Find mere om:
Nu flytter internettet ind i bilerne | bil.guide.dk

Nu flytter internettet ind i bilerne

I bilen har det knebet med at udnytte nettet. Men nu kommer det omsider ind i bilerne.

Verdens største messe for forbruger-elektronik, CES, er netop slut i Las Vegas. En rød tråd gennem udstillingen er, at internettet i løbet af det kommende år endelig fl ytter ind i bilerne, hvor vi tilbringer mere og mere tid.

Det har været et langt tilløb frem mod, at internettet for alvor bliver en integreret del af samspillet mellem mand og maskine, men på CES viser både Toyota, Ford og Hyundai systemer, der introduceres i de amerikanske modeller i løbet af 2011.

Mest lovende ser Toyotas Entune system ud. Det introduceres om kort tid i USA og ventes til Europa året efter.

Mercedes først

Herhjemme bliver de dog overhalet af Mercedes-Benz, som i forbindelse med den nye Cklasse, som kommer til foråret, har premiere på et nyt system, som tillader, at chaufførens mobiltelefon bruges som internetforbindelse og dermed taler med multimediesystemet.

Dermed surfer man på Mercedes’ egen server i Stuttgart og har adgang til de onlinetjenester, som fabrikanten selv har.

Fælles for alle de nye systemer er, at bilfabrikkerne ikke vil ud i konkurrence med telefonselskaberne om at bære selve netforbindelsen, men mere vil udnytte tjenesterne til at gøre bilen til et rullende kontor.

Toyotas Entune fungerer således ved, at man lægger sin mobiltelefon i handskerummet og herefter tilbyder Entune via en skærm, at man taler med systemet. Man kan tale til Entune og checke, hvilke restauranter, der fi ndes i nærheden. Er der plads på den lille italienske nede om hjørnet, kan man bestille bord og herefter guider GPS’en automatisk resten af vejen.

Direkte køb af biografbilletter helt op til minutter inden fi lmen begynder ligger også som en del af Entunes.

Film streames

I takt med at 4G bliver standard, vil der også kunne streames HD-fi lm direkte ind i bilen, og det vil for alvor omdanne bagsædet til en stor biograf. Streaming af lyd er allerede en realitet, og det har fået antallet af radiokanaler til at eksplodere i de amerikanske biler. Iheartradio er en del af Entunes, hvilket betyder, at man kan vælge mellem 750 lokale radiostationer, uanset hvor man er i USA. På den måde kan man tage sin lokalradio med, uanset hvor langt man er fra hjemmet.

En anden mulighed er Pandora, hvor man selv designer en eller fl ere kanaler, bestående af den type musik, man bedst kan lide. Herefter fortsætter Pandora med at designe en kanal, som systemet mener, at du vil holde af.

Har Pandora ramt forkert, kan man let skippe en sang, og som udgangspunkt er kanalen gratis med mulighed for at opgradere til en betalt version med fl ere features. En opgradering koster 36$ og så er man helt fri for reklamer og kan skippe så mange numre man ønsker.

GM vil sælge Onstar til alle

GM har i mange år solgt biler med indbygget Onstar system.

OnStar indeholder GPS-overvågning, GPS, alarm ved uheld, håndfri telefon og indbygget vejhjælp mm. Nu har GM besluttet at sælge systemet til alle bilejere, hvilket sker ved, at man skifter bakspejlet i bilen og erstatter det med et specielt OnStarspejl, der indeholder al elektronikken samt antenne.

Prisen er 300 $ plus montering og GM ser et stort forretningspotentiale i satsningen, idet omkring 55 mio. biler & lastbiler solgt over de sidste 10 år i USA allerede er forberedt til at OnStar kan monteres som plug and play. Foto: Jens Høy

Nextbase Active Car Mount

I løbet af dette år ventes stribevis af konkurrenter til Apples iPad. Samsung & Motorolas tablets ser mest lovende ud, og på CES-udstillingen var der fl ere bud på løsninger, hvordan denne type elektronik bruges i bilen. Blandt de bedste var Nextbase, der har en lang tradition for at producere skærme med DVD til biler.

Nextbase Active Car Mount monteres bag på hovedstøtterne og så har man pludselig en højopløselig skærm, der kan bruges til både underholdning og mere seriøs internet-brug.

Når ipad’en sidder i holderen oplades den automatisk, og der er også mulighed for at tilslutte et sæt trådløse hovedtelefoner. Så skal ungerne se HD-fi lm på bagsædet, er det en smart løsning.

Test: Stor test: 13 firmabiler til lyst og last

08-05-2014: Nye firmabiler er rullende kontorer og alt, hvad en moderne forretningsmand m/k kan forlange. Benhård konkurrence giver lav beskatning og ekstra højt udstyrsniveau i de nye modeller. Christian Schacht, redaktør på JP Aarhus Motor, har testet biler siden 1997 og gennemgår her 13 aktuelle businessmodeller i den klassiske størrelse. Læs artikel

Test: Stor forskel på navigationsanlæg

20-02-2016: Test: Det er bekosteligt at få fabriksmonteret navigationsanlæg i bilen, og der er stor forskel på brugervenligheden, viser test. Læs artikel

Guide: Sådan er garantien på nye biler

01-09-2013: Stor forskel på mekanisk- og rustgaranti Læs artikel

Test af Hyundai i40, Focus 1,6 150 Titanium, Mercedes B-klasse

15-01-2012: Vi tester hatchbacken Ford Focus, stationcaren Hyundai i40 og MPV'en Mercedes B-klasse. Læs artikel

Nyhed: 10 biler under 100.000 kr.

17-05-2010: Da Chevrolet lancerede den nye Spark til 85.900 kr. for et par måneder siden, satte de samtidig gang i en lavine af prisnedsættelser. Og relativt set har det nok aldrig været billigere at købe ny bil i Danmark. Her får du fordele og ulemper ved de 10 billigste biler lige nu. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...