Find mere om:
Mere sikre biler inden for få år | bil.guide.dk

Mere sikre biler inden for få år

En række nye systemer, som gør biler mere sikre og bringer os tættere selvkørende biler, bliver standard i løbet af fem år.

Automatisk nødbremse, linjevogter, adaptiv fartpilot og skiltegenkendelse.

Det er fire vigtige sikkerhedssystemer, som inden for fem år bliver standardudstyr eller nemt tilgængelige i alle biler. Det vurderer Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør på FDM’s blad Motor og dansk repræsentant i Euro NCAP, som sikkerhedstester biler.

Et godt eksempel er Toyota, hvor den nye Avensis fra mellemste udstyrsniveau har ”Toyota Safety Sense”-sikkerhedspakken, som omfatter automatisk nødbremse, linjevogter, automatisk op- og nedblænding af fjernlys samt skiltegenkendelse. Sikkerhedspakken kan i forskellige varianter nu også fås i resten af programmet. Selv i den lille Aygo, hvor den omfatter linjevogter og automatisk nødbremse, der virker ved 10-80 km/t., hvor de fleste ulykker sker, for 5.000 kr.

Mere sikre biler

En af de mest vigtige er, ifølge Søren W. Rasmussen, linjevogteren, eller automatisk vejbaneassistent, der reagerer med alarm, hvis føreren utilsigtet overskrider midterstriben. I de mere avancerede versioner retter den selv bilen op eller bremser måske endda også bilen.

»Undersøgelser viser, at mange ulykker sker ved, at man overskrider striberne, så det vil være et stort skridt for trafiksikkerheden. Teknologien er også et skridt hen mod selvkørende biler,« siger Søren W. Rasmussen.

En række modeller fås i dag med linjevogteren, der selv retter op, for eksempel Skoda Octavia, mens visse Mercedes-modeller også selv kan bremse.

B972052732Z.1_20150811142341_000+GFOM7HFJ.2-0.jpg

Adaptive fartpiloter, som følger den forankørende og selv bremser blødt op, er et andet skridt. De kan allerede fås til minibiler som VW Polo, men også Peugeot 308, Mazda 3 og Mazda CX3.

»Det er en funktion, som både giver komfort og sikkerhed,« konstaterer Søren W. Rasmussen.

Forskel på virkemåden

Der er dog også her forskel på, hvor avancerede systemerne er. Volvo har de mest sofistikerede på markedet. Her virker de fra stilstand og til topfart. Mazdas virker for eksempel fra 30 km/t. til 180 km/t., mens de franske fra Renault og Peugeot-Citroën har et mere begrænset område.

Den automatiske nødbremse smelter på nogle områder sammen med den adaptive fartpilot lige som hos Toyota, hvor Aygoen bremses ned fra de 80 km/t., men først med garanti kan bringe bilen til stilstand fra 30 km/t. Mere enkle systemer advarer med lyd eller lys, hvis du kommer tæt på en forankørende, mens de mest avancerede kan spotte fodgængere, cyklister og dyr eller reagerer på modkørende ved venstresving. Systemer, hvor et kamera aflæser vejskilte, vil vi også se meget mere til. Her viser det mest enkle kun et symbol med skiltet, men den mere avancerede advarer, hvis du overskrider fartgrænsen. De bedste fås på bl.a. Volvo XC90, Audi Q7 og Ford S-Max og Renault Espace.

»Vi ved, at højere fart giver flere ulykker. Så ud over at man undgår at få fartbøder, er de her systemer en fordel for trafiksikkerheden,« siger Søren W. Rasmussen. Han forventer, at de mest enkle systemer bliver standard eller mere tilgængelige inden for de næste fem år, mens de mere avancerede i første omgang er forbeholdt dyrere modeller.

Sikkerhed

Vigtige systemer

Linjevogter – vejbaneassistent

Adaptiv fartpilot

Automatisk nødbremse

Skilteaflæser-/genkendelse

Automatisk op- eller nedblændning af langt lys

Intelligent lys som diodelys, der kan oplyse dele af vejen.

Nyhed: Ny Volvo kører uden om elge

28-09-2013: Sikkerhed: Volvo lancerer ny generation af avanceret sikkerhedsudstyr. Målet er, at ingen må dø eller komme alvorligt til skade i en Volvo i 2020. Læs artikel

Test: Nyt system opdager dyr på vejen

29-07-2011: Volvo arbejder på et system, der advarer og bremser automatisk, hvis der er dyr på vejen. Læs artikel

Nyhed: Volvo er ikke "sikrest i verden"

14-03-2010: En ordstrid mellem Volvo og Toyota endte med et nederlag til svenskerne. Læs artikel

Test: Volvo passer på fodgængerne

28-09-2009: Nyt sikkerhedssystem skal bl.a. spotte fodgængere og automatisk sætte farten ned eller stoppe bilen. Læs artikel

Nyhed: Sikkerhedsudstyr er første skridt mod selvkørende biler

27-07-2015: Teknologi: Tesla, Volvo og Ford er klar med sikkerhedsudstyr, som gør bilen delvist selvkørende. Den udvikling munder ud i helt autonome biler. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...