Find mere om:
Guide: Pas på, der kommer en sms | bil.guide.dk

Guide: Pas på, der kommer en sms

Stadig mere multimedieteknologi distraherer bag rattet. Det stiller større krav til selvdisciplin.

En halvt afsluttet sms-besked på telefonen. Det syn møder af og til redningsmandskabet, når ofre for en bilulykke skal hjælpes. En næsten horror-agtig konsekvens af, hvor galt det kan gå, når teknologien tager opmærksomheden fra trafikken.

Det er en udvikling, som kan tage fart i takt med, at smartphones og biler i stigende grad smelter sammen, mens storskærme med apps, og internetopkobling rykker ind i bilerne.

Noget, som stiller større krav til dig bag rattet. Men også kan have fordele, fordi det giver nye muligheder, hvis teknologien bruges ansvarsfuldt, lyder meldingen fra Jesper Sølund, der er dokumentationschef hos Rådet for Sikker Trafik.

»Når der kommer flere og flere beskeder, man skal forholde sig til, udgør det en større risikofaktor. Så handler det om at bruge sin sunde fornuft. Kort og godt: Kør bil, når du kører bil,« siger Jesper Sølund.

»Hvis den normale evne til at tolke trafikken er optaget et andet sted, så læser du den ikke. Du kigger ud i trafikken, men du ser ikke, hvad der foregår,« pointerer han.

Du bliver synsmæssigt distraheret ved at flytte blikket fra vejen, og kan ikke reagere så hurtigt rent fysisk, når hænderne flyttes fra rattet.

Mentalt rykker du også opmærksomheden fra trafikken, især, hvis du skal lytte koncentreret til en samtale, og for eksempel skal reflektere over noget eller tage en beslutning på stedet.

Højtlæsning af sms

De nye systemer, som smelter smartphones og bilens storskærme sammen, er forskellige. Mens du i Renaults R-linksystem ikke kan læse sms’er under kørsel, men kan få dem læst op af en elektronisk stemme, er begge muligheder åbne i et system som Touch Go fra Toyota

»Du kan godt læse sms’er, mens du kører. Men det er ikke noget, vi tilråder, da du har øjnene væk fra vejen. Så er det bedre at bruge funktionen med at få dem læst op,« siger Anders Tystrup, som er pressechef hos Toyota Danmark.

Rent lovmæssigt er der ingen krav om spærring ved fart. Her gælder samme regler som for mobiltelefoner. Det er forbudt at læse, mens bilen kører. Og ansvaret hviler på føreren.

Teknologien giver dog ikke ubetinget ulemper.

Jesper Sølund peger på, at mobiltelefoner har gjort det hurtigere at få hjælpen frem ved trafikulykker eller anmelde spøgelses- og spritbilister, mens gps’ernes stemmevejledning har gjort trafiksikkerheden større. Nye systemer, hvor meddelelserne kommer op på forruden som ”Head Up Display”, kan også holde opmærksomheden mere på vejen.

Han tror, mange indstiller sig på den nye teknologi og finder deres egen ansvarlighed.

»Før vi siger, det er helt forfærdeligt, skal vi også vide, hvordan vi kan tackle det,« siger Jesper Sølund.

Vær sikker i trafikken

  • Brug aldrig håndholdt mobil, mens du kører
  • Brug mobil-telefonen til korte beskeder og hold ind til siden, hvis en samtale kræver opmærksomhed
  • Skriv eller læs aldrig sms’er, mens du kører
  • Sluk telefonen, hvis du ikke kan lade vær
  • Indstil gps’en, inden du kører
  • Læg cd’en i afspilleren, inden du kører
  • Skru låget af drikkeflasken, inden du kører
  • Sørg for at børnene er beskæftiget
  • Hold ind til siden og få ro i bilen, inden du kører videre, hvis børnene kræver meget af din opmærksomhed
  • Hvis du er passager: Hjælp chaufføren med at få ro til at koncentrere sig om kørslen. Sig fra, hvis han/hun fx læser eller skriver sms’er eller taler i håndholdt telefon

Kilde: Rådet for sikker trafik

Nyhed: Bil og smartphone smelter sammen

24-12-2012: Ny teknologi forener din smartphone med storskærm i bilen. Det giver nye muligheder. Læs artikel

Nyhed: Firehjulsstyring – mere sikkerhed

30-04-2016: Både for- og baghjul drejer på den nye Renault Mégane GT. Læs artikel

Nyhed: Nu flytter internettet ind i bilerne

08-03-2011: I bilen har det knebet med at udnytte nettet. Men nu kommer det omsider ind i bilerne. Læs artikel

Nyhed: Elbilerne kommer stærkt

21-03-2009: Vores geografi og befolkning passer til de elbiler, der er på vej om få år. Både FDM og elbil-entusiaster råder dog til besindighed. Læs artikel

Nyhed: Mere sikre biler inden for få år

16-08-2015: En række nye systemer, som gør biler mere sikre og bringer os tættere selvkørende biler, bliver standard i løbet af fem år. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...