, at den sikkerhedsmæssige udvikling i de seneste fem år ikke har været så stærk som ventet. Det kan måske skyldes, at bilproducenterne har haft deres fokus rettet mod at udvikle teknik, der skal forebygge ulykker - eksempelvis automatiske bremsesystemer," siger Anders Kullgren, der er trafikforskningschef hos Folksam.

Køb de sikre biler

Han roser dog producenterne for at lægge udviklingen på områder, der kan forhindre ulykker.

"Vi har store forventninger til de systemer, der automatisk skal bremse bilerne for at undgå sammenstød. De kan i visse tilfælde helt forhindre ulykker, men samtidig betyder de, at et eventuelt sammenstød vil ske med meget mindre kraft. Vi opfordrer derfor bilisterne til at købe bilmodeller med disse systemer," tilføjer Anders Kullgren.

Det er derfor heller ikke overraskende, at de mindst sikre biler ifølge rapporten skal findes blandt de 20-25 år gamle biler, der stadig kører rundt på vejene.

Blandt de mindst sikre biler er ældre udgaver af Citroën AX, Citroën BX og Renault 5. Men også nyere udgaver af biler som Hyundai Accent (helt frem til årgang 2006) klarer sig dårligt. Det samme gælder 12-20-årige udgaver af Honda Civic, Fiat Punto og Renault Clio.

Crashtest er effektive

Nye biler i Europa crashtestes efter Euro NCAP-normen, men selv om der her er tale om en prøve i en testhal, giver testen et godt billede af, hvor sikker bilen er. Det fremgår også af Folksams rapport.

Således er de svenske erfaringer, at en bil, der får topkarakteren fem stjerner i crashtesten, giver fører og passagerer i bilen langt bedre mulighed for at overleve en trafikulykke end en bil med kun to stjerner. Risikoen for at blive dræbt i den sikre bil er faktisk hele 80 pct. mindre.

"Vi kan konstatere, at biler, der scorer højt i crashtesten, også viser en høj grad af sikkerhed i virkelige ulykker," hedder det fra Folksam.

Læs også: Fejl på 86 ud af 100 biler

Test: Her er de sikreste biler

23-11-2009: Kun 27 biler fra årgang 2010 har fået topkarakter i ny amerikansk crashtest, der stiller større krav til bilernes tagkonstruktion. Læs artikel

Nyhed: Se forsikringsselskabernes yndlingsbiler

18-11-2009: Forsikringsselskaberne er langt fra ligeglade med, hvilken bil du køber. Læs artikel

Nyhed: Volvo er ikke "sikrest i verden"

14-03-2010: En ordstrid mellem Volvo og Toyota endte med et nederlag til svenskerne. Læs artikel

Test: Sikkerhed med forbehold

21-10-2009: Otte ud af 12 testede nye bilmodeller fik maksimale fem stjerner i crashtest. FDM kritiserer Ford, som sparer på sikkerheden i den lille Ka. Læs artikel

Test af Toyota Yaris, Volvo 945

18-03-2009: En større bil kan give falsk tryghedsfornemmelse, viser afslørende svensk test med ny Toyota Yaris og en ældre Volvo 945. Se video. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...