Find mere om:
Guide: Isfri forrude med garanti | bil.guide.dk

Guide: Isfri forrude med garanti

Lunkent vand kan være en genvej til en forrude uden is, men der er også ulemper. Vi viser flere veje til frit udsyn.

En isdækket forrude med dårligt udsyn er ikke alene livsfarlig i trafikken. Den kan også give bøde eller betinget frakendelse af kørekortet.

Med enkle tips er du dog godt på vej, når frosten bider i de mørke vintermorgener, og bilen holder udendørs.

Det allerbedste råd lyder på forebyggelse, nemlig ved at dække ruden til aftenen før med et foliedækken eller et stykke pap – og endda en avis kan gøre det.

Den gode gamle isskraber med hård plastic eller plexiglas er still going strong.

B972136610Z.1_20151116132106_000+G1HP74I3.1-0.jpg

»Men husk at skrabe vinduerne af hele vejen rundt på bilen, man skal have det fulde udsyn,« lyder det fra Jørgen Jørgensen, der er teknisk konsulent hos FDM.

Husk også spejlene, hvis der ikke er varme i dem.

Forebyg ridser

Hvis forruden er meget beskidt, kan der dog være risiko for at ridse glasset.

»Så lad bare viskerne køre en tur aftenen før,« siger Jørgen Jørgensen.

Et godt råd for at undgå ridser lyder på udelukkende at skrabe i én retning.

Hvis du for eksempel har en MPV med stor forrude, er det en god idé at gå efter en skraber med langt skaft. Isspray med alkohol er godt, men kan være en dyr løsning i længden – og heller ikke godt for miljøet. Derfor er det fint som supplement til at bløde op for skraberen, hvis der er pansertyk is på ruden.

Et hurtigt råd lyder på at hælde en spand kropsvarmt vand på cirka 30 grader over forruden. Det hjælper ofte øjeblikkeligt. Men hvis det er meget koldt, fryser det hurtigt til igen, mens spændingen mellem kulde og varme i værste fald kan føre til, at forruden springer. Især hvis der er stenslag og revner, kan der være risiko for sprængning.

Sådan holder du bilen vinterfit

»I 9 ud af 10 tilfælde går det godt, men der er altså en risiko,« siger Jørgen Jørgensen.

Han fraråder det gamle tip med at lade bilen stå i tomgang.

Motoren er nemlig langt tid om at blive driftsvarm i tomgang og får først hede på ved kørsel. Samtidig er der risiko for, at især dieselmotorer soder til. Det er heller ikke godt for miljøet, og mange kommuner har forbud mod tomgang i over tre minutter. Endelig er der en forsikringsmæssig vinkel.

»Hvis du lader bilen stå med motoren i gang og går ind for at drikke kaffe, så dækker forsikringen ikke, hvis den bliver stjålet. Det er jo en direkte invitation til tyven,« siger Jørgen Jørgensen. De mere seriøse kan også investere i en motorvarmer, som hurtigere får varme på systemet, eller en decideret kabinevarmer.

Flere muligheder

Begge dele kræver dog adgang til strøm og kan hurtigt løbe op i flere tusinde kroner. En tredje mulighed er at købe en mindre varmeblæser og tilslutte den en timer, så den går i gang måske en halv time, før du skal ud at køre.

Få egen centralvarme i forruden

Den løsning bruger Jørgen Jørgensen selv. Men løsningen kræver altså også strøm. Vær opmærksom på, at ruderne skal være helt fri. Det er ikke kun udvendig is, men også indvendig dug, du skal være opmærksom på. Et skridt på vejen er at undgå våde ting i bilen, for eksempel aviser i bunden, der kan afgive fugt. Husk også at have en sprinklervæske, som er frostsikret til minus 21 grader, det sikrer et bedre udsyn undervejs. Ved visse frostgrader er underafkølingen dog så stor, at frostsikringen ikke kan følge med.

Gode råd

Frit udsyn

  • Vær på forkant, og afdæk forruden i forvejen, hvis der er udsigt til frost.

  • Brug lunkent vand på maks. 30 grader. Der er en lille risiko for sprængning af ruden. Pas især på, hvis ruden har revner eller stenslag.
  • Hvis du bruger isskraber, så lad viskerne køre en tur aftenen før, så forebygger du ridser.

  • Det er en ringe løsning at lade motoren køre i tomgang for at varme ruderne op indefra.

Guide: Tør du købe en hybridbil?

12-12-2014: Test: Hybridbilerne begynder nu at kunne ses i salgsstatistikkerne, men spørgsmålet er, om teknikken er pålidelig nok. Vi spørger FDM og et par ejere af hybridbiler. Læs artikel

Guide: Hold overfladen frisk

18-06-2016: Hvis bilens lak skal overleve sommerens skarpe solstråler, har den brug for hjælp. Sådan holder du overfladen frisk. Læs artikel

Test af brugtbil - Renault Megane

25-05-2016: Renault Megane giver meget værdi for pengene og er billig i drift. Læs artikel

Test af brugtbil - Opel Astra Wagon

25-05-2016: Opel Astra er noget rustik, men den er rummelig og forholdsvis billig i drift. Læs artikel

Test af brugtbil - Ford Focus stationcar

25-05-2016: Ford Focus stationcar er både rummelig og sportslig, men også lidt dyrere i drift. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...